Jak fungují Schrothovy lázně? Prozradil Ing. Michal Dyntera, jednatel Schrothových léčebných lázní

Známé rčení „být na šrot“ zná skoro každý. Někdo tento stav podroušenosti poznal na vlastní kůži kdekoli v republice, pouze návštěvníci a klienti Schrothových léčebných lázní v Dolní Lipové vědí, jak to opravdu s tím „šrotem“ je. Léčbu alkoholem opravdu mezi lázeňskými procedurami nenajdete. Ve Schrothových léčebných lázních spíše sází na bylinky, pohyb a horský vzduch nádherných Jeseníků.

Nejvíce o lázních ví jednatel firmy Schrothovy léčebné lázně s.r.o. Ing. Michal Dyntera, který v roce 2016 navázal na víc než 180 let trvající historii lázeňství v Dolní Lipové.

„Naše lázně se nacházejí na rozmezí Jeseníků a Rychlebských hor, jejichž unikátní klima předurčuje podmínky vhodné k léčení a je hlavním léčebným zdrojem. Historicky jsme navázali na péči o pacienty s kožními chorobami, kde používáme unikátní lipovské bylinné koupele. Sice vycházejí z lidového léčitelství, nicméně jsou funkční a koupele doplňujeme fototerapií. Pracujeme také s pacienty s cukrovkou. Poskytujeme hlasovou rehabilitaci pacientům po operaci štítné žlázy, děláme měření hlasového pole, v tom jsme ojedinělí. Dále léčíme i choroby duševní. Je tu klid, jsme v horách, mimo velké aglomerace. Nádherná možnost duševní rehabilitace v přírodě i pro zdravé klienty,“ představil lázně Michal Dyntera.

Ve Schrothových léčebných lázních se může léčit 180 pacientů. Nicméně lůžková kapacita je 300 lůžek, protože lázně mají program i pro samoplátce a doprovod pacientů. Zabývají se také komerční činností. „Nabízíme i zimní pobyty s lyžováním, 200 metrů od lázní se nachází sjezdovka a další jsou v dojezdové vzdálenosti. Například na vyhlášenou Ramzovou je to jen sedm kilometrů. Mohou přijet i celé rodiny, protože nově provozujeme i plně vybavená apartmánová ubytování. Jako vášnivý lyžař mohu říct, že co se týče běžkového lyžování, jsou tu nejlépe a možná i nejčastěji upravované stopy v republice.“

O pohodlí a zdraví klientů Schrothových lázní pečuje kolem 75 zaměstnanců. Počet se lehce mění, podle sezóny. Základní kádr se opírá o místní lidi a je poměrně stabilní. „Někdy nám chybí fyzioterapeuti. A přestože lékařům nabízíme i zvýhodněné ubytování pro celou rodinu, případně zaměstnání pro partnera nebo partnerku, dostat do lázní lékaře v produktivním věku, na větší úvazek nebo nastálo, je problém. Jsme přece jenom odlehlá lokalita,“ uvedl Ing. Michal Dyntera a přiznal, že při budování a rozšiřování „Schrothovek“ mají ještě jednu velkou starost. „Jsou ceny stavebního materiálu. Máme připravené projekty, které jsme museli pozastavit, protože finanční náklady na realizaci překročily určitou mez, kterou jsme byli ochotni podstoupit. Chtěli jsme letos dokončit nový recepční pavilon s kavárnou a tančírnou, bohužel tento projekt momentálně stojí. Začátkem léta otevřeme zrekonstruovaný Hotel Lípa, kde bude pizzerie, restaurace a komerční ubytování. Letos také dokončíme Vodní park a pokračujeme v rekonstrukci komunikací, které vedou přes lázně a jsou součástí sítě cyklostezek v Jeseníkách. Chceme, aby lázeňský park odpovídal lázním a ne tankodromu, protože tady kdysi přes park jezdila těžká technika se dřevem.“

