Dasha a Jan Smigmator připomínají albem Klub Evergreen desetiletou spolupráci

Swing, jazz, pop nebo scatové zpívání - to je hudba mnoha proudů, kde jsou doma zpěváci Dasha a Jan Smigmator. Takové je i písničkové album, které připomíná 10 let trvání jejich rozhlasového pořadu Klub Evergreen. CD obsahuje známé písně nejen swingových klasiků, ovšem v novém aranžmá špičkových českých instrumentalistů.

„Swing, jazz, muzikál, hity pop music, ale i několik absolutních novinek jsme pro vás nahráli v rozhlasových studiích v doprovodu těch nejlepších českých muzikantů, ať už hráčů jazzových, nebo členů Symfonického orchestru Českého rozhlasu ve zbrusu nových aranžmá pánů Martina Kumžáka a Jana Steinsdörfera. Vedle našich společných duetů, na kterých toto album stojí, můžete slyšet i několik písní sólových a taky dva speciální duety, které jsme nahráli s opravdovými legendami české hudební scény - Helenou Vondráčkovou a Jiřím Kornem," říká o albu Jan Smigmator.

Album obsahuje celkem 18 písní a kraťoučkou instrumentálku Two O´Clock Jump na úvod, přičemž jde duety stejně jako sólové písně. Některé znějí v angličtině, jiné s českými texty, přičemž oba interpreti prokazují mimořádné pěvecké schopnosti. Ostatně skladby, které natočili, patří k tomu nejlepšímu, co bylo v této hudební oblasti napsáno.  Jsou to ostatně náročné písně, které vyžadují  i vynikající muzikálnost, široký hudební rozhled a především skvělou technickou vybavenost. Dasha i Jan Smigmator jsou zpěváci s výjimečnými hlasovými dispozicemi, vrozenými a zdokonalenými výborným hlasovým vedením.

I když oceníte hudební rozptyl, je celé album jako z jednoho kusu a má jedinečnou atmosféru. Probleskují kumšt a profesionalita stejně jako jemné žánrové odstíny, což dokládají písně jako Dej mi svou ruku prázdnou, Lásko, voníš deštěm, Jen pár večerů, ale také tituly La vie en rose, Don´t Stop Me Now, How Do You Keep či What A Wonderful World.

Absolutním unikátem toho alba je společná nahrávka obou interpretů s Karlem Gottem, která vznikla díky rozhlasovému archivu, moderním studiovým technologiím, šikovnosti aranžéra a zvukových mistrů, ale především díky Ivaně Gottové, která dala tomuto výjimečnému počinu své požehnání. Nádherná píseň Zpívám jednu píseň (A Song For Yoou), kterou opatřil textem Zdeněk Borovec už před mnoha lety, patří k vrcholům alba.

„Jen málokteré písně pro mě mají tak hluboký osobní význam jako ty, které jsme na toto album vybrali. A to i díky jejich autorům a pěveckým hostům. Jen málokdo umí tak mistrně odvést práci s notami, orchestrem, nástroji a hudební produkcí jako Martin Kumžák a Jan Steinsdörfer. Jen málokteré místo, co se populární hudby týče, má takového génia loci, jako legendární karlínskou Studio A. Jen málokdo  má to štěstí  získat pro natáčení tak luxusní muzikanty a zvukové mistry. Jen málokterý umělec je tak renesanční jako Jiří Korn a málokterá zpěvačka by si zasloužila titul první dáma populární hudby jako Helena Vondráčková," míní Dasha.

Tak jak tak přináší společné album obou excelentních zpěváků řadu písniček, které mají co říct právě těm, kteří mají rádi nejen elegantní retro, ale "vybroušenou" swingovou muziku a kvalitní hlasy. A to jsou atributy, které nepatří do muzea či archivů, ale na váš gramofon či přehrávač.

Robert Rohál

Foto archiv Jana Smigmator

Audioknihy: Černé léto

Prací papírky

Klenoty

Anketa

Jaké koktejly máte nejraději vy???

Mojito
365 x [13%]
Aperol spritz
256 x [9%]
Cuba Libre
268 x [9%]
Piňa Colada
256 x [9%]
Daiquiri
259 x [9%]
Margarita
359 x [13%]
Cosmopolitan
275 x [10%]
Mai-Tai
281 x [10%]
Whiskey sour
253 x [9%]
Pisco sour
264 x [9%]

Celkem hlasovalo : 2836

BLOG/ČEK

Svět je opravdu uspěchaný a my chceme, vlastně musíme, to tempo stíhat a bohužel často zapomínáme na to, že nejsme nastavení na každodenní maximální výkon. Krůček od zhroucení či vyhoření je občas většina z nás, ale stačí málo, občas se zastavit a uvědomit si, že to není luxus, ale nezbytnost!

Nastavte si povinně takové dny v každém měsíci! Věřte, že budete spokojenější, šťastnější a vlastně i výkonnější.

Lenka Žáčková

POČASÍ
Facebook

JDI nahoru