Nahrávám...


Chytrá houba - revoluční objev českých vědců

Příroda nám dala mnoho darů, ale někdy musí zaúřadovat i náhoda, abychom je objevili a potom dokázali využít. Náhodou začal i příběh malé, ale chytré houby, která dokáže obrovské věci. Pythium oligandrum pomáhá při opravdu delikátních problémech.

Jak se říká, každý dnes už něco má. Mykózu, atopický ekzém, lupénku, paradentózu, afty, zapáchající nohy, případně proleženiny nebo vředy ... Všechno jsou to záležitosti tak nepříjemné, že se žaludek zachvěje už jen při čtení o nich, natož, když s nimi musíte žít. Na svědomí je mají malinké organismy, které se ukáží v celé kráse pouze pod mikroskopem. Přestože jsou nevelké, mají silně vyvinutou schopnost odolávat léčbě, přizpůsobovat se novým látkám a prostředí, a tak nám celé roky parádně ztrpčovat život.

Příroda je však chytrá a na každý neduh vymyslela i obranu. Jen to někdy trvá dlouho a občas musí zasáhnout i vyšší moc, dokud ji lidstvo objeví. Tak tomu bylo i v případě chytré houby s latinským názvem Pythium oligandrum.

Když náhoda pomáhá

Náhoda si vybrala pracovnici, která se trápila nepříjemným zápachem dolních končetin. Není divu, vždyť v práci osm hodin denně chodila v holínkách! Starala se totiž o rostliny - zalévala, hnojila, ničila škůdce ... Na poslední zmiňované používala bílý prášek, ve kterém byla houba Pythium oligandrum.

Jednoho pěkného dne nakládala prášek na vozík, aby ho pak smíchala s vodou a zbavila rostlinky bílého povlaku, když se jí sáček vysmykl a prášek se vysypal do holínek. Jisté je, že dále pokračovala v práci, ale když přišla domů, něco bylo jinak. Typický "závan", který jí vždy po vyzutí udeřil do nosu, byl mnohem méně výrazný. "Hm, žeby to byl ten prášek? Zítra to vyzkouším," zadumala se. Tedy možná ...

Na druhý den si prášek nasypala do holínek záměrně. Nohy opět zapáchaly méně. Když pokus se stejným výsledkem udělala i na manželových nohách, řekla o tom svému vedoucímu, za což jí můžeme nyní všichni děkovat. A my neznáme ani její jméno ... Zato známe jména těch, kteří přišli záhadě s bílým práškem na kořen a světlo světa v lékárnách spatřila zázračná "chytrá houba".

Užitečný parazit

Mikroskopická houba Pythium oligandrum se běžně nachází v půdě. V letech 1930 - 1932 ji americký vědec Charles Drechsler podrobil zkoumání a označil ji za parazita. Lidstvo tehdy téměř propásli šanci využít dary přírody na pomoc proti neduhům.

Naštěstí to změnil český vědec Dáša Veselý, který v roce 1965 hubu izoloval z půdy a přitom si všiml, že neparazituje na rostlinách či živočiších, ale pouze na jiných houbách. Ty jsou pro ni potravou a nic jiného ji nezajímá. A tak se Pythium začala využívat v zemědělství.

Po tom, jak si zmiňovaná žena s neznámým jménem nasypala prášek s houbami do holínek, se výzkumu houby ujala dvojice Čechů Radim Klimeš a Martin Suchánek. Čtyřicet let ve spolupráci s lékaři a mikrobiology zkoumali, jak houba funguje a čeho je schopná. Dnes vlastní několik patentů a také pojmenování "chytrá houba" je z jejich kuchyně. Tedy, pardon, kanceláře. „Vyslovování latinského názvu je dost komplikované a kromě toho hrozilo, že by se přitom často dělaly chyby. Měli jsme poradu, jak název zjednodušit. Kolegyně tehdy vykřikla: Je to přece chytrá houba! Bylo to v roce 2003 a od té doby Pythium oficiálně nazýváme chytrá houba," zavzpomínal si člen výzkumného týmu Radim Klimeš.

Houby, třeste se!

Jeho tým přišel na to, že chytrá houba ráda cizopasí na svých sestřenicích a bratrancích - jiných houbách či jejich sporech. Je jako malý upír, který z jiných hub vysává živiny. Dělá to tak obrovskou rychlostí, že se ostatní houby nestíhají rozmnožovat, a tak po čase všechny padnou za oběť. Jednoduše jich více není. A chytrá houba? Inu, když nemá co jíst, její osud je stejně zpečetěn ... umírá.

Tento proces dokázal výzkumný tým z Česka využít k tomu, aby vyvinul několik různých přípravků, které zatočí s nežádoucími houbami na našem těle, květech, zvířatech či stěnách. Snědí je a hotovo.

Chytrá houba umí pomoci s mykózou na nehtech, nohách, rukách i vagíně, s psoriázou i atopickým ekzémem, poradí si se zápachem nohou, paradentózou, afty či častými koutky. Její využití se rozšířilo i na podporu regenerace pokožky a bakteriostatický efekt při atopických ekzémech, lupénce a nehojících se ranách. Několik let se tento chytrý organismus využívá i ve veterinární oblasti na potlačení zápachu srsti a kůže, při dermatofytóze, kvasinkových infekcích nebo i při atopických ekzémech domácích mazlíčků.

