Cyklovýlety okolo Třebíče za památkami UNESCO i dobrým jídlem a pitím

Vysočina je kraj proslavený svou rozmanitostí a čistou přírodou, která se na podzim zbarví do krásných barev a je jako stvořená pro objevování na kole. Pokud rádi spojíte sportovní vyžití s kulturou, je pro vás oblast okolo Třebíče jako stvořená. Čeká tu na vás množství památek, a to včetně těch ze seznamu UNESCO, malebné vesnice, muzea a spousta dobrého jídla a pití. Ochutnejte třeba víno z nejvýše položených vinic na Moravě nebo proslulé pivo vařené v pivovaru známém z filmu Postřižiny.

Do Třebíče za památkami UNESCO a nejvýše položenými vinicemi na Moravě

Počátky Třebíče sahají až do roku 1101 a jsou spojeny se založením významného benediktinského kláštera se strategickou polohou na řece Jihlavě. Díky bohaté historii mohou návštěvníci dodnes obdivovat mnoho cenných památek, z nichž ty nejvýznamnější byly zapsány na Seznam světového kulturního dědictví UNESCO. Navíc leží uprostřed krásné krajiny v jihovýchodním cípu Vysočiny a přímo z něj vede několik cyklotras, které vás provedou jeho malebným okolím.  Ať už si necháte prohlídku historického centra Třebíče na začátek nebo na konec cesty, určitě nevynechejte Starobylé židovské město známé křivolakými uličkami a původní zástavbou. Jedná se o jediné židovské místo mimo Izrael, které je na seznamu UNESCO. Dále si projděte Karlovo náměstí, druhé největší náměstí v republice, zámek a Baziliku svatého Prokopa, která je také na seznamu UNESCO.

Přímo z Karlova náměstí můžete vyjet na krátký cyklovýlet k nejvýše položeným vinicím na Moravě. Trasa měří necelých 30 km a zvládnete ji i s dětmi. Napojte se na cyklostezku vedoucí do Slavic, která vás zavede na nedaleký Pekelný kopec s krásnou rozhlednou. Ta svým tvarem symbolicky navazuje na třebíčské UNESCO památky, protože půdorys kombinovaný ze dvou čtverců připomíná Davidovu hvězdu. Rozhledna je volně přístupná a na vyhlídkový ochoz, odkud budete mít krásný výhled na okolí a za dobré viditelnosti až na vrcholky Alp, vás dovede 125 schodů. Cyklostezka vás dále zavede k vinařské obci Kojetice na Moravě, kde se po žluté značce dostanete k zámku Sádek, jehož zdi zažily husitské války, obležení Švédy nebo vzpouru šlechty. Zde najdete také stejnojmenné vinařství, které se pyšní nejvýše položenými vinicemi na Moravě. Navštivte vinné sklepy, kde můžete ochutnat místní víno nebo si projděte naučnou stezku. Po občerstvení a prohlídce se vydejte zpět do Třebíče přes Mastník, Stařeč a Kracovice. Pokud byste si chtěli trasu trochu prodloužit a prozkoumat větší část zdejší malebné krajiny, vydejte se od zámku po žluté do údolí řeky Rokytné. Přes Rokytnici nad Rokytnou a městys Okříšky se poté kolem řeky Jihlavy dostanete zpět do Třebíče. Takto proloužená trasa vám zabere asi 3,5 hodiny a ujedete téměř 47 km.

Cyklistický okruh pro milovníky historie, piva a filmu Postřižiny

Trasa dlouhá necelých 44 km začíná i končí v malebném městě Jaroměřice nad Rokytnou. Barokní dominantu města tvoří zámek přezdívaný „moravské Versailles“ s chrámem Sv. Markéty. Majitelé z rodu Questenberků nechali přestavět původně renesanční zámeček na barokní a vybudovali rozsáhlé francouzské zahrady na obou březích říčky Rokytné, které postupně přechází do anglického stylu. Navíc sem přivedli nejlepší hudebníky své doby a z Jaroměřic vytvořili centrum kulturního života. Slavná hudební minulost je v současnosti připomínána řadou koncertů a kulturními akcemi, jako například mezinárodní hudební festival Petra Dvorského. Krása Jaroměřic upoutala také slavného básníka Otakara Březinu, který se tu inspiroval ke své tvorbě. Po prohlídce se vydejte do Hrotovic, kde můžete navštívit místní Muzeum Hrotovicka, které připomíná historii městečka včetně takzvané Hrotovické tragédie, kdy na samém konci 2. světové války při výbuchu omylem shozené bomby zahynulo 114 hrotovických občanů a 36 sovětských vojáků. Občerstvit se poté můžete v nedalekých Dalešicích, kde se nachází pivovar známý z filmových Postřižin. Po celý rok tu ochutnáte místní piva a tradiční českou kuchyni. V rámci tří prohlídkových okruhů si můžete projít jak historickou, tak novou část pivovaru, dozvědět se víc o moderní i parostrojní výrobě piva nebo navštívit muzeum pivovarnictví. Pohodová cyklostezka po asfaltce i lesních a polních cestách vás následně zavede přes malebné vesnice zpět do Jaroměřic.

Více tipů nejen na cyklovýlety: https://www.vysocina.eu/

Audioknihy: Já, vrah 2

Prací papírky

Klenoty

Anketa

Jaké koktejly máte nejraději vy???

Mojito
197 x [11%]
Aperol spritz
182 x [10%]
Cuba Libre
189 x [10%]
Piňa Colada
181 x [10%]
Daiquiri
183 x [10%]
Margarita
186 x [10%]
Cosmopolitan
200 x [11%]
Mai-Tai
164 x [9%]
Whiskey sour
182 x [10%]
Pisco sour
189 x [10%]

Celkem hlasovalo : 1853

BLOG/ČEK

Svět je opravdu uspěchaný a my chceme, vlastně musíme, to tempo stíhat a bohužel často zapomínáme na to, že nejsme nastavení na každodenní maximální výkon. Krůček od zhroucení či vyhoření je občas většina z nás, ale stačí málo, občas se zastavit a uvědomit si, že to není luxus, ale nezbytnost!

Nastavte si povinně takové dny v každém měsíci! Věřte, že budete spokojenější, šťastnější a vlastně i výkonnější.

Lenka Žáčková

POČASÍ
Facebook

JDI nahoru