Těšíte se na letní koupačku? Pozor na rizika, která mohou být nebezpečná pro vaše oči!

Kde jinde strávit horké měsíce než v blízkosti vody! Možná se i vy chystáte do bazénu, k rybníku nebo k moři. Pohodovou dovolenou však může zkomplikovat nepříjemný zánět očí, spálená víčka, brýle rozšlápnuté na dece nebo vyplavené kontaktní čočky. Poradíme vám, jak potížím předcházet i jak řešit případné problémy...

Cachtání v rybníku může skončit zánětem

Sinice. Každoroční postrach návštěvníků přírodních koupališť a vodních nádrží. Jednobuněčné organismy, které vytváří takzvaný vodní květ, dokážou v průběhu teplých měsíců znečistit vodu. Problém ovšem tkví nejen v estetické stránce – tedy že plavání v „žabinci“ není příliš lákavé – ale mnohem závažnější jsou možné zdravotní dopady, jelikož sinice produkují dráždivé látky a toxiny. Rizikové jsou zejména pro malé děti, starší osoby či těhotné ženy. Vedle vyrážky a podráždění kůže může dojít i k bolestem břicha či hlavy nebo zvracení. A zasaženy mohou být také oči – sinice dokážou vyvolat jejich zánět. „Ten se projevuje jednak svěděním a pálením očí, někdy i zarudnutím očí se zvýšenou sekrecí. Jako první pomoc je nejvhodnější vypláchnout oči čistou vodou, lépe borovou vodou nebo speciálními dezinfekčními očními kapkami. Pokud nejsou přítomny další oční potíže, není nutná další léčba. Ale v případě přetrvávajících potíží je vždy vhodné navštívit očního lékaře kvůli vyloučení poškození rohovky,“ upozorňuje MUDr. Jana Mikšovská z Oční kliniky NeoVize Praha. Abyste se vyhnuli potížím, zkontrolujte nejprve kvalitu vody ve vyhlédnuté lokalitě na www.koupacivody.cz.

Podráždění od chloru

Z přechlorovaného bazénu může mít člověk oči červené jako angorský králík! Tato látka, která se používá k desinfekci vody, je dráždivá a způsobuje zarudnutí a pálení, u citlivých lidí může vyústit až v zánět spojivek. Pokud máte svůj vlastní bazén, snažte se hledat alternativy pro ošetření vody. Také mezi veřejnými bazény lze narazit na ty se slanou vodou. Když už se budete koupat v chlorované vodě, neotevírejte při potápění oči, anebo používejte ochranné plavecké brýle. Pokud dojde k podráždění, vypláchněte oči čistou vodou, ideálně borovou, anebo použijte umělé slzy.

Trampoty u moře

Plavecké brýle vás ochrání rovněž před dráždivými písečnými zrnky v moři a také před škodlivými UV paprsky, které se odrážejí i od hladiny moře. Zatímco na břehu se vám budou hodit klasické sluneční brýle se 100% UV filtrem, ve vodě byste je mohli jednoduše „utopit“. Proto pokud chcete mít oči chráněné i při šplouchání ve vlnách, vybírejte i plavecké brýle s UV filtrem. Pozor: Nemažte si klasický opalovací krém na víčka, mohli byste způsobit podráždění očí!