Výzkum nikdy nepřestal

„Testování a výzkum chytré houby probíhá neustále. Momentálně se zaměřujeme na nehojící se rány, záněty dásní a veterinární lékařství," říká Radim Klimeš ze společnosti BARD - Bio Agens Research and Development. „Chytrá houba má velkou perspektivu pomáhat i v dalších oblastech. Zajímají se o ni i v zahraničí. Tento rok budou zveřejněny výsledky a studie z posledního období, které odhalují další možnosti jejího využití."

Obrovskou předností této houby je i to, že jde o stoprocentní bio pomoc. „Za čtyřicet let výzkumu se nikdy nestalo, že by houba zůstala parazitovat na člověku, protože ten pro ni nepředstavuje prostředí vhodné na přežití. Když zneškodní parazita, uvolní prostor normální mikroflóře, čímž podporuje hojení," zpřesňuje mikrobiolog MUDr. Karel Mencl z Krajské nemocnice v Pardubicích, který se na výzkumu chytré houby podílel. „Nemá vedlejší účinky a dosud se neobjevily žádné alergické reakce. Přípravky z ní mohou používat i děti mladší tří let, těhotné či kojící ženy nebo lidé se sníženou imunitou. Velmi dobrá zpráva je, že plísně si vůči tomuto predátorovi nedokáží vytvořit odolnost, a proto chytrá houba účinkuje i při opakovaném používání," doplňuje mikrobiolog.

Není to všelék

Že by byl v té malé houbičce opravdu ukrytý takový neuvěřitelný zázrak, který si se vším poradí levou zadní? Jasně, že ne. „Zázračný všelék to určitě není, protože například lupénka se zcela vyléčit nedá. Chytrá houba však odstraní viditelné projevy onemocnění a pacient se celkově cítí lépe. Dá se používat spolu s farmakologickou léčbou, ale i v době, kdy je tato léčba vysazena nebo přerušena, a stejně se dá používat preventivně. Pochopitelně, ideální je vždy se poradit se svým lékařem, i když je chytrá houba bezpečná, stoprocentně přírodní, před ani po využívání přípravků z ní nejsou potřebné jaterní testy a nedá se jí předávkovat."

Chytrou hubu v různých formách - krém, mast, prášek, ze kterého se dělají lázně, také ve formě roztoku či ústní vody – lze najít v lékárnách v mnoha zemích světa.

Jak to funguje?

Když se chytrá houba setká s jinými houbami cizopasníky, začne hra na kočku a myš. Kočka je v tomto případě chytrá houba (Pythium oligandrum), jíž stačí několik desítek minut na to, aby zjistila, že se v okolí nachází potrava. Rychle k ní přiblíží svá chapadélka (odborně hyfy) a i kdyby se druhá houba chtěla schovat, využije pohyblivé zoospory. Ty ji najdou a její dny (minuty) jsou sečteny. Zároveň vyprodukuje asi 200 různých enzymů a fermentů, které mají protizánětlivý účinek, a v ráně se už netvoří hnis. Dokáže tedy zlikvidovat nepřítele a zároveň zmírnit či zcela odstranit ekzémy, plísně nebo projevy lupénky.

Více informací získáte na: www.eshop.pythium.cz

BLOG: PARAEVROPSKÁ CESTA
Půlstoletí na tomto světě si žádá, abychom opustili hluboce vyjeté koleje, některé zvyky, zřekli se povinností, které jsme na sebe ušili a jsou naším bičem... 
Jsem novinářka, sociálně-právní poradce, lektorka, psychoterapeutka, máma, kamarádka, ale do téhle chvíle rozhodně ne cestovatelka. Cestování vždy bylo bohužel na samém okraji mého žebříčku aktivit, bylo prostě zbytné. Přišel čas to změnit!
Rozhodla jsem se, že navštívím všechna hlavní města zemí, která leží v Evropě. Svůj tříletý projekt jsem nazvala PARAEVROPSKÁ CESTA a odstartovala jsem ho 21. 3. cestou do Vídně  Touto cestou chci poděkovat všem, kteří mne podporují!  

Víte kolik leží v Evropě zemí? 

Lenka Žáčková

CHOCOLAND

HIMALYO
NÁŠ TIP

MIOMAT

8G PŘIJÍMAČKY.CZ

SLOVA SLAVNÝCH

„Čas je život. Nedá se vrátit ani nahradit. Marnit čas znamená marnit život. Ovládat svůj čas však znamená ovládat svůj život a plně ho využívat.“

Alan Lakein, americký spisovatel 

Anketa

JAKÉMU MASU DÁVÁTE PŘEDNOST?

Kuřecímu
43 x [14%]
Hovězímu
34 x [11%]
Vepřovému
26 x [9%]
Krůtímu
27 x [9%]
Jehněčímu
26 x [9%]
Sladkovodním rybám
28 x [9%]
Mořským rybám
35 x [11%]
Mořským plodům
28 x [9%]
Jinému druhu masa
30 x [10%]
Maso nejím
28 x [9%]

Celkem hlasovalo : 305

O BOURBONU

Musí být vypálen na území USA 

˜ Musí být vyroben ze směsi obilovin, kdy jej od 51 % do 79 % musí tvořit kukuřice

˜ Minimální doba zrání jsou dva roky

˜ Voda v Kentucky, která se používá při výrobě bourbonu, je považována za nejsladší na světě

˜ V Kentucky zraje více sudů, než zde žije obyvatel 

˜ V Kentucky zraje více sudů, než zde žije obyvatel 

˜ Musí zrát v nových vypálených sudech z Bílého dubu 

AKTUALITY
JDI nahoru