Velkoobchodní ceny elektřiny ohlašují další výrazné zdražení pro odběratele

Energetická krize nekončí, a to i přesto, že se průměrná cena elektřiny pro odběratele za měsíc červenec zvedla jen mírně. Na trzích se totiž již obchoduje za zhruba dvojnásobek a podle analytiků Ušetřeno.cz je jen otázkou času, kdy se velkoobchodní ceny propíší do faktur koncových zákazníků. Energie tedy ještě výrazně podraží a mnoho domácností se na podzim ocitne v existenčních potížích.

Oproti červenci minulého roku dnes 1 MWh silové elektřiny koncové odběratele stojí více než čtyřnásobek. Za uplynulý měsíc se však cena za 1 MWh zvedla o 1,3 procenta, z 5 493 Kč na 5 566 Kč bez DPH, což dává naději na stabilizaci trhu s elektřinou. Bohužel naději planou, na burzách se totiž silová elektřina již obchoduje za přibližně 11 700 Kč za MWh spotově, tedy pro okamžitou spotřebu. A také ceny nově uzavíraných ročních kontraktů se blíží donedávna nepředstavitelným 10 000 Kč za MWh. 

„Především noví koncoví zákazníci a také ti stávající, kterým končí fixace, budou brzy za 1 MWh elektřiny platit celkovou částku, která zahrnuje i distribuci a další poplatky, mezi 12 000 a 14 000 Kč včetně DPH. Při těchto cenách vyjde například vytápění staršího bytu 3kk elektřinou s roční spotřebou 15 MWh na bezmála 200 000 Kč za rok. Ale i pokud elektřinou jen svítíte, budete ve srovnání s cenami z loňského léta brzy platit přibližně šestkrát víc. Do začátku topné sezóny navíc čekáme podobně dramatický nárůst cen plynu,“ upozorňuje Michal Les, energetický analytik společnosti Ušetřeno.cz.

Průměrná cena 1 MWh plynu pro spotřebitele sice již podruhé za sebou meziměsíčně poklesla, oproti červenci o 4,1 procenta na 2 787 Kč bez daně, podle Ušetřeno.cz ovšem dříve či později začne opět růst. Zemní plyn pro nastávající topnou sezónu totiž dodavatelé nakupují mnohonásobně dráž než loni. To se již projevuje na čím dál vyšších sazbách nově uzavíraných či obnovovaných smluv, výrazné zdražení však brzy začnou pociťovat také zákazníci s probíhající fixací či produkty nenavázanými na základní ceníky dodavatelů. 

„Pro domácnosti je proto nezbytné začít co nejefektivněji šetřit. V nadcházející topné sezóně jistě většina z nich přestane vytápět méně využívané prostory a sníží teplotu vytápění těch obývaných o několik stupňů, kdy o každý méně znamená snížení spotřeby kolem 6 procent,“ doplňuje Michal Les.

Jednou z možností, jak uspořit, je využití důvěryhodné kalkulačky, která porovná dodavatele. Lidé si oproti svým předchozím ceníkům připlatí vzhledem k růstu cen, oproti těm současným ale mohou ušetřit. „Změnou dodavatele u elektřiny lze průměrně ušetřit 2 000 až 3 000 Kč ročně, u plynu dosahuje úspora přibližně 6 000 Kč ročně,“ zakončuje Les.

Doplňující info:

Index elektřiny je sestaven z nejprodávanějších produktů největšího srovnávače zaměřeného na energie Ušetřeno.cz. Týká se ceny silové elektřiny za MWh bez DPH, která má největší podíl (přibližně 60–70 %) na celkové faktuře. 

Více informací naleznete na: Ušetřeno.cz

Audioknihy: Já, vrah 2

Prací papírky

Klenoty

Anketa

Jaké koktejly máte nejraději vy???

Mojito
197 x [11%]
Aperol spritz
182 x [10%]
Cuba Libre
189 x [10%]
Piňa Colada
181 x [10%]
Daiquiri
183 x [10%]
Margarita
186 x [10%]
Cosmopolitan
200 x [11%]
Mai-Tai
164 x [9%]
Whiskey sour
182 x [10%]
Pisco sour
189 x [10%]

Celkem hlasovalo : 1853

BLOG/ČEK

Svět je opravdu uspěchaný a my chceme, vlastně musíme, to tempo stíhat a bohužel často zapomínáme na to, že nejsme nastavení na každodenní maximální výkon. Krůček od zhroucení či vyhoření je občas většina z nás, ale stačí málo, občas se zastavit a uvědomit si, že to není luxus, ale nezbytnost!

Nastavte si povinně takové dny v každém měsíci! Věřte, že budete spokojenější, šťastnější a vlastně i výkonnější.

Lenka Žáčková

POČASÍ
Facebook

JDI nahoru