Jako z restaurace. Fabini ve spojení s kreativním šéfkuchařem Ambiente přináší recept na dokonalý steak

České kvalitní nádobí Fabini si kromě tisíců zákazníků oblíbili i profesionální kuchaři. Kreativní šéfkuchař Ambiente Tomáš Valkovič, kterého můžete potkat například ve vzdělávacím centru a ​​tréninkové kuchyni UM, využil pánev Fabini, aby připravil perfektní steak. Vyzkoušejte jeho recept a zjistěte, proč je pro jeho přípravu důležité kvalitní nádobí.

Jak na dokonalý steak na nerezové pánvi?

  1. Maso na steak vytáhněte z lednice 3–4 hodiny předtím, než se pustíte do vaření.
  2. Do pánve nalijte trochu oleje a začněte ji zahřívat. Až začne z oleje stoupat dým, znamená to, že je pánev dostatečně rozehřátá a můžete začít restovat maso.
  3. Steak nasolte a opepřete z obou stran a dejte ho na pánev.
  4. Maso se začne zprudka opékat a na chvíli se přichytí, což je žádoucí. „Jedná se o chemický proces zvaný Maillardova reakce, díky kterému se zvýrazní a zlepší chuť i barva steaku, který bude zvenku příjemně opečený a uvnitř zůstane šťavnatý. Pro tuto reakci potřebujete kvalitní nerezové nádobí, které dobře vede teplo. Na nepřilnavém povrchu nebo na nádobí, které nevede teplo tak dobře jako nerez, se vám nepovede,” upozorňuje šéfkuchař.
  5. Až se steak dostatečně opeče, sám se od pánve odlepí a můžete ho otočit a nechat opékat z druhé strany.
  6. V tu chvíli přidejte několik snítek tymiánu, pár stroužků česneku a dostatek másla, které se rozpustí a vytvoří šťávu, tou můžete steak polévat a podlévat. Díky ní se maso ještě více propeče a získá lepší chuť.Když je maso opečené, vytáhněte ho z pánve a nechejte ještě 6–10 minut odpočinout. Díky tomu se tekutina uvnitř zase spojí s masem a při krájení z masa už téměř nic nevyteče a ponechá si tak svou šťavnatost.
  7. Nakonec ho můžete nakrájet, vždycky kolmo na vlákna, a případně ještě dosolit. Dobrou chuť!

„Na nádobí Fabini se mi líbí to, jak je bytelné a jak dobře vede a drží teplo. Myslel jsem si, že tyto vlastnosti má jen měděné nádobí a rád jsem si rozšířil obzory, že takhle funguje i vícevrstvé nerezové nádobí s tělem z jednoho kusu. Také mám rád, když se nádobí může dávat do trouby. A navíc je nezničitelné,” říká o nádobí Fabini Tomáš Valkovič, kreativní šéfkuchař Ambiente.

Audioknihy: Já, vrah 2

Prací papírky

Klenoty

Anketa

Jaké koktejly máte nejraději vy???

Mojito
197 x [11%]
Aperol spritz
182 x [10%]
Cuba Libre
189 x [10%]
Piňa Colada
181 x [10%]
Daiquiri
183 x [10%]
Margarita
186 x [10%]
Cosmopolitan
200 x [11%]
Mai-Tai
164 x [9%]
Whiskey sour
182 x [10%]
Pisco sour
189 x [10%]

Celkem hlasovalo : 1853

BLOG/ČEK

Svět je opravdu uspěchaný a my chceme, vlastně musíme, to tempo stíhat a bohužel často zapomínáme na to, že nejsme nastavení na každodenní maximální výkon. Krůček od zhroucení či vyhoření je občas většina z nás, ale stačí málo, občas se zastavit a uvědomit si, že to není luxus, ale nezbytnost!

Nastavte si povinně takové dny v každém měsíci! Věřte, že budete spokojenější, šťastnější a vlastně i výkonnější.

Lenka Žáčková

POČASÍ
Facebook

JDI nahoru