Jak provětrat domácnost: Vyzkoušejte metodu KonMari!

Drobná usměvavá rodačka z Tokia Marie Kondo změnila domácnosti po celém světě. Metoda úklidu, která po ní dostala název KonMari, je stále populárnější. Vyznavačka minimalistického stylu ukazuje, jak přijmout úklid jako životní styl a jak vytvořit čistý a útulný domov, který bude svým obyvatelům přinášet radost.

Čtyři miliony obdivovatelů nadšeně sledují instagramový profil Marie Kondo a obdivují pečlivě srovnané a nadepsané skleničky s kořením a bylinkami, úhledně uspořádanou spíž, pečlivě složené prádlo i šuplíky s organizéry, kde má vše své pevně dané místo. Lektorka úklidu věří, že uspořádaný domov redukuje stres v životě a pomáhá lidem cítit se lépe. KonMari metoda vychází z jednoduché myšlenky: Abychom se mohli cítit spokojeně, potřebujeme k tomu prostor.

Pro větší přehled ukládejte oděvy horizontálně

Marie Kondo je pověstná svým netradičním způsobem skládání oděvů (ale i ložního prádla či ručníků) do „ruliček“. Oblečení pak rovná horizontálně, takže ve skříni připomíná pečlivě seřazené knihy. Díky tomu získáte o všem lepší přehled a nestane se vám, že když si vyberete tričko zespodu hromady, celý „komínek“ se vám zhroutí. Ideální je rovnat takto oděvy do hlubokých šuplíků. A pokud chcete dosáhnout ještě větší dokonalosti, můžete ukládat i podle barev: tmavé dozadu a světlé dopředu. U kousků visících na ramínkách zase rovnejte podle jejich délky: vlevo budou ty nejdelší a směrem doprava se bude délka zkracovat. Ve skříni pak v pravé části zůstane prostor, který můžete dále využít, třeba do něj umístit úložné boxy, kufry atd.

U oblečení to nekončí...

Zatímco většina z nás je zvyklá uklízet byt či dům po jednotlivých místnostech, Marie Kondo doporučuje zaměřit se na věci podle kategorií. Po třídění oblečení svou pozornost nasměrujte na knihy, pak na různé papíry a dokumenty a následně na drobnosti a nezařazené věci, které se označují japonským slovem „komono“, je to například kuchyňské nádobí, doplňky, elektronika, hračky, dekorace a podobně. Nanoste si vždy všechny věci z dané kategorie z celého domu na jednu hromádku a pusťte se do hodnocení, zda je opravdu potřebujete či nikoliv.

Máte vytříděno... A co dál?

Už vaše domácnost dostatečně prokoukla a vyřadili jste věci, o kterých jste možná ani netušili, že se v hlubinách skříní, šaten a kumbálů ukrývají? Teď nadešel čas, abyste věcem, které jste se rozhodli si ponechat, dali to správné místo. Díky tomu už nebudete zažívat paniku, když potřebujete něco rychle najít a ne a ne si vzpomenout, kam jste to položili. Také můžete mnohem efektivněji využít úložné prostory. Teď už přesně víte, jaké úložné boxy se vám budou hodit a jak nejlépe všechny věci v domácnosti skladovat, aby bylo vše přehledné. Velmi praktickou pomůckou jsou rozdělovače do šuplíků, takzvané „hikidashi boxes“. Díky nim se vám jednotlivé věci nepomíchají.

Čistota, půl zdraví: Zbavte domácnost prachu!

Když se vám díky protřídění věcí v domácnosti uvolní povrchy, snadněji je pak udržíte čisté. Ideálním pomocníkem je při tomto procesu akumulátorový vysavač, který vás neomezuje žádným kabelem, takže s ním dosáhnete všude, kam potřebujete. Zároveň je stále po ruce, aniž byste jej musela složitě tahat z kumbálu, zapojovat, odpojovat. Navíc čím lehčí vysavač, tím jednodušeji se s ním manipuluje. S lehkým akumulátorovým vysavačem Dyson Cyclone V10 Absolute si budete moci uklízení užívat. Jeho výkon je znamenitý a zachytí až 99,99 % mikroskopických částic a alergenů. Také díky různým nástavcům slouží nejen k úklidu podlah, ale disponuje i jemným mini kartáčem, jímž zbavíte prach i citlivých povrchů, kartáčem na odolné nečistoty, hubicí s kónickým kartáčem, který je ideální pro domácnosti s domácími mazlíčky, jelikož dokonale odstraňuje chlupy i dlouhé vlasy bez namotávání. Štěrbinová hubice zase dosáhne i do těžko přístupných prostorů a využít můžete rovněž speciální adaptéry pro vysávání pod nábytkem nebo nad nábytkem. Díky tomu jednoduše uklidíte i v prostorech, jako je například vršek kuchyňské linky, police apod.

Audioknihy: Já, vrah 2

Prací papírky

Klenoty

Anketa

Jaké koktejly máte nejraději vy???

Mojito
197 x [11%]
Aperol spritz
183 x [10%]
Cuba Libre
189 x [10%]
Piňa Colada
183 x [10%]
Daiquiri
184 x [10%]
Margarita
186 x [10%]
Cosmopolitan
200 x [11%]
Mai-Tai
165 x [9%]
Whiskey sour
183 x [10%]
Pisco sour
190 x [10%]

Celkem hlasovalo : 1860

BLOG/ČEK

Svět je opravdu uspěchaný a my chceme, vlastně musíme, to tempo stíhat a bohužel často zapomínáme na to, že nejsme nastavení na každodenní maximální výkon. Krůček od zhroucení či vyhoření je občas většina z nás, ale stačí málo, občas se zastavit a uvědomit si, že to není luxus, ale nezbytnost!

Nastavte si povinně takové dny v každém měsíci! Věřte, že budete spokojenější, šťastnější a vlastně i výkonnější.

Lenka Žáčková

POČASÍ
Facebook

JDI nahoru