Náš festival Zlatá Pecka se zásadně liší od festivalů jiných, říká Dagmar Pecková

Zpěvačka, která má ve svém repertoáru více žánrových oblastí, ale také "dramatická umělkyně", která se už představila i na jevišti jako činoherečka – to je mezinárodně proslavená pěvkyně Dagmar Pecková. Tentokrát ale nebude řeč výhradně o její umělecké kariéře případně o nastávajícím létě či dovolené, ale především o letošním šestém ročníku hudebního festivalu Zlatá Pecka. První ročník proběhl v jejím rodném městě v roce 2017 a festivalu „šéfuje" dodnes.

Letos to bude v pořadí šestý ročník hudebního festivalu Zlatá Pecka 2022 v Chrudimi, který má být věnován Wolfgangu Amadeu Mozartovi. Co letos festival nabídne? Bude v něčem jiný či nový než předcházející roky?

Náš festival se zásadně liší od festivalů jiných. Není náhodným generátorem lidí, kteří mají zrovna čas, tak si přijedou zahrát… ne! Každým rokem nabízí festival Zlatá Pecka jedno téma, nebo rámec, podle nějž se pak jednotlivé body více jak týdenního programu orientují. Ať už to byla v minulosti Bizetova Carmen, Offenbachova Krásná Helena, Dvořák a jeho Rusalka, Cesta kolem světa, Fenomén Callas, anebo letos geniální hudba Mozarta. V tom je ten festival jiný. K danému tématu máte hudbu, film, výtvarno, nebo činoherní představení.

Jako každoročně zahájíme festival nedělním dopolednem, 21. srpna v 11 hodin v kostele Nanebevzetí Panny Marie, kde mši svatou bude celebrovat emeritní kanovník kolegiátní kapituly Všech svatých na Hradě Pražském, duchovní při kostele Panny Marie v Hradci Králové, vysokoškolský pedagog, historik a spisovatel Prof. PHDr. Tomáš Petráček, PH.D., Th.D. Zazní Mozartova Spatzenmesse za řízení dirigenta Tomáše Židka se sólisty – účastníky programu na podporu mladých pěvců Pěvissimo, spojenými sbory VUS Pardubice a Salvador Chrudim, varhany a instrumentálním souborem.

V neděli ve 20 hodin také promítneme v Městském kině slavný Formanův film Amadeus. Produkci bude předcházet projekce fotografií nedávno zesnulého fotografa Petra Našice, které byly pořízeny právě v době natáčení filmu v Praze v roce 1983. Úvodní slovo přednese blízký spolupracovník Miloše Formana, spisovatel Jan Novák.

Hlavní koncert a zlatý hřeb festivalu, proběhne v pondělí 22. srpna ve Fibichově sále Regionálního muzea v Chrudimi. V jednom z nejkrásnějších koncertních sálů v Čechách. Na programu budou árie, dueta a vícehlasé ansámbly ze třech nejznámějších a nejkrásnějších Mozartových oper – Figarova svatba, Don Giovanni a Kouzelná flétna. Hvězdou večera bude sólistka lipské opery Olga Jelínková, sólista Národního divadla v Praze Jiří Hájek, vycházející tenorová hvězda a nový sólista Národního divadla v Praze Daniel Matoušek, sólista Národního divadla v Brně Jan Šťáva a další. Komorní filharmonie Pardubice zahraje pod vedením Jiřího Rožně, mladého dirigenta s výrazným mezinárodním renomé.

Já sama nejenomže na koncertě budu zpívat, ale také ho budu spolu s uměleckým šéfem mladoboleslavského divadla, panem Petrem Mikeskou, moderovat. A to ve stylu Mozart – Salieri.

S Mozartem a Salierim se setkáme nejen ve Formanově filmu Amadeus, nebo na velkém operním koncertě, ale také v neděli 28. srpna v divadle Karla Pippicha v Chrudimi, kde bude hostovat ansámbl Městského divadla Mladá Boleslav. V divadelní hře Petera Shaffera Amadeus, podle které byl natočen právě Formanův film, se v roli Mozarta představí Daniel Bambas a v roli Salieriho Petr Mikeska, oba držitelé Thalie. Je to úžasný herecký koncert dvou výrazných osobností pod režijním vedením Pavla Kheka.

