Dana Bezděková představuje rozšířenou kolekci TRIFFID novus

Dana Bezděková, které se často přezdívá královna českého šperku, představí na Designbloku 2022 rozšířenou kolekci TRIFFID novus, která doplňuje kolekci TRIFFID z minulého roku. Aktualizovaná kolekce TRIFFID novus simuluje skrze přírodu touhu a odvahu žít.
„Touhu žít vnímám v kontextu doby ještě silněji. Rozhodla jsem se proto znovu rozpracovat kolekci TRIFFID, která se věnuje tématu květin, byť fiktivních a často nebezpečných. Do prstenů vsazuji drobné kameny v různých variantách a obměnách, které odkazují k důležitým obdobím lidského života,“ vysvětluje šperkařka, proč se rozhodla znovu pracovat s tématem květin.

Prsten jako odraz života

Kolekce se skládá ze čtyř typů prstenů. První typ má v sobě kameny „zapuštěny“, splývají s jeho povrchem. Jsou začátkem, „semeny“ nového života, který se rodí každý den. Na druhém typu prstenu semena klíčí. Rostou. Nabírají sílu, proměňují se. Třetím typem je pak již vzrostlá květina, posetá kameny, které září stejně jako mládí. Čtvrtý typ uzavírá kruh (tvar prstenu jako takového) života a rozkvétá, aby se mohl cyklus opakovat. Kameny na prstenech se třpytí jako rosa na mechu, rostou, nabírají dech a sílu a dokončují cyklus tím, že „vykvétají“. Tak mohou rozsévat život dál.
„Stejným způsobem vnímám lásku, která se v čase proměňuje. Roste téměř z ničeho, klíčí, zesiluje a míří k vrcholu, kde se rozvine v celé své kráse a celistvosti. Aby mohl život pokračovat dál. Aby mohly dospět nové generace. A cyklus opakovat. I z toho důvodu vnímám prsteny vhodné i jako snubní a zásnubní,“ doplňuje Bezděková.
Náušnice z kolekce TRIFFID novus připomínají divoce rostoucí květiny v pralese, od ucha se táhnou jako liány v různých délkách, dají se vrstvit v libovolném množství a jejich nositelky jako by se navrátily ke své nezkrotné podstatě. Stejně výrazné jsou i náhrdelníky z kolekce, které jsou svými vlastními protipóly. První z nich má hrany ostré, na první pohled připomíná květinu, které se člověk bojí dotknout. Druhý náhrdelník je přívětivější, oblý a posetý perlami.
„Oba náhrdelníky jsou ale velmi pohodlné, tuším, že někoho může na první pohled přívěsek s ostrými hranami odradit, ale nezraní vás a nosí se příjemně,“ říká Bezděková, která své šperky ráda vrství a pohrává si s množstvím, které nosí.
Celou svou kariéru pracuje Bezděková s kontrasty. I proto představí novou kolekci v instalaci, která odkazuje nejen k letošnímu tématu nejdůležitější designové přehlídky v Česku, ale také k dvěma možnostem lidského života. Životu ve městě a životu v přírodě. „Instalaci Les technologií tvoří seskupení hliníkových lián, které prorůstají budovu Gabriel Loci, šperky vnímám a vystavuji jako plody této anorganické džungle,“ vysvětluje šperkařka svůj záměr.

Kolekci si po skončení přehlídky Designblok můžete prohlédnout ve vybraných galeriích nebo na www.danabezdekova.com.

Audioknihy: Já, vrah 2

Prací papírky

Klenoty

Anketa

Jaké koktejly máte nejraději vy???

Mojito
341 x [13%]
Aperol spritz
231 x [9%]
Cuba Libre
246 x [10%]
Piňa Colada
233 x [9%]
Daiquiri
235 x [9%]
Margarita
337 x [13%]
Cosmopolitan
251 x [10%]
Mai-Tai
216 x [8%]
Whiskey sour
230 x [9%]
Pisco sour
239 x [9%]

Celkem hlasovalo : 2559

BLOG/ČEK

Svět je opravdu uspěchaný a my chceme, vlastně musíme, to tempo stíhat a bohužel často zapomínáme na to, že nejsme nastavení na každodenní maximální výkon. Krůček od zhroucení či vyhoření je občas většina z nás, ale stačí málo, občas se zastavit a uvědomit si, že to není luxus, ale nezbytnost!

Nastavte si povinně takové dny v každém měsíci! Věřte, že budete spokojenější, šťastnější a vlastně i výkonnější.

Lenka Žáčková

POČASÍ
Facebook

JDI nahoru