Domů Knihy

Umět plavat hladce, snadno, s radostí. Kniha trenérky Gábiny Minaříkové poradí, jak na to

Jak zbavit dítě strachu z potopení hlavy? Jakým plaveckým způsobem začít nejdříve? Jak do vody bezpečně skočit? A jak při výuce plavání pomohou zvířátka jako je krab, želva nebo tučňák? O tom všem vypráví nová kniha Jak naučit děti plavat hladce aneb Plavání s Plavlem a Plavlínou zkušené plavkyně a trenérky Gabriely Minaříkové. Její výuková metoda ušitá dětem na míru zaujala trenéry až v Austrálii, považované za plaveckou velmoc. U nás ji doporučuje třeba Lucie Vondráčková. Ideální příručka na léto pro malé plavce i jejich rodiče vychází 1. května v nakladatelství Swim Smooth, kde lze už nyní knížku objednat.

Krásná, perfektně zpracovaná kniha učí děti plavat správně, efektivně, hravě a bezpečně. K tomu v kníže slouží i autorčiny vtipné básničky, které dětem ve výuce účinně pomáhají. Výborným návodem jsou i ilustrace Taťány Pajerové. Ty využívají dvou kreslených dětských postaviček Plavla a Plavlíny, které dětem představují základní plavecké dovednosti. Součástí knihy je také motivační deník, do kterého děti mohou zapisovat svoje pokroky a úspěchy.

Komenský ve vodě: plavání hrou

„Prostřednictvím obrázků a originálních básniček si děti nenásilně osvojují jednotlivé kroky vedoucí k hladkému, snadnému a technicky správnému plavání. Kniha učí hrou i obrazem, od jednoduššího ke složitějšímu. Je určena všem rodičům, kteří chtějí svoje děti naučit plavat hravě, správně a také beze strachu,“ říká Gabriela Minaříková.

Jejími tréninky prošly už stovky plavců, od těch začínajících až po sportovce - juniorské reprezentanty, ale i plavce dospělé. Autorskou metodiku Plavání s Plavlem a Plavlínou využívá Minaříková také ve své plavecké škole a oddílu Swim Smooth. Děti trénované právě tímto způsobem plavou zdravě a s radostí, takže se výborně umísťují i na závodech.

Nadšení metodou Gábiny Minaříkové potvrzuje i Lucie Vondráčková. „Jak naučit děti plavat hladce je naprosto kouzelná knížka. Je plná hezky zapamatovatelných říkadel, postupů krok za krokem a pohledů na věc jak dětí, tak rodičů. Gábi má velké zkušenosti a je skvělé, že je sumarizovala a vydala. Jako máma dvou kluků, se kterými chodím na plavánií od jejich narození, je pro mě listování knížkou i příjemným cestováním v čase: znovu vidím, jak to vlastně všechno začalo,“ říká zpěvačka a herečka.

Rychle, hravě, bezpečně. U nás i v Austrálii

„Hlavními hrdiny knížky jsou dvě děti, metoda je ale vhodná pro všechny věkové kategorie. Každý jsme jiný a mým cílem je naučit každého plavat tak, jak je to pro něj přirozené. Pomocí rozličných cvičení, které knížka nabízí jako zábavnou hru, se děti učí mít vodu rády a zároveň si osvojují správné plavecké návyky. A s dobrou technikou a otevřenou myslí pak automaticky přichází i hladší a rychlejší plavání,“ vysvětluje Minaříková, u nás první a stále jediná licencovaná trenérkou světově uznávané australské metody Swim Smooth.

Jako zdatná a zkušená plavkyně, plavecká trenérka a také jako máma malé dcery tuto metodu později rozpracovala tak, aby vyhovovala právě dětem. Čímž nadchla naopak Australany. „Líbilo se jim například, že příběh Plavla a Plavlíny myslí také na dovednosti při plavání v moři, “ vysvětluje Minaříková. Ta u nás jako jedna z mála učí plavat i na otevřené vodě, takže trénuje například triatlonisty. „Letní plavání v rybníku, na přehradě, v řece nebo právě v moři může být velmi krásné, ale také velmi nebezpečné, pokud nevíme, jaké nástrahy tam na nás mohou číhat. I proto jsem se rozhodla vydat knížku, která rodiče a děti i na tyto situace připraví,“ říká Minaříková.

Inspirace vlastním dítětem

„Za všechno vlastně může moje dcera a má touha dopřát jí to nejlepší a vést ji k plavání. Učila jsem ji pohybovat se ve vodě hladce a přirozeně tak, jako to dělají různí mořští živočichové. Od té doby mojí plaveckou školou a oddílem prošly úspěšně již stovky dětí. A pomohli jsme i těm, o kterých si rodiče mysleli, že se snad už nikdy plavat nenaučí,“ uzavírá Gabriela Minaříková, jediná Češka zastoupená v celosvětovém týmu Top 50 Swim Smooth Coaches, kteří tvoří světovou trenérkou špičku.

Jak naučit děti plavat hladce aneb Plavání s Plavlem a Plavlínou. Gabriela Minaříková. 104 stran, 390 korun, vydává Swim Smooth.

www.swimsmooth.cz

Audioknihy: Já, vrah 2

Prací papírky

Klenoty

Anketa

Jaké koktejly máte nejraději vy???

Mojito
198 x [11%]
Aperol spritz
184 x [10%]
Cuba Libre
190 x [10%]
Piňa Colada
184 x [10%]
Daiquiri
185 x [10%]
Margarita
187 x [10%]
Cosmopolitan
201 x [11%]
Mai-Tai
166 x [9%]
Whiskey sour
184 x [10%]
Pisco sour
191 x [10%]

Celkem hlasovalo : 1870

BLOG/ČEK

Svět je opravdu uspěchaný a my chceme, vlastně musíme, to tempo stíhat a bohužel často zapomínáme na to, že nejsme nastavení na každodenní maximální výkon. Krůček od zhroucení či vyhoření je občas většina z nás, ale stačí málo, občas se zastavit a uvědomit si, že to není luxus, ale nezbytnost!

Nastavte si povinně takové dny v každém měsíci! Věřte, že budete spokojenější, šťastnější a vlastně i výkonnější.

Lenka Žáčková

POČASÍ
Facebook

JDI nahoru