Neplaťte zbytečně. Odborník radí, jak při nákupu brýlí ušetřit až 100 % ceny

V době, kdy zdražuje vše od potravin po energie, nejsou nečekané výdaje ničím, co by potěšilo. Potřebujete-li ale zrovna nové dioptrické brýle, nedá se nákup příliš odkládat. Existují nicméně způsoby, jak můžete brýle pořídit levněji bez nutnosti slevovat na kvalitě. Někdy i za zlomek původní ceny.

  1. Benefity od zaměstnavatele (úspora až 100 %)

K nákupu brýlí můžete v některých optikách využít benefitní systémy, např. Sodexo, Benefity plus, Benefity.cz nebo Edenred, z nichž některé lze uplatnit také při nákupu brýlí online. Pokud pracujete ve státním zařízení, můžete využít přípsěvku z tzv. Fondu kulturních a sociálních potřeb (FKSP). „V 90 % případů si od nás zákazníci nechají vystavit fakturu, kterou daná státní firma zaplatí. Zbylých 10 % brýle zaplatí a nechá si vystavit účtenku, kterou dá zaměstnavateli k proplacení. Je to o domluvě se zaměstnavatelem, všechny naše optiky jsou na tyto případy připraveny,” vysvětluje Tomáš Bártek, ředitel marketingu ve společnosti Lentiamo. „Našimi nejčastějšími zákazníky, kteří k proplacení brýlí využívají FKSP fond, jsou lékaři a zdravotní sestry. Díky tomuto zaměstnaneckému benefitu mají brýle de facto zdarma,” dodává.

  1. Nakupujte on-line (úspora až 50 %)

Ceny brýlí na internetu jsou i o 30 až 50 % nižší než v kamenných optikách, výběr je mnohem širší a k nabídce mají přístup všichni, nejen obyvatelé velkých měst. Koupit si brýle po internetu přitom díky moderním technologiím není vůbec složité. „Lidé si stále myslí, že si brýle musí vyzkoušet osobně. Neví totiž, že existuje možnost vyzkoušet si je virtuálně prostřednictvím webkamery na vlastním obličeji. Tak získáte dobrou představu o tom, zda vám sedí tvar, velikost a barva, což je podle mě u výběru brýlí nejzásadnější,” vysvětluje Tomáš Bártek. Na webu Lentiamo vám pomocí aplikace změří dokonce středy zornic a není třeba ani přepisovat recept – stačí ho vyfotit. „Nevyhovující brýle je samozřejmě možné v zákonné lhůtě vrátit. Naši zákazníci ale vrací pouze 3 % brýlí, což podle nás dokazuje, že nákup on-line je naprosto bezpečný. Je to i proto, že každou objednávku a vypsané dioptrie kontroluje zkušený optometrista, aby nedošlo k žádné chybě. Nakupujte ale jen u ověřených prodejců, kde je jistota kvality i toho, že vám brýle v případě potřeby opraví nebo vymění. Podívejte se na hodnocení obchodu na Google nebo na srovnávači Heuréka,” doporučuje zástupce e-shopu Lentiamo.cz.

  1. Ušetřete na značce (úspora až 50 %)

Podle průzkumu společnosti Lentiamo nakupuje 67 % Čechů neznačkové brýle. Odborníci v žádném případě nedoporučují nakupovat „no-name” sluneční brýle v drogerii, módních řetězcích nebo na benzinových pumpách, protože u nich nelze spoléhat na kvalitu, která je ale klíčová, protože nekvalitními brýlemi si můžete i ublížit. Jaké je tedy řešení, když nechcete platit za značku? Stejně jako supermarkety nabízí výhodnější ceny u privátních značek potravin, začínají na podobný koncept sázet i někteří prodejci brýlí. Cílí tím právě na zákazníky hledající nejlepší poměr ceny a kvality. S vlastní privátní značkou přišla nedávno i společnost Lentiamo, jejíž obroučky stojí 1290 Kč a jejich kvalita je srovnatelná se značkami, které se běžně prodávají až o 50 % dráž. Mezi značky, které mají dobrý poměr ceny a kvality, patří take například Polaroid nebo Armani Exchange.

  1. Nakupujte ve slevě (úspora až 70 %)

Do optik a na e-shopy každý rok přicházejí nové kolekce a prodejci se postupně zbavují starších modelů ve slevových akcích. „Tyto výprodeje mají za cíl opravdu jen udělat místo novým kolekcím, brýle ve výprodeji jsou stejné kvality jako ty nově příchozí. Trendy zejména u dioptrických brýlí se navíc rok od roku zase tolik nemění, takže opravdu není důvod je měnit příliš často.

Tipy, jak ušetřit ještě víc: Neplaťte za zbytečnosti!

Při nákupu brýlí vám prodejci budou nabízet i další produkty a služby, například pojištění. I když to zní na první pohled rozumně, odborník varuje, že se tento příplatek nemusí vyplatit. „U dioptrických brýlí platí pojištění pouze na brýle s čočkami, které mají stejné dioptrie. Pokud tedy ztratíte nebo poškodíte stávající brýle a přijdete do optiky, kde vám naměří třeba jen o čtvrtku dioptrie méně či více, pojištění je vám k ničemu,” vysvětluje běžnou praxi Tomáš Bártek.

Pozor na lákavé nabídky

Nabídky typu sleva na obroučky podle vašeho věku jsou sice lákavé, spočítejte si ale, zda je lákavá i výsledná částka po započtení ceny čoček.

Audioknihy: Já, vrah 2

Prací papírky

Klenoty

Anketa

Jaké koktejly máte nejraději vy???

Mojito
197 x [11%]
Aperol spritz
183 x [10%]
Cuba Libre
189 x [10%]
Piňa Colada
182 x [10%]
Daiquiri
184 x [10%]
Margarita
186 x [10%]
Cosmopolitan
200 x [11%]
Mai-Tai
165 x [9%]
Whiskey sour
183 x [10%]
Pisco sour
189 x [10%]

Celkem hlasovalo : 1858

BLOG/ČEK

Svět je opravdu uspěchaný a my chceme, vlastně musíme, to tempo stíhat a bohužel často zapomínáme na to, že nejsme nastavení na každodenní maximální výkon. Krůček od zhroucení či vyhoření je občas většina z nás, ale stačí málo, občas se zastavit a uvědomit si, že to není luxus, ale nezbytnost!

Nastavte si povinně takové dny v každém měsíci! Věřte, že budete spokojenější, šťastnější a vlastně i výkonnější.

Lenka Žáčková

POČASÍ
Facebook

JDI nahoru