Balzám pro tělo i duši, Sušicko jako klimatické lázně

Nemáte rádi vyčerpávající dovolené plné turistů, hluku a hektiky? Máte za sebou náročný rok a potřebujete zregenerovat nejen tělo, ale i duši? Souhlasíme, že na to je rozhodně ideální čas dovolených.  Ale aby dovolená fungovala jako balzám na duši, musí rychlým životním stylem zdrcený turista dobře zvolit místo její realizace. Takové, kde nejsou davy lidí, které má nezničené přírodní bohatství a kde pomalý životní styl není jen pomíjivým trendem, ale životním zákonem. Co takové Sušicko? Lokalita rozkládající se v podhůří Šumavy,  jíž lze bez přehánění nazvat klimatickými lázněmi. Sušicko a lázně? Že jste to nikdy neslyšeli? A přesto se jedná o tradiční lázeňskou oblast s širokou nabídkou špičkového ubytování nabízejícího wellness vyžití.

Trocha lázeňské historie

Sušicko lze bezesporu nazvat klimatickými lázněmi. Protéká tu vodákům dobře známá řeka Otava, cyklistická srdce plesají nad širokou nabídkou cyklotras, pěší turisté nevědí, kam vyrazit dříve (trasy Sušické pavučiny), a sportovci všech vyznání se baví v rámci městských sportovišť. Mezi ně patří například aquapark, lezecká stěna nebo skatepark.  Návštěvníci toužící po klidu oceňují Pastvinu - takzvaný jedlý park s minizoo, užitkovou zahradu na zámku Hrádek nebo vrch Anděla Strážce nad Sušicí. Tady všude se dá načerpat tolik potřebná energie. Sušice i Sušicko prostě léčí. A je tomu tak i proto, že Sušicko navazuje na bohatou lázeňskou tradici. Na svazích vrchu Svatobor leží obec Odolenov, proslulá svými, nyní bohužel již zaniklými, vodními a vzdušnými lázněmi. A Sušicko a léčitelská tradice jsou bezesporu spjaty nejen s existencí lázní Odolenov. Byl zde také například vodoléčebný ústav doktora Kohouta v Žichovicích a ze Sušicka pocházel také známý MUDr. Vojta, zakladatel léčebné Vojtovy metody. Ve svých rodných Mokrosukách má dokonce pomník. Nejvýznamnější personou zdejšího lázeňství je ovšem páter Ferda, kněz a léčitel, jehož metody jsou hojně využívány dodnes.

Přehled nejlepších ubytovacích kapacit na Sušicku

Okouzlilo vás Sušicko? Je to přesně to, co potřebujete zažít? Kde se ale ubytovat a neprohloupit? Jistotou je ubytování na zámku Hrádek, disponující zámeckým wellness. Jedná se o  klidné a komfortní ubytování se zámeckou a užitkovou zahradou a širokou nabídkou léčebných procedur. Ideální je i pro rodiny s dětmi, které ocení unikátní dětskou hernu s dobovými kostýmy. Celá rodina si pak pochutná v zámecké restauraci. Wellness zámku Hrádek navazuje právě na tradici zaniklých lázní v Odolenově. Prosklená bazénová hala je plná světla a je z ní krásný výhled na rybník. Nabízí jedinečné prostředí pro relaxaci v bazénu s příjemně teplou vodou, masážním chrličem a tryskami. Součástí wellness je saunový svět se čtyřmi druhy saun. Využít lze i pestrou nabídku masáží, koupelí, zábalů a celotělních rituálů.

Na zámku působil spisovatel František Pravda, díky jehož kontaktům byli častými návštěvníky lázní známé osobnosti. O historii zámku, jeho rekonstrukci a současném využití vám poutavě povypráví sám současný majitel Ing. arch. Pavel Lejsek v rámci prohlídek zámku.

Ideálním výchozím bodem pro poznávání širokého okolí jsou Apartmány Bašta v centru města Sušice. Nabízí privátní wellness, vlastní pivní lázně a finskou saunu. Majitelé vám také rádi zajistí vyhlídkový let letounem Z-143 L. Pod vámi se rozprostře celá Šumava, a to už je zážitek, který stojí za to. Dokonalá dovolená pro ty, kteří mají rádi klid a soukromí.

Sportovci ocení ubytování v Outline centru Jiřičná. To poskytuje skvělé zázemí pro aktivní dovolenou v krásné šumavské přírodě. Má vlastní lanové centrum, půjčovnu raftů, lodí a kol, nabíjecí stanice pro elektrokola, hobití domek (ten zaujme hlavně děti) nebo ledový sklep. Zajezdíte si tu na koních nebo vyrazíte na procházku s průvodcem.

Nevybrali jste si? Pak se podívejte ještě na ubytování Roušarka, které je součástí celého komplexu sušických sportovišť a je vhodné především pro skupinové pobyty.  Malebný je také penzion Eva s výhledem na řeku Otavu, nedaleko centra města. Z širšího okolí stojí za zmínku ubytování v Rychtě na Račánku, přímo pod hradem Kašperk v úchvatné přírodě.

Osvědčené ubytovací kapacity na Sušicku:

Outline centrum Jiřičná Outline Centrum Jiřičná | Ubytování, cestovní vzorce a outdoorov... (jiricna.com)

Zámek Hrádek Vítejte na Zámku Hrádek u Sušice | ZamekHradek.cz

Apartmány Bašta Apartmány Bašta v Sušici - Váš výchozí bod do srdce Šumavy (apartmanybasta.cz)

Ubytování Roušarka

Penzion Eva Sušice

Rychta na Račánku

Více informací naleznete na Ubytování | Destinace Sušicko (susicko.cz).

Audioknihy: Já, vrah 2

Prací papírky

Klenoty

Anketa

Jaké koktejly máte nejraději vy???

Mojito
197 x [11%]
Aperol spritz
182 x [10%]
Cuba Libre
189 x [10%]
Piňa Colada
181 x [10%]
Daiquiri
183 x [10%]
Margarita
186 x [10%]
Cosmopolitan
200 x [11%]
Mai-Tai
164 x [9%]
Whiskey sour
182 x [10%]
Pisco sour
189 x [10%]

Celkem hlasovalo : 1853

BLOG/ČEK

Svět je opravdu uspěchaný a my chceme, vlastně musíme, to tempo stíhat a bohužel často zapomínáme na to, že nejsme nastavení na každodenní maximální výkon. Krůček od zhroucení či vyhoření je občas většina z nás, ale stačí málo, občas se zastavit a uvědomit si, že to není luxus, ale nezbytnost!

Nastavte si povinně takové dny v každém měsíci! Věřte, že budete spokojenější, šťastnější a vlastně i výkonnější.

Lenka Žáčková

POČASÍ
Facebook

JDI nahoru