Zpomalení růstu cen energií je jen ticho před bouří, varují odborníci

Za měsíc červen se průměrná cena elektřiny zvedla jen mírně, a cena plynu dokonce poklesla. Což bohužel nic neznamená, v příštích týdnech a měsících analytici Ušetřeno.cz naopak očekávají výrazné zdražení energií. Je proto nutné sledovat ceny svého dodavatele a porovnávat je s ostatními nabídkami.

Podle indexu Ušetřeno.cz se koncová cena silové elektřiny v průběhu června zvýšila o necelých pět procent na 4704 Kč za MWh bez DPH. Po čtyřech měsících pomalejšího růstu se ale v průběhu července očekává její výrazné zvýšení. Elektřinu za ceny nasmlouvané před říjnem či listopadem minulého roku dodavatelé již vyprodali, a nyní jsou nuceni upravovat svoje ceníky směrem nahoru. Zdražení se proto nejvíce dotkne nových koncových zákazníků a stávajících, kterým končí fixace.

Cena MWh plynu sice v červnu meziměsíčně poklesla o 4,6 procent na 2815 Kč bez daně, v druhé polovině roku však podle Ušetřeno.cz může opět růst, a to výrazně. Stejně jako v případě elektřiny, také zemní plyn uskladňovaný pro nastávající topnou sezónu je nakupován násobně dráž, než loni touto dobou. Nově uzavřené či obnovené smlouvy proto budou mít výrazně vyšší ceny, a nakonec se zdražování nevyhne ani zákazníkům s probíhající fixací či produkty nenavázanými na základní ceníky dodavatelů.

„To, co se děje na energetickém trhu, lze označit jako tragédii pro domácnosti. Představte si rodinný dům vytápěný elektřinou s roční spotřebou 1 MWh ve vysokém a 14 MWh v nízkém tarifu. Za loňských cen domácnost za rok zaplatila něco přes 45 tisíc, v cenách letošních jde o přibližně 106 tisíc. Také pokud bydlíte v činžáku a elektřinou jen svítíte, zaplatíte přibližně dvakrát tolik, při roční spotřebě 2 MWh tedy 19 tisíc namísto zhruba 10 tisíc,“ upozorňuje Michal Les, energetický analytik společnosti Ušetřeno.cz.

„Současné ceny zdaleka nemusí být vrcholem, zvláště v případě, že Rusko bude nadále omezovat dodávky plynu, což cenu elektřiny ovlivňuje výrazně. Klientům proto doporučujeme nesázet na brzké uklidnění situace a zajistit si fixací ceny elektřiny na 2 až 3 roky,“ dodává Michal Les.

Je proto nutné, průběžně sledovat ceny svého dodavatele, a neustále je porovnávat s nabídkami konkurence. S Ušetřeno.cz je to snadné, pouhými pár kliknutími si lze snadno a rychle vybrat nejen nejvýhodnějšího dodavatele energií, ale také z různých finančních produktů včetně půjček a hypoték či spoření, nebo mobilního operátora. Stačí vyplnit krátký dotazník a poradci Ušetřeno.cz spočítají nejvýhodnější nabídku na míru každému klientovi.

O Ušetřeno.cz

Portál Ušetřeno.cz, který patří do produktové skupiny ČSOB, je největší nezávislý online srovnávač poskytovatelů služeb pro domácnosti v ČR. Umožňuje spotřebitelům si snadno a rychle vybrat nejen z různých finančních produktů včetně půjček a hypoték či spoření, ale také pomáhá ušetřit na plynu a elektřině nebo na mobilních službách. Stačí vyplnit krátký dotazník a poradci Ušetřeno.cz spočítají nejvýhodnější nabídku každému klientovi na míru a pomohou vše zařídit. Ušetřeno.cz působí na trhu od roku 2010 a jeho služeb dosud využilo přes 4,2 milionu klientů. 

Audioknihy: Černé léto

Prací papírky

Klenoty

Anketa

Jaké koktejly máte nejraději vy???

Mojito
360 x [13%]
Aperol spritz
252 x [9%]
Cuba Libre
265 x [9%]
Piňa Colada
252 x [9%]
Daiquiri
257 x [9%]
Margarita
355 x [13%]
Cosmopolitan
273 x [10%]
Mai-Tai
278 x [10%]
Whiskey sour
249 x [9%]
Pisco sour
260 x [9%]

Celkem hlasovalo : 2801

BLOG/ČEK

Svět je opravdu uspěchaný a my chceme, vlastně musíme, to tempo stíhat a bohužel často zapomínáme na to, že nejsme nastavení na každodenní maximální výkon. Krůček od zhroucení či vyhoření je občas většina z nás, ale stačí málo, občas se zastavit a uvědomit si, že to není luxus, ale nezbytnost!

Nastavte si povinně takové dny v každém měsíci! Věřte, že budete spokojenější, šťastnější a vlastně i výkonnější.

Lenka Žáčková

POČASÍ
Facebook

JDI nahoru