Nahrávám...


Zářivým úsměvem se může pochlubit jen ten, kdo má zdravý chrup!

Slyšeli jste někdy o proteolytické enzymy, tzv. proteázy, které nám dokážou pomoci s celou řadou problémů. Umí hojit záněty, zlepšit obranyschopnost sliznice i dásní, a dokonce i snížit krvácivost a otoky? Všichni jim vděčíme za to, že dýcháme, chodíme, cítíme, prostě a jednoduše žijeme. Stojí i za zářivým úsměvem. Tito pouhým okem neviditelní pomocníci jsou nenahraditelnou součástí našeho organismu, kde plní důležitou funkci - vyvolávají klíčové biologické reakce. Celkem jich existuje neskutečně velké množství, hovoří se až o 100.000 různých enzymech, přičemž každá skupina v našem těle pracuje na jiné činnosti. Enzymy ale nedokážou fungovat jen samy o sobě. Potřebují k tomu některou z obrovského množství látek nejrozmanitějších biochemických tvarů nacházející se v našem těle, které nazýváme substráty.

Jde vám z toho hlava kolem? Zkuste si celý proces představit asi takto: substráty jsou nářadí, které nečinně čeká na svého dělníka. Enzym je právě tím dělníkem, který k činnosti potřebuje konkrétní nástroj. Když se tito dva potkají, na malou chvíli se spojí, vytvoří jednotku a začnou pracovat. Okamžitě nato začíná probíhat biochemická reakce. Tou reakcí může být celá řada věcí - od procesů látkové přeměny, přes přeměnu potravy na energii (a tím i pohyb), náhradu zestárlých buněk novými, zneškodňování odpadních látek v metabolismu, až po aktivování imunitního systému či hojení všech druhů zánětů.  A právě kvůli zánětům jsou enzymy důležité pro dutinu ústní. Jako opraváři zde aktivně fungují proteolytické enzymy, jejichž šikovnost ocení nejen ti, které trápí záněty dásní a paradontóza.

 

Proteázy mimo jiné:

  • Zlepšují mikrocirkulaci krve ve tkáních a sliznicích dutiny ústní
  • Příznivě ovlivňují bakteriální flóru dutiny ústní, která je při zánětlivých onemocněních a paradontóze výrazně narušená
  • Snižují schopnost bakteriálního biofilmu přilnout k zubní sklovině a ke sliznici dutiny ústní a tím omezují jeho negativní vliv na tyto tkáně a kazivost zubů
  • Mají zásadní vliv na normalizaci a udržování optimálních imunitních reakcí v dutině ústní a tím zlepšují obranyschopnost měkkých tkání včetně parodontu.
  • Zvyšují antibakteriální, antivirové a antimykotické účinky tělu vlastní imunity tkání.
  • Mají vysokou antioxidační kapacitu a tím snižují rozsah poškození při parodontitidě a parodontóze, u nichž se na poškození tkání dutiny ústní podílejí mj. vysoké hladiny kyslíkových radikálů.
  • Spolu s enzymy ve slinách proteázy omezují vznik nebo zhoršení parodontózy tím, že rozkládají drobné bílkovinné a cukerné zbytky (maso, sladkosti apod.), které nebyly odstraněny mechanickým čištěním z mezizubních prostor a chobotů mezi dásní a zubem.
  • Mají schopnost štěpit bílkoviny. Tím umožňují odstraňovat bílkovinné zátky, které uzavírají choboty mezi dásní a zubem při parodontóze, a zabraňují jejich tvorbě.

Nabízí se otázka, jak enzymy tělu doplnit, když nám chybí. Účinnou pomoc nabízí česká rodinná značka Enzymel vyrábějící zubní pasty a mukoadhezivní gely obsahující enzymy trypsin a bromelain, které mají vysokou antioxidační kapacitu.

Přípravky Enzymel jsou dostupné ve dvou řadách. Červená řada Parodont, vhodná pro dlouhodobé užívání, je ideální při mírnějších obtížích, u nichž nehrozí riziko bakteriálních infekcí. Modrá řada Intensive 35 je doporučena pro kratší, až 8týdenní použití. Mimo prospěšné enzymy obsahuje také nízkou koncentraci chlorhexidinu – lokálního antiseptika standardně používaného ve stomatologii.

Více informací naleznete na: www.enzymel.cz

CHOCOLAND

BLOG: PARAEVROPSKÁ CESTA
Jsem novinářka, sociálně-právní poradce, lektorka, psychoterapeutka, máma, kamarádka, ale nikdy jsem nebyla cestovatelka. Cestování vždy bylo bohužel na samém okraji mého žebříčku aktivit, bylo prostě zbytné. Přišel čas to změnit!
Rozhodla jsem se, že navštívím všechna hlavní města zemí, která leží v Evropě, to byl původní plán. Nakonec jsem se rozhodla, že do projektu zařadím všechny své cesty po světě, i ty do Brna... Svůj tříletý projekt jsem nazvala PARAEVROPSKÁ CESTA a odstartovala jsem ho 21. 3. cestou do Vídně, ale dnes už vím, že překročím i hranice staré dobré Evropy. 

Historicky mám za sebou návštěvu Pažíže, Bruselu, v loňském roce jsem se s mojí Zuz vydala do Dublinu (tedy ono to bylo naopak), navštívila jsem  Bratislavu a opět s mojí Zuz jsme prošly Andalusii a byly jsme také ve Varšavě. 

Víte kolik leží v Evropě zemí? 

Lenka Žáčková

HIMALYO
NÁŠ TIP

MIOMAT

8G PŘIJÍMAČKY.CZ

SLOVA SLAVNÝCH

„Čas je život. Nedá se vrátit ani nahradit. Marnit čas znamená marnit život. Ovládat svůj čas však znamená ovládat svůj život a plně ho využívat.“

Alan Lakein, americký spisovatel 

Anketa

NA CO SI VŽDY SI VŽDY UDĚLÁTE ČAS?

Na kávičku
2 x [6%]
Na cigárko
4 x [11%]
Na rodinu
3 x [9%]
Na kamarády
3 x [9%]
Na nákupy
3 x [9%]
Na své koníčky
5 x [14%]
Na odpočinek
8 x [23%]
Na cestování
2 x [6%]
Na uklízení
3 x [9%]
Na návštěvu občerstvovacího zařízení
2 x [6%]

Celkem hlasovalo : 35

O BOURBONU
  • Musí být vypálen na území USA 
  • Musí být vyroben ze směsi obilovin, kdy jej od 51 % do 79 % musí tvořit kukuřice
  • Minimální doba zrání jsou dva roky
  • Voda v Kentucky, která se používá při výrobě bourbonu, je považována za nejsladší na světě
  • V Kentucky zraje více sudů, než zde žije obyvatel 
  • V Kentucky zraje více sudů, než zde žije obyvatel 
  • Musí zrát v nových vypálených sudech z Bílého dubu 
AKTUALITY
JDI nahoru