Zdravá a krásná pleť? Začněte od správného odlíčení a čištění!

Vyzkoušeli jste snad už všechny kosmetické pečující přípravky pro váš typ pleti, péči o pleť nepodceňujete, ale přesto bojujete s kožními nedokonalostmi, akné, pupínky nebo podrážděním? V tom případě zbystřete! Možná vás překvapíme, ale chyba často není v nevhodné volbě kosmetických přípravků, ale spíše v nedostatečné nebo nesprávné základní péči. Co to znamená? Pečovat a hýčkat svoji pleť se samozřejmě vyplatí, ale, aby se účinky i těch nemodernějších kosmetických přípravků s nejluxusnějšími aktivními látky mohly na naší pleti projevit, je třeba ji nejprve poskytnout správné základní ošetření. Tedy důkladné a vhodné čištění a odlíčení, které by mělo být základem našeho každodenního ranního i večerního kosmetického rituálu. Poradíme, jak na něj!

Odlíčení a čištění pleti jako základ kosmetické péče

Každodenní důkladné odlíčení a čištění pleti by pro nás měla být samozřejmost a rutina, kterou zvládneme za všech okolností. Je tomu ale skutečně tak? V řadě případů totiž právě tuto základní péči podceňujeme nebo ji opomíjíme. Někdy se nám nechce, někdy „nemáme“ čas a někdy jsme třeba až moc unaveni, a tak raději jdeme spát. A i když si říkáme, že se nic nestane opak je mnohdy pravdou.

Právě nedostatečné čištění a odlíčení pleti může stát za řadou problémů, se kterými nám následně nedokáže pomoci ani ta nejlepší kosmetika. Vše vychází z fyziologické funkce naší pleti a toho, co se s ní děje přes noc a proč je důkladné večerní a následně ranní čištění natolik zásadní. „I když my spíme, tak naše pleť pracuje a probíhá v ní regenerace, kdy se toxické látky během noci vyplavují na povrch. Pokud ale večer pleť nezbavíme zbytků líčidel, prachu, potu nebo přebytečného kožního mazu, tak tento regenerační proces velmi zkomplikujeme, a naopak můžeme pleti ještě více uškodit. Už jen například tím, že ji zatěžujeme a ulpělé toxické látky a nečistoty mohou pronikat do jejího nitra a následně vyvolat i vleklé kožní problémy,“ vysvětluje Eva Sojková, z poradenského kolagenového centra Nezestárni.cz.

Je proto třeba pleť skutečně důkladně čistit vždy večer i ráno. Řešením tedy není jen večerní nebo ranní čištění pleti. „Chybou je vynechat večerní čištění pleti a domnívat se, že vše ráno doženeme. Tak to opravdu nefunguje. Z neodlíčené či neočištěné pleti totiž během noci absorbujeme nečistoty a třeba i toxické látky, které už ráno odstranit nedokážeme. Ráno ji sice můžeme dočistit, ale ne už tak, jako při pravidelném večerním a následně ranním ošetření a čištění,“ popisuje Eva Sojková a připomíná, že se nevyplácí ani vynechávání ranního čištění. „Během noci se i důkladně odlíčená a dočištěná pleť dále čistí a regeneruje a na povrch takzvaně vyplavuje zbytky nečistot, potu či přebytečného kožního mazu. Večerním čištěním jsme jí sice pomohli, ale je třeba i ráno z povrchu pleti odstranit nové vyplavené nečistoty. Rozhodně je spíše na škodu ranní čištění vynechat a na pleť rovnou aplikovat krém či make-up. Tak bychom jenom vyplaveným nečistotám opět umožnili vstup do vnitřních struktur pokožky a zadělali si na kožní problémy,“ dodává Sojková.

Pořadí správné péče o pleť

A jaké je vhodné pořadí základní péče o pleť?

VEČER

Večer je vždy nezbytné pleť odlíčit a jemně dočistit. Vhodné je proto používat speciální pleťové mycí gely a následně tuto péči doplnit ještě o vitalizující a vyživující mléko a zklidňující tonikum. Pleť tak bude skutečně důkladně odlíčena a zbavena všech nečistot a připravena pro aplikaci pečujících přípravků jako jsou krémy či séra dle typu pleti.

RÁNO

Ráno nás čeká podobná péče. Nejprve je třeba pleť očistit a ošetřit, tedy ideálně opět za pomoci speciálních jemných mycích gelů, pleťového mléka a tonika. A až v další fázi teprve nanášíme pečující krémy a séra a poté líčidla jako třeba make-up.

Vhodná základní péče

Pozor! Na pleť nikdy nepatří klasické mýdlo, kterým si myjeme například ruce. To totiž není k pleti dostatečně jemné a zbytečně ji dráždí nebo vysušuje. Pro pleť bychom měli volit jen ty nejjemnější odličovací a čisticí přípravky, ideálně hypoalergenní (např. Kolagenový mycí gel, Nezestárni.cz). Vhodné jsou přípravky, které v sobě kromě své jemnosti a skvělých čisticích vlastností kombinují i výživu, regeneraci a ochranu pleti. Například mycí gely, mléka a tonika s obsahem kolagenu, ideálně v jeho živé formě, vitamínů, pantenolu nebo třeba výtažků z aloe vera (např. Kolagenové vitalizující mléko, Zklidňující tonikum, Nezestárni.cz). A nezapomínejte! Při výběru tonika, které má jemně dočistit a zklidnit pleť volte vždy tonikum bez obsahu alkoholu, jenž může zbytečně pleť dráždit a vysušovat ji.

Než tedy vynesete závěr, že ani nejmodernější kosmetické přípravky nedovedou vaší pleti zajistit dokonalý a bezchybný stav, zaměřte se na základní péči o pleť v podobě správného a důkladného odlíčení a čištění a možná budete překvapeni.

A pozor! Ať už používáte jakoukoli kosmetickou značku, vždy používejte jen produkty stejné značky či řady a nikdy je nekombinujte s jinými. I to může být příčina problémů. Kosmetické značky totiž ve svých produktech používají často účinné látky, které jsou k sobě v synergii a jejich aktivní látky se doplňují.

Když krásná a zdravá pleť tak vždy začněte od jejího nejzákladnějšího ošetření!

Audioknihy: Já, vrah 2

Prací papírky

Klenoty

Anketa

Jaké koktejly máte nejraději vy???

Mojito
199 x [11%]
Aperol spritz
185 x [10%]
Cuba Libre
192 x [10%]
Piňa Colada
185 x [10%]
Daiquiri
186 x [10%]
Margarita
188 x [10%]
Cosmopolitan
202 x [11%]
Mai-Tai
167 x [9%]
Whiskey sour
185 x [10%]
Pisco sour
192 x [10%]

Celkem hlasovalo : 1881

BLOG/ČEK

Svět je opravdu uspěchaný a my chceme, vlastně musíme, to tempo stíhat a bohužel často zapomínáme na to, že nejsme nastavení na každodenní maximální výkon. Krůček od zhroucení či vyhoření je občas většina z nás, ale stačí málo, občas se zastavit a uvědomit si, že to není luxus, ale nezbytnost!

Nastavte si povinně takové dny v každém měsíci! Věřte, že budete spokojenější, šťastnější a vlastně i výkonnější.

Lenka Žáčková

POČASÍ
Facebook

JDI nahoru