Mátový julep

Kolébka bourbonu, Kentucky, se proslavila nejen výrobou žitné whisky, ale také koňskými rovinovými dostihy. Tyto dvě tradice jsou spolu velmi úzce spjaty, jelikož už tehdy byly první barely bourbonu vyměňovány za ušlechtilé koně. Dodnes si lidé při účasti na Kentucky Derby neodpustí sklenku tradičního mátového julepu. Tento nápoj byl podáván v rytinou zdobených pohárech z mincovního stříbra. Julep byl sezónní záležitostí v době jarního dostihu, protože jinak nebyla máta k dispozici.

Ingredience:

  • 60 ml bourbonu Jim Beam White
  • 2 kostky cukru nebo 15 ml cukrového sirupu
  • hrst mátových lístků
  • ledová tříšť

Postup:

Pro přípravu cukrového sirupu si v hrnci na mírném ohni rozpusťte cukr s vodou a poté nechte vychladnout. Do sklenice vložte mátové listy a cukr či cukrový sirup a společně pomačkejte tak, aby máta pustila své aroma. Poté přidejte bourbon a ledovou tříšť. Dobře promíchejte až sklenice trošku namrzne. Ozdobte čerstvou mátou a podávejte. 

Tip: Příprava cukrového sirupu je jednoduchá, stačí povařit hrníček cukru s hrníčkem vody. Cukrový sirup se skvěle hodí i do řady dalších drinků jako je třeba Whisky Sour.

Biorythme

Celebration BOX

Equal Pay Day

BLOG/ČEK

„Nikdy svůj život nezměníte, když se necítíte dobře, tedy myšleno k lepšímu. A tak se ho snažte trvale zlepšovat, abyste ho mohli změnit.“

Lenka Žáčková

Anketa

Jaký typ gastro podniku vám je nejbližší?

Restaurace
213 x [11%]
Hospoda/hostinec
192 x [10%]
Pivnice
201 x [10%]
Vinárna
186 x [9%]
Kavárna
205 x [10%]
Čajovna
191 x [10%]
Bar
200 x [10%]
Bistro
210 x [10%]
Rychlé občerstvení
215 x [11%]
Cukrárna
192 x [10%]

Celkem hlasovalo : 2005

PETER BENCE

POČASÍ

Počasí Praha - Slunečno.czPočasí Brno - Slunečno.cz
Počasí Plzeň - Slunečno.cz

Facebook

JDI nahoru