Pošlete vzkaz s příběhem: Senioři předali mladé generaci svá životní moudra

Krásný příběh Duch Posázaví s hroznovým cukrem v kapse s poselstvím pro mladou generaci sepsal vášnivý turista Jiří Mlejnský, klient Domova seniorů v Sedlčanech. Sám již nemůže turistiku pěstovat, ale vzpomínky zůstaly. A tak se i on zapojil do projektu Pošlete vzkaz s příběhem a soutěž vyhrál.Iniciátorka projektu Halina Trsková, místopředsedkyně představenstva Pojišťovny VZP, a.s. tak chtěla aktivizovat seniory.

Jiří Mlejnský získal také šek pro Domov Sedlčany v hodnotě 30 000 korun, ke kterému mu pogratuloval i host slavnostního dopoledne, zpěvák Jiří Korn, starosta města Sedlčany Ing. Miroslav Hölzer a spisovatelka Jaroslava Pechová.

Myšlenka, aby sepsali příběh s poselstvím pro další generace byl skutečně dobře promyšlený, protože v další fázi projektu si příběhy přečetly děti a ilustrovaly je. Výsledkem je publikace Pošlete vzkaz příběhem. Díky projektu vyslali senioři do světa svá životní moudra, která nesou celou řadu poučení pro kohokoli z nás.

Jaroslava Kocíková, ředitelka Domova seniorů v Sedlčanech měla z výhry opravdu velkou radost. „Domov vedu jedenáct let a zažili jsme tu hodně náročných situací, například v covidové době, ale také spoustu hezkých chvil. A tato patří k nim. Do projektu Pojišťovny VZP jsme poslali tři příběhy a vzkaz pana Mlejnského vyhrál. Sama jsem byla překvapená. Je vidět, že naši klienti mají mladé generaci co předat. Ten vzkaz je jasný: Zahoďte mobily a užívejte si života.“

Nesmělý Jiří Mlejnský byl potěšen především z finančního daru, který byl určen jeho pobytovému zařízení. „Moje výhra poslouží všem. Do domova tak mohli nakoupit 3 vozíky, 4 chodítka a 1 televizor. Já sám na televizi nekoukám, radši si čtu. Mám také hodně vzpomínek, vždyť během 13 let jsem ušel 20 000 kilometrů. Vedl jsem si deník, kde jsem k turistickému razítku vždy přidal pár poznámek k pochodu. Tak pokud mi hlava slouží, sepsal jsem jeden příběh ze Šumavy a on vyhrál,“ říká s nadšením skromný výherce.

„Příběh pana Mlejnského jsem četl. Rád cestoval, spal pod širákem, to jsou nádherné zážitky, na které člověk rád vzpomíná. Také jsem chodil do turistického kroužku a moc mě to bavilo. Hlavně když jsme lovili ty bobříky odvahy a další, to byly nervy. Pan Mlejnský dostal výhru za článek s příběhem, já muzikálovou Thálii za Bídníky a za celoživotní přínos. Ceny vždycky potěší,“ říká činorodý Jiří Korn a k výhře přidal čtyři písničky. U autogramiády se vzpomínalo na Kornův nezapomenutelný koncert v O2 aréně k jeho sedmdesátinám, kde sršel energií, kterou mu kdekdo závidět. „Samozřejmě jsme hodně zkoušeli a trénovali a díky tomu jsem to i vydržel. Netušil jsem, jestli to zvládnu, nakonec koncert proběhl, ani mi nepřišel vysilující. Byl to i adrenalin, to mě drželo a já si koncert užil. A pak, pracovat s mladými lidmi nabije každého,“ zavzpomínal Jiří Korn. „Chystám šňůru koncertů, které by měly být postavené na pohybu a na tanci s taneční skupinou. Bude to vzpomínkový přehled repertoáru, který jsem dělal. Chtěli bychom vystupovat v daleko menších prostorách, než je O2 arena. Chci být lidem blíž,“ prozradil Jiří Korn, co chystá. Zavzpomínal také na povedené silvestrovské číslo s Hanou Zagorovou, které je dodnes perlou televizního archivu. Píseň se jmenuje Pěšky nám je jít souzený, ke které napsal text Jiří Suchý. „Nesmírně povedená záležitost, to mě bavilo. Ale jinak nerad vzpomínám, radši žiju přítomností, dokud ještě mohu. Snažím se vždycky dělat něco nového, ale už to jde hůř,“ tak trochu si posteskl zpěvák, který na scéně stále ještě předvádí neuvěřitelné kusy. A pozor, diář mu stále plní koncerty s oblíbeným vokálním seskupením 4TET.

„Od momentu, kdy jsem vstoupila do Domova Sedlčany, jsem byla překvapená příjemným prostředím. Je tu všude cítit energie a optimizmus paní ředitelky. Klienti jsou tady šťastní a já jsem pracovníkům za to vděčná. Nic lepšího nás nemůže potkat, než když se o nás ve stáří někdo s láskou postará. Výherce pana Mlejnka jsme se ptali, co by chtěl zakoupit pro svůj domov. Přál si chodítka, televizi a vozíky. Viděl, že je to potřeba,“ uvedla Halina Trsková a připomněla, že i produkt Fénix Pojišťovny VZP myslí na nemocné a seniory. „Je to pojištění závažných úrazů a nemocí. Každá nemoc vám přinese finanční náklady a tady pojistnou částku můžete použít na léčbu, na rekonvalescenci, na další ekonomickou činnost rodiny nebo si jí nechat právě na stáří. Mohou se vám otevřít dveře pro kvalitnější léčbu, rehabilitaci, lázně. Doufám, že se náš Fénix rozletí mezi co nejvíc lidí. Každý by měl pamatovat, že může onemocnět, nebude moci chodit do práce či bude starý…“

My jen ještě doplňujeme, že bylo oceněno pět nejlepších příběhů částkou 30 000 Kč.

Audioknihy: Já, vrah 2

Prací papírky

Klenoty

Anketa

Jaké koktejly máte nejraději vy???

Mojito
197 x [11%]
Aperol spritz
182 x [10%]
Cuba Libre
189 x [10%]
Piňa Colada
182 x [10%]
Daiquiri
183 x [10%]
Margarita
186 x [10%]
Cosmopolitan
200 x [11%]
Mai-Tai
164 x [9%]
Whiskey sour
182 x [10%]
Pisco sour
189 x [10%]

Celkem hlasovalo : 1854

BLOG/ČEK

Svět je opravdu uspěchaný a my chceme, vlastně musíme, to tempo stíhat a bohužel často zapomínáme na to, že nejsme nastavení na každodenní maximální výkon. Krůček od zhroucení či vyhoření je občas většina z nás, ale stačí málo, občas se zastavit a uvědomit si, že to není luxus, ale nezbytnost!

Nastavte si povinně takové dny v každém měsíci! Věřte, že budete spokojenější, šťastnější a vlastně i výkonnější.

Lenka Žáčková

POČASÍ
Facebook

JDI nahoru