Žďár nad Sázavou – originální prázdninový program na zámku a vstupní brána do Žďárských vrchů

Hledáte místo, kde můžete skloubit sportovní a kulturní vyžití a kde se zabaví jak dospělí, tak děti? Vyrazte do Žďáru nad Sázavou. Čeká tu na vás zámek s nabitým letním programem, Muzeum nové generace, které získalo ocenění za nejkreativnější muzeum ve střední Evropě nebo třeba kostel sv. Jana Nepomuckého na Zelené hoře, který je díky svému unikátnímu vzhledu na seznamu světového kulturního dědictví UNESCO. Letos se navíc návštěvníkům představuje po rozsáhlé rekonstrukci. V okolí můžete navíc načerpat energii v krásné přírodě Vysočiny. Žďár je skvělým výchozím bodem pro objevování Žďárských vrchů, a to jak pěšky, tak na kole.

V areálu zámku na vás čeká několik architektonických skvostů a unikátní muzeum

Bývalý cisterciácký klášter ze 13. století připadl o čtyři století později do osobního vlastnictví olomouckého kardinála Františka z Ditrichštejna, který ho nechal přestavět na zámek. Nejvýznamněji se však do podoby areálu a jeho okolí zapsal opat Václav Vejmluva. Ten ke spolupráci přizval slavného českého architekta italského původu Jana Blažeje Santiniho-Aichela, spolu se kterým ze Žďáru vytvořili ohnisko barokní gotiky a areál se rozrostl o několik architektonicky významných budov. V roce 1991 bylo panství restitučně vráceno rodině Kinských, která ho vlastní dodnes.

Cestu za poznáním téměř 800 let dlouhé historie i současnosti zámku a jeho okolí můžete začít v Muzeu nové generace, které je mimo jiné držitelem ocenění Živa award za nejkreativnější muzeum ve střední Evropě. Sluchátka s audioprůvodcem v podobě cisterciáckého mnicha a dalších postav z historie, mnoho interaktivních exponátů a animované příběhy vás doslova vtáhnou do děje. Přízemí expozice je věnované temnému středověku a cisterciáckému řádu. Seznámíte se jedním dnem v životě mnicha a můžete si prolistovat virtuální kroniku. Poté se díky kaleidoskopu přesunete do období prosperity, rozkvětu umění, vědy a architektury, do období baroka. V prvním patře výstavy se seznámíte s opatem Vejmluvou, geniálním architektem Santinim a proniknete do matematických tajů Poutního kostela sv. Jana Nepomuckého na Zelené hoře. Celé muzeum je bezbariérové a můžete ho navštívit i se psem.

Originální komentované prohlídky a speciální letní program zaměřený na děti

Za dalšími zajímavostmi vyrazte na některou z komentovaných prohlídek s průvodcem. Interaktivní prohlídka nazvaná „Po stopách zámeckého hospodáře“ vás zavede na místa, která jsou spojena s barokním i cisterciáckým hospodařením v zámeckém areálu jako je například hráz Konventského rybníka, sušárna chmele, sádky ze 13. století nebo Sál prelatury. Dlouhodobou snahou současných provozovatelů zámku je podporovat jeho udržitelný rozvoj. Velkou inspirací jsou jim právě jejich předchůdci, kteří zde po staletí efektivně hospodařili. Prohlídka tak slouží zároveň jako pocta všem generacím, které se zasloužily o dokonalé propojení člověka a přírody. Každé prázdninové pondělí, středu a pátek probíhají na zámku Letní dětské prohlídky. Letošním tématem je Barevný život ptáků. Spolu se zámeckými lektorkami vyrazí děti do přírody v okolí zámku, kde pro ně budou přichystány různé pohybové aktivity, práce s modely ptáků nebo poslech jejich zvuků. Prohlídky jsou vhodné pro děti od 4 do 11 let a je potřeba vstupenky zakoupit nebo rezervovat předem. Ptáci byly také inspirací pro umělecká díla, která si můžete prohlédnout v rámci výstavy Voliéra nebe. Série obrazů od autorky Kristýny Hamákové představuje ptáky jako skvrny vytvářející obrazce – vlny na obloze mezi mraky. Výstavu můžete navštívit každý prázdninový den v ZOO – Zámecké Otevřené Obrazárně.

