Užijte si advent. Pečte zdravě a pospolu

Blížícím se Vánocům předchází Advent, krásné období s kouzelnou a tajuplnou atmosférou, při které se setkáváme přáteli a společně se těšíme na příchod nejkrásnějších svátků v roce. Čeká nás sice spousta povinností, třeba časově náročné pečení cukroví, ale i to můžeme proměnit v příjemnou relaxaci. Zvláště když se do práce pustíte společně s dětmi či s přáteli. 

Máme pro vás pár tipů na zdravé pečení a zdravé mlsání. Na první pohled tak trochu protimluv má své opodstatnění. I cukroví lze připravit v odlehčené, zdraví prospěšné podobě. Zvláště když vsadíte na kvalitní bio suroviny a místo cukru zařadíte více mandlí, ořechů, banánů, kakaa či rozinek. Vše najdete v nabídce společnosti Probio.

Třeba při přípravě legendárních mrkvánků se bez cukru objedete úplně, stačí vám jen bio špaldová mouka, máslo, mrkev a oříšky. A stejně zdravě si můžete připravit i oblíbené marokánky, kde hlavní roli sehrají ovesné vločky s ořechy a sušeným ovocem, přičemž cukr nahradí trocha medu. Je to vlastně hrozně jednoduché. Tak si užijte zdravý advent.

PRODUKTOVÉ TIPY:

Pšeničná mouka hladká 1 kg BIO PROBIO

Bílá biomouka na sváteční pečení. Pro běžné pečení doporučujeme používat PROBIO mouku chlebovou a celozrnnou, které obsahují hodně vlákniny. Pšeničná mouka hladká je vhodná k přípravě koláčů, vánoček, mazanců, vánočního pečiva či k zahušťování polévek a omáček

Cena 60,- / 1 kg

Vločky ovesné bezlepkové 500 g BIO PROBIO

Bezlepkové ovesné vločky jsou řešením pro všechy, kdo milují ovesnou kaši či müsli, ale nechtějí či nemohou lepek. Oves sám o sobě lepek neobsahuje, je ale potřeba ho bezpečně a odděleně zpracovat. Naše bezlepkové ovesné vločky pocházejí z farmy, kde o oves pečují velmi pečlivě. Během pěstování, sklizně, následných úprav, výroby i balení je oves kontrolován a manipulace s ním je velmi hlídána, aby nedošlo k jeho kontaminaci obilovinou s lepkem. Vychutnejte si ovesné snídaně, vločky v jogurtu, pečivu, karbanátcích, polévkách či lívancích i bez lepku!

Cena 75,- / 500 g

Špaldová mouka hladká 1 kg BIO PROBIO

Bílá biomouka na sváteční pečení. Pro běžné pečení doporučujeme používat PROBIO mouku chlebovou a celozrnnou, které obsahují hodně vlákniny. Špaldová mouka hladká je vhodná k přípravě koláčů, vánoček, mazanců, vánočního pečiva či k zahušťování polévek a omáček. Využijete ji i na pečení domácího chleba.  Špalda je jedna z nejstarších původních obilovin.Má podobné složení jako klasická pšenice, ale ve porovnání s ní, je nutričně bohatší. Obsahuje více bílkovin, minerálních látek, vitamínů skupiny B a její vláknina je lépe a snáze stravitelná. 

Víte že? Jsme specialisti na zpracování špaldy. Věnujeme se tomu už od našeho počátku v roce 1992 a máme celou řadu špaldových výrobků (špaldota, mouky, vločky, krupice apod. ). Naše technologie nám umožňuje odebírat špaldu téměř "přímo z pole" a  zrno zpracováváme od jeho počátku - čištění, sušení, mletí, balení. Sušíme šetrně teplým vzduchem a konečný produkt si tak zachová své živiny. Mouky nemeleme do zásoby a máme je proto vždy čerstvé a voňavé.   Naše špalda pochází z ekopolí, když ji pěstujeme, děláme to šetrně, s ohledem na půdu,  vodu, ptáky, hmyz.... Koupí našeho produktu chráníte naši přírodu i své zdraví.  

Cena 73,- / 1 kg

Špaldová mouka celozrnná jemně mletá 1 kg BIO PROBIO

Celozrnná mouka je plnohodnotná mouka z celých zrn. Proto má přirozeně tmavší barvu a obsahuje vlákninu a další cenné živiny, které se nachází v obalu a v klíčku zrna. Celozrnná špaldová mouka je vhodná na koláče, buchty, perníky, chléb, quiche, pizzy…

Náš TIP:  Začínáte-li s celozrnnými moukami,  můžete zkusit ve svém oblíbeném receptu nahradit 1/3 bílé mouky moukou špaldovou nebo pšeničnou celozrnnou a pak postupně zvyšovat poměr. Tyto celozrnné mouky obohatí jídlo důležitými živinami, vlákninou a déle vás zasytí. Špalda je jedna z nejstarších původních obilovin. Má podobné složení jako klasická pšenice, ale ve porovnání s ní, je nutričně bohatší. Obsahuje více bílkovin, minerálních látek, vitamínů skupiny B a její vláknina je lépe a snáze stravitelná. 