K festivalu Zlatá Pecka už neodmyslitelně patří dva programy, které se snaží pomáhat nastupujícím generacím.

Pěvissimo – třídenní mistrovské kurzy pro mladé pěvce do 30 let, kteří mají možnost se předvést na koncertě Pěvissima ve čtvrtek 25. srpna ve Fibichově sále Regionálního muzea v Chrudimi. Letos vede mistrovskou třídu Markéta Cukrová. Lektorka s velkým pedagogickým potenciálem. Na klavír doprovází Zdeněk Klauda.

Talentissimo – koncert malých a mladých virtuósů do 16 let s výkony, že až srdce usedá a člověk v tu chvíli ví, že Bůh existuje. Koncert v pátek 26. srpna, opět ve Fibichově sále Regionálního muzea.

Festival Zlatá Pecka začíná pronikat i za hranice města...

Rámcové koncerty pravidelně probíhají nejen v Praze na festivalu Chodovská tvrz – letos 14. července Pěvissimo, nebo na Nuselské radnici – 8. září Talentissimo. Pravidelné komorní koncerty se již několik let konají v nedalekých Holicích – letos, v neděli 28.8.v 18 hodin v ZUŠ Karla Malicha a v místním akusticky výborném sále, přivítáme trio Euterpé, tenoristu Daniela Matouška, který je rezidenčním umělcem festivalu a sopranistku Ludmilu Pergelovou. Česká Třebová bude na Malé scéně 23. srpna hostit jak Pěvissimo, tak i 29. srpna. V Kulturním centru závěrečné představení festivalu, divadelní hru Jana Jiráně Carmen y Carmen s Bárou Hrzánovou a mnou. Tato divadelní hra se na festivalu hraje již šestým rokem. Je to taková naše 9. Beethovenova symfonie.

Aktivity festivalu probíhaly dříve i v Pardubickém divadle – skvělá představení Dětské opery Praha. Z důvodů letošních finančních nedostatků jsme byli nuceni to vzdát.

Máte velký tým? Kdo festival vlastně vymýšlí a „dělá“? 

Po náhlých změnách na chrudimské radnici před čtyřmi roky jsme byli nuceni vzdát se spolupráce s městem. Předchozí starosta města, osvícený a vzdělaný pan Petr Řezníček, se mnou ten festival v roce 2017 zakládal a udělal maximum pro to, aby mohlo vše vznikat v komfortu, protože věděl, že za pár let by mohl mít festival velký potenciál a mimo regionální dopad. Momentální vedení radnice však tyto ambice nemá a v podstatě by se jim ulevilo, kdybychom festival vzdali. Neustálé zařezávání financí ještě před covidem je toho jasným důkazem. Založili jsme spolek Zlatá Pecka. Pracujeme spolu s Petrem Drahošem, s bývalým starostou Petrem Řezníčkem a agenturou Camerata v co nejvíce komorním obsazení a bez nároků na finanční ohodnocení. Jsme opravdu vděčni místním firmám za větší i menší finanční podpory. Bez nich bychom už opravdu nebyli.

Když jste si vymyslela první ročník, asi jste netušila, co to všecko obnáší...

Když jsme festival zakládali, tak vládla dobrá vůle a všeobecné nadšení pro kulturu. Ale musíme vydržet. Třeba se to časem změní. Vždyť víme, že ryba smrdí od hlavy a já pořád doufám v to dobré. Festival neděláme pro slávu – ta v Chrudimi nikoho nezajímá, ani pro peníze – ty jednoduše nejsou, tak musíme mít vizi, že to ocení generace po nás.

Dnes vás Zlatá Pecka naplňuje a dělá radost?

Jsou ročníky, kdy jsem i umělecky v programu dost involvovaná a na konci festivalu doslova melu z posledního. To se bude s přibývajícím věkem měnit. Budu už víc ta umělecká garance a budu se těšit z výkonů mladých a nadějných

Na který z dosavadních ročníků vzpomínáte nejraději a na druhé straně – co vás zklamalo v těch minulých letech nejvíc?

