Hraní online her jako profesionální sport. Důležitá je ale zodpovědnost

Projekt Hraj s rozumem společnosti Sazka se rozrůstá o novou oblast – esport. Jeho cílem je přinést osvětu a ukázat, že pro organizované soutěžní hraní online her platí pravidla, která je třeba dodržovat. Zaměří se na mýty, které oblast esportu provází, ale také na rodiče i samotné hráče.

Pod pojmem esport, který se někdy chybně označuje jako gaming, se skrývá organizované soutěžní hraní hráčů nebo týmů v jakékoliv online hře. Mezi nejčastější a nejznámější se řadí například Counter-Strike, Call of Duty nebo League of Legends. Účastnit se jich mohou jak amatérští, tak profesionální hráči. Kromě samotného hraní je však velmi populární i sledování esportu. „Esport je novodobý fenomén a patří do kategorie zábavy, které se Sazka věnuje, například v rámci Sazka eLEAGUE. V rámci projektu Hraj s rozumem klademe důraz na vzdělávání nezletilých, proto edukace i v kategorii sílícího esportu je logickým krokem. I tam je třeba k hraní přistupovat s rozumem,“ říká tisková mluvčí Sazky, Veronika Diamantová.

Nedávný průzkum České asociace esportu prokázal, že až 77 % fanoušků esportu se aktivně věnuje nějakému sportu i mimo online prostředí. Mezi tyto aktivity nejčastěji patří cyklistika, běh nebo plavání. Jedním z cílů projektu Hraj s rozumem je proto vyvrátit mýty o esportu. Mezi ty nejvíce rozšířené patří například to, že je většina hráčů asociálních nebo že online hry hrají pouze muži. Jedním z častých argumentů je také ne úplně správné tvrzení, že se děti při hraní her nic nenaučí. Projekt si proto klade za cíl rovněž edukovat rodiče dětí, které online hry hrají nebo sledují: „Rodiče mnohdy možná ani netuší, proč jejich děti stále koukají do počítače, nebo za co utrácejí kapesné. Chystáme pro ně například manuál moderních rodičů nebo rozhovory s odborníky,“ doplňuje Veronika Diamantová k plánům projektu Hraj s rozumem.  

Za posledních 6 let vzrostl český esport šestinásobně. Nejčastějšími diváky esportu jsou pak lidé ve věku 15-29 let, muži a přirozeně taky hráči. Jejich podíl s rostoucím věkem klesá a nejvíce jich je právě v mladším věku.  „Chceme ukázat, že se esportu věnují profesionální hráči, kteří sami patří mezi aktivní sportovce, dodržují pravidelné jídelníčky a mají jasně nastavená pravidla. To může být pro samotné hráče počítačových her velmi inspirující a může jim to pomoci nastavit si své vlastní limity i životosprávu,“ vysvětluje Ondřej Kvarda, esport specialista Sazky.

O projektu Hraj s rozumem

Hlavními prioritami projektu HRAJ S ROZUMEM je především posilování primární prevence a zodpovědnosti v českém zábavním průmyslu. Sazka tedy chce informovat hráče o tom, jak hrát, aby zábava zůstala bezpečnou, jak předcházet potenciálním problémům, jak správně nastavit své herní limity, aby hra nepůsobila existenční ani sociální problémy. Cílem je především věnovat pozornost tomu, aby hráči her vnímali samotné hraní jako zábavu a nedostávali se do problémových situací spojených s rizikovým chováním.

Audioknihy: Černé léto

Prací papírky

Klenoty

Anketa

Jaké koktejly máte nejraději vy???

Mojito
355 x [13%]
Aperol spritz
246 x [9%]
Cuba Libre
261 x [10%]
Piňa Colada
246 x [9%]
Daiquiri
252 x [9%]
Margarita
351 x [13%]
Cosmopolitan
267 x [10%]
Mai-Tai
231 x [9%]
Whiskey sour
244 x [9%]
Pisco sour
254 x [9%]

Celkem hlasovalo : 2707

BLOG/ČEK

Svět je opravdu uspěchaný a my chceme, vlastně musíme, to tempo stíhat a bohužel často zapomínáme na to, že nejsme nastavení na každodenní maximální výkon. Krůček od zhroucení či vyhoření je občas většina z nás, ale stačí málo, občas se zastavit a uvědomit si, že to není luxus, ale nezbytnost!

Nastavte si povinně takové dny v každém měsíci! Věřte, že budete spokojenější, šťastnější a vlastně i výkonnější.

Lenka Žáčková

POČASÍ
Facebook

JDI nahoru