Více nemocných než loni, ale méně než před covidem. Jaká byla poslední chřipková sezóna?

Virus chřipky, který na začátku jara 2020 téměř vymizel, letos opět koloval v České republice, i když záchytů bylo výrazně méně než v sezónách před pandemií covid-19.2 Jeho návratu pravděpodobně napomohlo postupné uvolňování proticovidových restrikcí, jakož i laxnější přístup k dodržování preventivních opatření týkajících se nemoci covid-19, jako je nošení respirátorů, společenský odstup a časté mytí rukou.

Zdá se, že další chřipková sezóna je u konce. Počtem hlášených případů se opět výrazně lišila od sezón, které jsme znali před pandemií koronaviru.2 „Chřipkový virus se u nás začal objevovat počátkem ledna, přičemž počet nakažených s laboratorně potvrzenou chřipkou se každý týden pohyboval maximálně v desítkách,“ shrnuje MUDr. Jan Kynčl, Ph.D., vedoucí Oddělení epidemiologie infekčních nemocí Státního zdravotního ústavu, a dodává: „Vrchol chřipkové sezóny, který u nás obvykle nastává  v polovině února, byl letos posunut až na polovinu dubna. Předpokládáme, že důvodem bylo především uvolnění proticovidových omezení, čímž se nejen virus chřipky, ale i další respirační viry začaly opět šířit mezi lidmi ve větší míře.“ Ve většině evropských zemí včetně České republiky převažovaly viry chřipky A (subtyp H3), v několika případech byl u nás také zjištěn virus chřipky typu B.2

Na přítomnost viru chřipky se testovalo méně

Údaje o výskytu chřipky je ovšem potřeba interpretovat opatrně, protože pandemie
covidu-19 v různé míře ovlivnila chování při vyhledávání zdravotní péče i priority a kapacitu testování. Podíl na nižším počtu zjištěných případů chřipkových onemocnění tak lze přičíst i výrazně nižšímu počtu testů, kdy se ve srovnání s obdobím před pandemii každý týden vyšetřilo několikanásobně méně vzorků.1,5 „Odběr vzorků závisí na ochotě samotných lékařů a rozhodně ne každý pacient s podezřením na chřipku byl testován. Není to běžné, protože to není nutné z hlediska další léčby. Navíc většina lidí
s respiračními infekcemi byla testována především na přítomnost SARS-CoV-2,“ vysvětluje MUDr.Kynčl.

Testování je důležité i pro vývoj vakcín

Chřipkový virus velmi rychle mutuje, takže jeho monitorování je důležité nejen pro sledování šíření viru, ale také pro vývoj chřipkových vakcín. Údaje z více než stovky laboratoří po celém světě pak využívá Světová zdravotnická organizace, která na jejich základě dvakrát ročně vydává doporučení ohledně složení chřipkové vakcíny pro následující sezónu, samostatně pro severní a jižní polokouli. Vakcína proti chřipce je nejúčinnější, pokud se cirkulující viry dobře shodují s viry ve vakcíně.4

V současnosti se již několik let používají tzv. čtyřvalentní vakcíny, které obsahují čtyři chřipkové kmeny – dva proti virům chřipky typu A a dva proti typu B. I kdyby se však Světová zdravotnická organizace při určování konkrétních kmenů pro danou sezónu zcela netrefila, očkování je stále velmi důležité. Ačkoli účinnost ochrany před infekcí bude nižší, riziko závažných onemocnění a komplikací se výrazně sníží.3,4

Každoroční očkování je považováno za nejlepší způsob prevence zdravotních komplikací způsobených chřipkou a doporučuje se zejména seniorům, chronicky nemocným pacientům, těhotným ženám nebo osobám s oslabenou imunitou.4

Zdroje:

  1. SZÚ: NRL pro chřipku a nechřipková respirační virová onemocnění. Publikováno 28. 2. 2022. Dostupné z: http://szu.cz/uploads/documents/CeM/ARO_ARI/2021_2022/zpravy_2021_2022/Zprava_NRL_08tyden_2022.pdf
  2. ECDC: Influenza virus characterisation. Summary Europe. Publikováno březen 2022. Dostupné z: https://www.ecdc.europa.eu/sites/default/files/documents/Influenza-characterisation-report-march-2022.pdf
  3. Petráš, M.: Účinnost chřipkových vakcín. Praktické lékárenství 2007; 3(6), s.276 – 279. Dostupné z: https://www.praktickelekarenstvi.cz/pdfs/lek/2007/06/04.pdf
  4. WHO: Influenza (Seasonal). Publikováno 6. 11. 2018. Dostupné z: https://www.who.int/en/news-room/fact-sheets/detail/influenza-(seasonal)
  5. SZÚ: NRL pro chřipku a nechřipková respirační virová onemocnění. Publikováno 2. 3. 2020. Dostupné z: http://szu.cz/uploads/documents/CeM/ARO_ARI/2019_2020/zpravy_2019_2020/Zprava_NRL_09tyden_2020.pdf
NÁŠ TIP

Léto na vlně audioknih

Anketa

Co je pro vás důležité pro udržení vztahu

Vášeň
24 x [10%]
Věrnost
21 x [9%]
Velkorysost
23 x [10%]
Laskavost
23 x [10%]
Spolehlivost
24 x [10%]
Zásadovost
25 x [11%]
Poctivost
23 x [10%]
Dostatek pozornosti
25 x [11%]
Sebedůvěra
22 x [10%]
Smysl pro humor
21 x [9%]

Celkem hlasovalo : 231

VEVA PLUS - ŠKOLITEL

Nezapomínáte na školení BOZP a požární ochrany??? 

Víte, že většina z nás má povinnost absolvovat toto školení pravidelně?

Vyvarujte se případným problémům a pokutám!

Rozklikněte a hned budete vědět jak na to!

O BOURBONU
  • Musí být vypálen na území USA 
  • Musí být vyroben ze směsi obilovin, kdy jej od 51 % do 79 % musí tvořit kukuřice
  • Minimální doba zrání jsou dva roky
  • Voda v Kentucky, která se používá při výrobě bourbonu, je považována za nejsladší na světě
  • V Kentucky zraje více sudů, než zde žije obyvatel 
  • V Kentucky zraje více sudů, než zde žije obyvatel 
  • Musí zrát v nových vypálených sudech z Bílého dubu 
POČASÍ
Facebook

JDI nahoru