Za singletracky na Vysočinu

Patříte mezi vášnivé cyklisty a chtěli byste vyzkoušet něco trochu jiného? Pokud máte rádi adrenalin, vyrazte na stezku po úzké lesní cestičce plné zatáček, kořenů a prudkých sjezdů. Stále oblíbenější singletracky najdete už na mnoha místech.  Přijeďte objevit ty, které se nachází na Vysočině. Tady na vás kromě nádherné přírody plné kopců a okouzlujících výhledů čekají i perfektní trasy vhodné jak pro začátečníky, tak profesionální jezdce.

Co je singletrack a jaká je potřeba výbava

Singletrack, singletrail, případně počeštělý výraz singltrek. Všechny názvy popisují jeden a ten samý druh zábavy, který u nás postupně získává na popularitě. Jde o přírodní jednosměrné tratě akorát tak široké pro jedno kolo. Tyto stezky maximálně využívají terén, ve kterém jsou postaveny. Většinou jde o zvlněný profil a jezdí se v lesích. Singletracky mají různé obtížnosti – od tras pro děti až po stezky s ostrými klopenými zatáčkami, terénními vlnami, překážkami či strmými sjezdy, které zvládnou jen zkušení jezdci milující adrenalin. Prioritou je však bezpečnost a také co nejmenší zásah do životního prostředí. Autoři se snaží, aby při budování, užívání a údržbě docházelo k co nejmenšímu poškozování okolí.

Pro jízdu na singletracku je doporučeno mít nejlépe pevné a celoodpružené horské kolo, i když některé jednodušší trasy mohou být sjízdné i na jiných typech kol. Rozhodně byste měli mít přilbu a také být připraveni na případný defekt. Před návštěvou konkrétní stezky si najděte aktuální informace o jejím stavu a doporučené výbavě. Nastudovat byste si měli taky desatero terénního cyklisty, které vytvořila Česká mountainbiková asociace. Mezi pravidla patří například zákaz úprav stezek, ohleduplnost ke zvířatům, rostlinám a ostatním návštěvníkům lesa nebo doporučení nepřeceňovat svou fyzickou a technickou zdatnost.

Profesionální tratě v Cyklo aréně Vysočina a krásné sjezdy u Víru

V blízkosti Nového Města na Moravě, přímo v centru unikátní přírody, se nachází Cyklo aréna Vysočina. Tady kromě silničních okruhů najdete krásné singletracky o celkové délce přes 30 km v pěti stupních obtížnosti. Ideální stezku si tak vybere opravdu každý – začátečník i profesionální jezdec.  Autory projektu jsou členové organizačního výboru Světového poháru horských kol Lukáš Vlach a Jan Skřička. Ti stezky navrhli tak, aby si adrenalinovou jízdu v přírodě mohla užít co nejširší skupina cyklistů.  Najdete zde technicky nenáročné, zábavné a bezpečné stezky pro děti, přírodní stezky pro handicapované cyklisty sjízdné na kolečkovém křesle nebo handbiku, ale současně i skutečně náročné traily pro zkušené bikery, které svojí obtížností vycházejí z aktuálních trendů stavby tratí ve Světovém poháru horských kol. Všechny stezky jsou přehledně označené, nemusíte se tak bát, že zabloudíte nebo omylem najedete na moc náročnou trasu. Nejlehčí trať pro začínající jezdce je značena modře. Náročnost stoupá přes červenou, oranžovou až po černou stezku s extrémními pasážemi. Fialová značí stezku pro děti, zelená pro handbiky a vozíčky. Označeny jsou i všechny technické pasáže a případné objížďky, pokud byste se na projetí necítili dostatečné jistí. Kompletní mapy stezek jsou k dispozici na Informačním centru v Novém Městě na Moravě, na recepci hotelu Ski nebo v bufetu pod lanovkou na Harusově kopci. Vydat se vyzkoušet místní tratě můžete kdykoliv od 15. dubna do konce října. Naopak téměř celoročně si v Cyklo aréně můžete vyzkoušet pumptrack. Uměle vytvořený okruh tvořený vlnami a klopenými zatáčkami projedete „pumpováním“ na kole, koloběžce nebo skateboardu. Zajet můžete také do Bystřice nad Pernštejnem, ale tady je trať vhodná jen pro kola.

Několik krásných tras najdete také v okolí vodní nádrže Vír, která se nachází na řece Svratce. Užijte si sjezd z vyhlášené skalní vyhlídky Klubačice nebo oboustranný přírodní trail s transfery po polních cestách mířící na zříceninu hradu Zubštejn. Vzhledem k tomu, že je celá oblast okolo nádrže velmi oblíbená, buďte při sjezdu ohleduplní k turistům, které budete po cestě potkávat. Zkušenější jezdci si užijí prudký sjezd od skalní vyhlídky Sokolí skála, podle které je stezka pojmenovaná Sokolí trail. V prostřední části můžete pro zpestření odbočit na enduro pasáž, která je ale náročná, a proto doporučujeme, abyste si ji předem prošli. Havlův trail je vhodný i pro méně zkušené jezdce, kteří si mohou obtížnější sjezd vyzkoušet v rámci nové odbočky vedoucí přes očištěnou skalku. Obě stezky byly v poslední době kvůli kalamitnímu stavu uzavřeny, ale od půlky dubna budou už zase sjízdné.  

Více na www.korunavysociny.cz

Audioknihy: Já, vrah 2

Prací papírky

Klenoty

Anketa

Jaké koktejly máte nejraději vy???

Mojito
197 x [11%]
Aperol spritz
183 x [10%]
Cuba Libre
189 x [10%]
Piňa Colada
182 x [10%]
Daiquiri
183 x [10%]
Margarita
186 x [10%]
Cosmopolitan
200 x [11%]
Mai-Tai
165 x [9%]
Whiskey sour
182 x [10%]
Pisco sour
189 x [10%]

Celkem hlasovalo : 1856

BLOG/ČEK

Svět je opravdu uspěchaný a my chceme, vlastně musíme, to tempo stíhat a bohužel často zapomínáme na to, že nejsme nastavení na každodenní maximální výkon. Krůček od zhroucení či vyhoření je občas většina z nás, ale stačí málo, občas se zastavit a uvědomit si, že to není luxus, ale nezbytnost!

Nastavte si povinně takové dny v každém měsíci! Věřte, že budete spokojenější, šťastnější a vlastně i výkonnější.

Lenka Žáčková

POČASÍ
Facebook

JDI nahoru