Brýle slepené lepicí páskou

Lidé s oční vadou jistě vědí, že nosit brýle do vody není ideální – na druhou stranu s rozmazaným viděním si člověk jen těžko užije vodní radovánky... „V létě u moře jsem neviděl, kam jdu, a jestli třeba nešlápnu přímo na ježka. Jednou na dovolené jsem šel do vody a brýle si nechal na dece. Když jsem se vrátil, zapomněl jsem, kde jsem si je nechal – a lehl si přímo na ně! Celý zbytek dovolené jsem pak chodil s brýlemi slepenými lepicí páskou dohromady,“ vzpomíná tanečník Vít Roháček, který trpěl krátkozrakostí. Nezapomeňte si proto na dovolenou vždy přibalit náhradní brýle! Také zdravotní sestra Andrea Veselá si vybavuje svou poslední dovolenou s manželem a malým synkem v Bulharsku, kdy si nemohla naplno užít vodní hrátky, jelikož měla brýle neustále od kapek nebo zamlžené. Bez nich by zase neměla kontrolu nad tím, kde se dítě pohybuje. Jak Vít Roháček, tak i Andrea Veselá se nakonec rozhodli zbavit se své oční vady jednou provždy prostřednictvím laserové operace. „Laser udělá třímilimetrový vstupní řez, aniž by se chirurg skalpelem musel dotknout oka. V hloubce odstraní tenkou vrstvičku tkáně a operatér tímto malým otvůrkem tuto takzvanou lentikulu, přesně vypočtenou podle dioptrií, vyjme z oka ven. Odstraněním tkáně dojde ke změně tvaru rohovky a tím k odstranění dioptrií. Povrch rohovky přitom zůstává celistvý a během zákroku nedochází k narušení její stability a pevnosti,“ vysvětluje princip zákroku doc. MUDr. Šárka Skorkovská, CSc., primářka Oční kliniky NeoVize Brno.

Kontaktní čočky a voda? To nejde dohromady!

Nejen brýle, ale také kontaktní čočky představují při vodních radovánkách problém. Nikdy se s nimi nekoupejte! Za prvé se ve vodě mohou z oka vyplavit a za druhé může být taková „koupačka“ příčinou nepříjemného zánětu. „Obecně jsou pro čočky naprosto nevhodné nejen přírodní vody, ale dokonce i ty chemicky ošetřené. Ve vodách totiž přežívají bakterie, viry, chlamydie nebo plísně, přičemž například chlamydiové oční záněty vznikají i týdny až měsíce po pobytu ve vodě. Způsobují závažný zánět rohovky spojený s velkými bolestmi, světloplachostí, začervenáním a slzením očí. V kritických případech může způsobit i oslepnutí!“ varuje MUDr. Mikšovská a dodává, že pokud si zapomenete čočky vyndat a vlezete s nimi do vody, je důležité dodržovat zásady první pomoci. „Nejvhodnější je vypláchnout oči čistou vodou, lépe borovou vodou nebo speciálními dezinfekčními očními kapkami. Pokud nejsou přítomny další oční potíže, není nutná další léčba. Ale v případě přetrvávajících potíží je vždy vhodné navštívit očního lékaře k vyloučení poškození rohovky,“ dodává oční lékařka.

Voda zkresluje: Pozor na úrazy při potápění!

Voda deformuje obraz, proto buďte při potápění opatrní. Myslete na to, že můžete mít špatný odhad a nesprávně vyhodnotit skutečnou vzdálenost předmětů či stěny bazénu a narazit kvůli tomu do překážky. „Při kontaktu s vodou můžete mít vidění rozmazané. Voda láme světelné paprsky jinak než vzduch. Při plavání nebo při potápění se tak všechny předměty jeví větší a bližší než ve skutečnosti, což ovlivňuje i prostorovou koordinaci,“ upozorňuje primářka Valešová. Obzvláště to platí pro lidi s dioptrickou vadou.

Audioknihy: Já, vrah 2

Prací papírky

Klenoty

Anketa

Jaké koktejly máte nejraději vy???

Mojito
197 x [11%]
Aperol spritz
182 x [10%]
Cuba Libre
189 x [10%]
Piňa Colada
181 x [10%]
Daiquiri
183 x [10%]
Margarita
186 x [10%]
Cosmopolitan
200 x [11%]
Mai-Tai
164 x [9%]
Whiskey sour
182 x [10%]
Pisco sour
189 x [10%]

Celkem hlasovalo : 1853

BLOG/ČEK

Svět je opravdu uspěchaný a my chceme, vlastně musíme, to tempo stíhat a bohužel často zapomínáme na to, že nejsme nastavení na každodenní maximální výkon. Krůček od zhroucení či vyhoření je občas většina z nás, ale stačí málo, občas se zastavit a uvědomit si, že to není luxus, ale nezbytnost!

Nastavte si povinně takové dny v každém měsíci! Věřte, že budete spokojenější, šťastnější a vlastně i výkonnější.

Lenka Žáčková

POČASÍ
Facebook

JDI nahoru