Pokud dorazíte mimo Letní dětské prohlídky, případně už máte děti větší, můžete si areál projít za pomoci aplikace Skryté příběhy. Stačí si ji stáhnout do mobilu a vydat se na terasu žďárského zámku, kde hra začíná. Spolu se stavitelem Janem Blažejem Santinim vyrazíte po stopách jeho stavební činnosti v panství i jeho blízkém okolí a pomáháte mu plnit tematické úkoly. Pokud se vám je podaří všechny vyřešit a zjistíte tajné heslo, můžete si na recepci Muzea nové generace vyzvednout odměnu. Trasa je dlouhá asi 3,5 km a projedete ji i s kočárkem.  Pokud by si vaše děti rádi vyzkoušeli tradiční řemesla, dorazte na Dětské čtvrtky s Chytrou rukou. Každý prázdninový čtvrtek od 28. 7. si budou děti moct v rámci celodenního programu pod dohledem odborných lektorů a řemeslníků vyzkoušet, jaké je to být hrnčířem, brašnářem, truhlářem nebo knihařem. V rámci workshopu si děti vyzkouší tematické nástroje a odnesou si kromě zážitků i vlastní výrobky. Kapacita je omezená na 12 dětí ve věku od 7 do 15 let a je potřeba si vstupenky rezervovat nebo koupit předem.

Pěšky i na kole po krásách Žďárských vrchů

Trávíte své volno raději aktivně? Žďár je skvělým výchozím bodem k poznávání krás Žďárských vrchů. Dvě kratší naučné stezky vás provedou okolím Zelené hory. Dohromady mají necelých 5 km, a jsou tak vhodné pro celou rodinu a projít se dají i s kočárkem.  Obě startují na parkovišti před zámkem, takže se mezi jednotlivými trasami můžete občerstvit v tamní kavárně třeba domácí limonádou nebo regionálními zákusky a dortíky. Pokud objevujete okolí raději v sedle kola, nenáročná cyklotrasa dlouhá 20 km vás povede podél řeky Sázavy, spousty rybníků a dvou nádrží skvělých na koupání. Od Velkého Dářka, kde si můžete půjčit třeba i lodičky nebo šlapadla, se pak vydejte po stejné cestě zpět do Žďáru. Pokud chcete vidět to nejlepší ze Žďárských vrchů a nevadí náročnější trasa, vydejte se na okruh dlouhý 52 km. Po něm se dostanete mimo jiné na Žákovu horu, která je národní přírodní rezervací a jedním z mála českých zachovalých pralesů, k Milovskému rybník nebo na Dráteníčky s mohutnou skalní hradbou, která je rájem pro horolezce. Cestou můžete obdivovat místní lidovou architekturu, protože budete projíždět několika obcemi, které jsou památkovými rezervacemi. Přes vesnice Tři Studně, Sklené a Vysoké se dostanete zpět na bezplatné parkoviště před zámkem.

www.zamekzdar.cz

Audioknihy: Já, vrah 2

Prací papírky

Klenoty

Anketa

Jaké koktejly máte nejraději vy???

Mojito
199 x [11%]
Aperol spritz
185 x [10%]
Cuba Libre
192 x [10%]
Piňa Colada
185 x [10%]
Daiquiri
186 x [10%]
Margarita
188 x [10%]
Cosmopolitan
202 x [11%]
Mai-Tai
167 x [9%]
Whiskey sour
185 x [10%]
Pisco sour
192 x [10%]

Celkem hlasovalo : 1881

BLOG/ČEK

Svět je opravdu uspěchaný a my chceme, vlastně musíme, to tempo stíhat a bohužel často zapomínáme na to, že nejsme nastavení na každodenní maximální výkon. Krůček od zhroucení či vyhoření je občas většina z nás, ale stačí málo, občas se zastavit a uvědomit si, že to není luxus, ale nezbytnost!

Nastavte si povinně takové dny v každém měsíci! Věřte, že budete spokojenější, šťastnější a vlastně i výkonnější.

Lenka Žáčková

POČASÍ
Facebook

JDI nahoru