Přestože Schrothovy lázně sází na klid, je i tady někdy rušno. Několikrát se zde konalo soustředění soutěže Muž roku, spolu s tím se konala módní přehlídka, zazpívali přední umělci. „Pořádáme pro klienty taneční večery, měli tu vystoupení Zuzana Bubílková a Jiří Krampol, nedávno vystoupil Pavel Trávníček s manželkou a jako vážený host se představila opět Zuzana Bubílková. A spolu s obcí Dolní Lipová pořádáme koncem léta Slavnosti lázeňské sezóny.“

Ostatně, na spolupráci s obcí Dolní Lipová si Michal Dyntera nemůže stěžovat. Lázně i obec jsou naladěny na stejnou vlnu a společné úsilí je prospěšné pro obě strany. „Když jsme přišli do Lipové v roce 2016, bylo vidět, že tady lázeňství umřelo a s tím i věhlas Dolní Lipové. Pravdou je, že jsme sem prvně přijeli časně z jara, tál sníh, bylo to nevlídné a ponuré místo. A nyní, když se lázně naplní, obec začne žít. Vidíme, že i obec se snaží, aby se hostům v lázních líbilo. Nechybí květinová výzdoba, osazení veřejných prostor lavičkami… Místním nabízíme pracovní příležitosti. Snažíme si vyjít vstříc, aby to bylo nejen ve prospěch pacientů a hostů, ale i místních obyvatel.“

Na konec rozhovoru Ing. Michal Dyntera přidal osobní dojem a jeho nadšení ze Schrothových lázní a Jeseníků je opravdové. „Nejvíc se nám povedlo to, že jsme vůbec začali. Nikdo z nás nejsme z oboru zdravotnictví, kolega je elektrikář a já jsem strojař. Zrekonstruovat budovy, to už jsme uměli, ale začít v lázeňství úplně od začátku, tzn. založit společnost, získat pro ni všechna legislativní povolení k tomu, abychom mohli poskytovat zdravotní služby ve formě lázeňsko-rehabilitační péče, to byla opravdu výzva! Potom sehnat personál, který je schopen navázat na víc než 180 let starou historii a získat si za pět let působení určité renomé, to je myslím, obrovský kus práce. Pocházím z rozmezí Krkonoš a Orlických hor, k Jeseníkům jsem neměl žádný vztah. Úplně mě ale nadchly. Jsou jiné, mají své kouzlo a to teprve objevuji. Když mám možnost vyrazit na výlet, udělám to hrozně rád,“ uvedl Michal Dyntera.  

Přestože tým Ing. Michala Dyntery čeká ještě obrovský kus práce, hodně věcí chybí, jsou nedodělané či neodpovídají jejich představám, už teď je vidět, že se rozhodně nemají za co stydět. Klientům a hostům se ve Schrothových léčebných lázních líbí a mnozí z nich se pravidelně a rádi vracejí.

Foto: Archiv Schrothovy léčebné lázně/Herminapress

Audioknihy: Černé léto

Prací papírky

Klenoty

Anketa

Jaké koktejly máte nejraději vy???

Mojito
354 x [13%]
Aperol spritz
245 x [9%]
Cuba Libre
260 x [10%]
Piňa Colada
245 x [9%]
Daiquiri
250 x [9%]
Margarita
350 x [13%]
Cosmopolitan
266 x [10%]
Mai-Tai
230 x [9%]
Whiskey sour
243 x [9%]
Pisco sour
253 x [9%]

Celkem hlasovalo : 2696

BLOG/ČEK

Svět je opravdu uspěchaný a my chceme, vlastně musíme, to tempo stíhat a bohužel často zapomínáme na to, že nejsme nastavení na každodenní maximální výkon. Krůček od zhroucení či vyhoření je občas většina z nás, ale stačí málo, občas se zastavit a uvědomit si, že to není luxus, ale nezbytnost!

Nastavte si povinně takové dny v každém měsíci! Věřte, že budete spokojenější, šťastnější a vlastně i výkonnější.

Lenka Žáčková

POČASÍ
Facebook

JDI nahoru