Oslavte tři století hvězdy ve Žďáře nad Sázavou

Jen málo památek v naší zemi je tak okouzlujících jako Poutní kostel sv. Jana Nepomuckého na Zelené hoře ve Žďáře nad Sázavou. Letos oslavuje tato UNESCO památka tři století svojí existence. Přidejte se i vy k oslavám nazvaným SANTINI300 a poznejte zblízka hvězdu mezi hvězdami.

Poutní kostel byl na seznam památek UNESCO zapsaný v roce 1994, na své Zelené hoře se ale tyčí od roku 1722. Opat cisterciáckého kláštera Václav Vejmluva tehdy povolal architekta Jana Blažeje SantinihoAichla a společně dali vzniknout jedinečné stavbě. Dodnes je kostel považovaný za vrcholné dílo barokní gotiky i Santiniho životní výtvor a je nadčasovou poctou světci Janu Nepomuckému.

Že si památka takového rozměru zaslouží velkolepé oslavy, je bez pochyb. Do oslav se může zapojit každý bez rozdílu věku či vyznání, sportovci i milovníci umění. Hlavní vrchol přijde v září, program ale běží už nyní.

Oslavujte Santiniho vrcholné dílo na některé z akcí

Santiniho dílo můžete zkoumat na fotografické výstavě nebo přímo na hladině Konventského rybníka. Jedním z vrcholů celých oslav bude hasičská fontána, do které se 28. srpna zapojí na 200 hasičů s 50 proudnicemi. Před zraky diváků se za doprovodu barokní hudby odehraje světelný koncert a vodní balet několika tisíců kubických metrů vody. Tímto nevšedním způsobem budou odhalena plovoucí díla uměleckého experimentu nazvaného Pocta Baroku. Dva sochaři při něm budou vytvářet svá díla ze dřeva a z kovu na plovoucích pontonech. Diváci budou moct sledovat vznikající díla přímo ze břehu nebo z nadhledu Zelené hory. Vystoupat v poutním průvodu přímo na Zelenou horu za doprovodu živé hudby bude možné 28. září při Lidové krojové pouti. Pestrobarevný průvod bude zakončen Poutní mší, během které bude hrát cimbálová Horácká muzika svatojánské písně. Součástí slavností budou také mimo jiné vystoupení folklorních souborů z Vysočiny. Originální výpravná výstava Roky v Baroku s podtitulem Životní cesta barokního člověka, která vznikla přímo na míru pro žďárskou tvrz, vám jedinečným způsobem přiblíží období, ve kterém Santini tvořil svá geniální díla. Pro sportovní nadšence jsou naplánované cyklovýlety, turistické výšlapy i expedice po Santiniho památkách v okolí nebo celoroční rodinné putování Santiniho šifra. Náročnější publikum jistě ocení přednášky významných historiků jako je Jan Royt nebo Vít Vlnas, koncert světově unikátního třicetičlenného rakouského chlapeckého sboru, který proběhne na plovoucím pontonu na rybníku, nebo třeba divadelní představení Santini. Programu je mnohem více, stačí si jen vybrat a zavítat do Žďáru nad Sázavou, do města pod Zelenou horou.

Poutní kostel prošel rozsáhlou rekonstrukcí

V letošním roce si Poutní kostel sv. Jana Nepomuckého navíc můžete prohlédnout po rozsáhlé rekonstrukci. Stávající podoba se tak blíží tomu, jak kostel vypadal v době svého vzniku. Nejnáročnější byla rozsáhlá rekonstrukce podlahy, která se vrátila do původní podoby navržené Santinim. Výroba dlaždic probíhala ručním způsobemv Březí nad Oslavou, nedaleko Žďáru nad Sázavou, kde si restaurátoři pronajali pec od místní kachlárny, aby byli blíž kostelu a mohli vše zkoušet na místě. Restaurátorské práce probíhaly také na mobiliáři, sochách, plastické výzdobě i štukovém zdobení. Náročné bylo prodloužení oken na druhém ochozu, díky čemuž je už tak světlý kostel ještě více prosvětlený.Rekonstrukce začala však začala nejdříve v exteriéru areálu. Místo bývalého hřbitova mezi kostelem a ambitem dostalo podobu poutní louky. Obnoveny byly přístupové trasy ke kostelu a fasáda.

Letos čekají na zásah restaurátorů varhany a obnovou projde také ambit, jehož omítky dostávají větrem pořádně zabrat. 

Kompletní program oslav najdete na speciálním webu SANTINI300.cz

 

Audioknihy: Já, vrah 2

Prací papírky

Klenoty

Anketa

Jaké koktejly máte nejraději vy???

Mojito
197 x [11%]
Aperol spritz
182 x [10%]
Cuba Libre
189 x [10%]
Piňa Colada
182 x [10%]
Daiquiri
183 x [10%]
Margarita
186 x [10%]
Cosmopolitan
200 x [11%]
Mai-Tai
164 x [9%]
Whiskey sour
182 x [10%]
Pisco sour
189 x [10%]

Celkem hlasovalo : 1854

BLOG/ČEK

Svět je opravdu uspěchaný a my chceme, vlastně musíme, to tempo stíhat a bohužel často zapomínáme na to, že nejsme nastavení na každodenní maximální výkon. Krůček od zhroucení či vyhoření je občas většina z nás, ale stačí málo, občas se zastavit a uvědomit si, že to není luxus, ale nezbytnost!

Nastavte si povinně takové dny v každém měsíci! Věřte, že budete spokojenější, šťastnější a vlastně i výkonnější.

Lenka Žáčková

POČASÍ
Facebook

JDI nahoru