Každý ročník měl v sobě strašně moc naplňující a pozitivní energie a jak jsme se s přibývajícími ročníky zlepšovali, tím větší mráz, nedorozumění a ignorance šla z chrudimské radnice. Jako by se to vůbec města netýkalo, že jsme mimo hlavní program měli na chrudimském náměstí Josefa Ressela kryté pódium a denně za každého počasí jsme hostili jednu kapelu ať už místní, nebo přespolní, orchestr ZUŠ, mladé začínající profesionály. Přijel Aleš Cibulka, byl přímý vstup do Českého rozhlasu… A to vše pro kolemjdoucí. Zadarmo. Bylo nám řečeno, že tahle kultura nikoho nezajímá a máme si to zařídit tak, abychom byli soběstační…  Tak za kolik dáme vstupenky? Za 2000? I to by bylo málo. Kultura jako taková nikdy nebyla a nebude soběstačná a vždy bylo povinností státu či města svůj lid vzdělávat. Ale tohle asi už nemůžeme chtít, a to nejenom v Chrudimi. Pokud nás to semele bez jakékoli snahy pomoci, tak opravdu doposud vynaložené peníze, strašná spousta práce a neutuchající snaha něco vytvořit přijde vniveč a v tom případě to budou vyhozené peníze oknem…  Vyplatí se to pouze tehdy, když budeme pokračovat.

O to větší radost je, když hejtman Pardubického kraje s velkým kulturním rozhledem, nás podporuje a dělá vše proto, abychom to nevzdávali. To dokáže velmi povzbudit a přinést radost do další práce.

Co dovolená a letní pohoda třeba až šestý ročník Zlaté Pecky skončí?

Hmmmm… dovolená, říkáte. No, vzhledem k tomu, že festival je pořádán na sklonku prázdnin – poslední týden v srpnu, tak po návratu z Chrudimi a okolí vpluji plnou parou do nové, mé již 42. sezóny. Pokud mám trochu volna, tak je to konec července a začátek srpna. Ale pořídili jsme si s manželem štěně, tak se budeme věnovat výchově, a navíc ten podzim bude tak nabitý, že se stejně musím učit.

A vaše umělecké plány v příští sezóně? Na co se může těšit vaše publikum?

Plány na příští ročník festivalu jsou hotové. Budeme se těšit na vídeňskou krev, na stříbrnou éru vídeňské operety a Netopýra Johana Strauße mladšího. Nejslavnější operetu všech dob. A zřejmě budeme muset svítit vlastní energií.

Přijeďte do Chrudimi, je to krásné městečko na úpatí železných hor. Přes den může objevovat okolí města a večer jít na Pecku. Zlatou! A nebudete litovat.

Robert Rohál

Foto: Dagmar Pecková

Audioknihy: Černé léto

Prací papírky

Klenoty

Anketa

Jaké koktejly máte nejraději vy???

Mojito
342 x [13%]
Aperol spritz
234 x [9%]
Cuba Libre
248 x [10%]
Piňa Colada
234 x [9%]
Daiquiri
236 x [9%]
Margarita
338 x [13%]
Cosmopolitan
252 x [10%]
Mai-Tai
217 x [8%]
Whiskey sour
231 x [9%]
Pisco sour
241 x [9%]

Celkem hlasovalo : 2573

BLOG/ČEK

Svět je opravdu uspěchaný a my chceme, vlastně musíme, to tempo stíhat a bohužel často zapomínáme na to, že nejsme nastavení na každodenní maximální výkon. Krůček od zhroucení či vyhoření je občas většina z nás, ale stačí málo, občas se zastavit a uvědomit si, že to není luxus, ale nezbytnost!

Nastavte si povinně takové dny v každém měsíci! Věřte, že budete spokojenější, šťastnější a vlastně i výkonnější.

Lenka Žáčková

POČASÍ
Facebook

JDI nahoru