Cena 79,- / 1 kg

 

RECEPTY:

Bezlepkové marokánky s ovesnými vločkami

Ingredience na 2 plechy:

100 g BIO jemných ovesných vloček bezlepkových Probio

80 g BIO ořechů – 40 g lískových ořechů a 40 g mandlí Probio

100 g BIO sušeného ovoce –  30 g sušených švestek, 30 g sušených meruněk a 40 g rozinek Probio

200 ml mléka

40 g másla

60 g medu

Hořká čokoláda na přelití

Postup:

Ovesné vločky opékejte asi 2 – 3 minuty nasucho na pánvi. Získají díky tomu lehce oříškovou chuť. Dávejte pozor, abyste vločky nespálili. Měly by být maximálně jen lehce dozlatova.

Lískové oříšky opražte také nasucho na pánvi, a to do té doby, než začne slupka praskat a odlupovat se. Až ořechy trochu zchladnou, mněte jimi v dlaních, aby se slupka oloupala. Pak nasekejte najemno spolu s mandlemi. 

Sušené ovoce nakrájejte nadrobno a smíchejte s ořechy a vločkami.

V hrnci zahřejte mléko, máslo a med. Horkou směsí přelijte sypkou směs a míchejte asi 3 minuty, aby se tekutina rovnoměrně vsákla. Uhlaďte vařečkou a nechte odpočívat asi 10 minut. 

Směs nanášejte na plech vyložený pečicím papírem. Můžete to zkusit lžičkami, nejlépe to ale jde navlčenýma rukama. Směs se umačkávejte do kompaktních placiček. 

Pečte při 160 °C cca 25 minut dozlatova. Nechte vychladnout. 

Spodní stranu potírejte rozpuštěnou čokoládou a nechte zaschnout. Skladujte v uzavřené krabičce v chladu. Vydrží tak 1 – 2 týdny. 

 

Polomáčené linecké cukroví s mandlemi

Ingredience na 1 plech:

100 g BIO hladké pšeničné mouky Probio

30 g BIO moučkového cukru Probio

Na špičku nože kypřicího prášku do pečiva

65 g másla

1 žloutek

Džem na slepení (např. rybízový, višňový nebo meruňkový)

Hořká čokoláda na potření

BIO mandlové lupínky Probio na posypání

Postup:

Mouku promíchejte s moučkovým cukrem a kypřicím práškem. Do těsta zapracujte na kostičky pokrájené máslo a žloutek. Těsto zabalte do fólie a nechte alespoň 2 hodiny odpočívat v lednici.

Těsto rozválejte na pomoučeném vále na plát silný 2 mm. Vykrajujte kolečka a ty vyskládejte na plech vyložený pečicím papírem. Pečte při 175 °C 6 – 8 minut dozlatova.

Zchladlá kolečka slepujte džemem. Pomocí nože rozetřete na polovinu horního kolečka rozpuštěnou čokoládu a posypejte plátky mandlí. Nechte zaschnout.

Poté přendejte do uzavíratelné krabičky a skladujte v suchu a temnu. Spotřebujte do pár týdnů.

 

Mrkvánky 

Ingredience na 2 plechy:

150 g najemno nastrouhané BIO mrkve

150 g změklého másla

125 g BIO špaldové celozrnné mouky jemně mleté Probio

125 g BIO špaldové mouky hladké Probio

Špetka soli

1 lžička kypřicího prášku do pečiva

Malinový džem nebo povidla na naplnění

Můžete přelít čokoládou a posypat oříšky

Postup:

Z mrkve, másla, mouk soli a kypřicího prášku zpracujte těsto. Zabalte do fólie a alespoň na 2 hodiny uložte do lednice.

Vál poprašte moukou a těsto vyválejte na plát slabý asi 2 mm. Pokud budete těsto plnit džemem, nevyvalujte plát slabší, protože džem má větší tendenci se zahřát a z těsta snáze vyteče. Povidla drží v taštičkách lépe, a proto se nemusíte bát těsto vyválet o něco tenčí. Z tenčího těsta lze potom lépe tvořit menší taštičky, protože se do nich vejde více náplně. Silnější těsto vám nedovolí naplnit taštičky více, ale bude vám jistěji držet náplň bez protečení. 

Z vyváleného těsta vykrájejte kolečka. Doprostřed každého naneste trochu džemu nebo povidel a překlopte napůl. Okraje dobře přitiskněte a přendejte na plech vyložený pečicím papírem. Nejlépe vám tento proces půjde pomocí tvořítek na taštičky.

Mrkvánky pečte při 200 °C (horkovzduch nebo bez – s horkovzduchem se rychleji „zapeče“) – 10 – 12 minut dozlatova. 

Nechte vychladnout. Po vychladnutí můžete lehce přelít čokoládou a sypat oříšky. 

 

Kynutí Mikulášové, čerti a andělé

Na těsto:

150 g špaldové celozrnné mouky jemně mleté PROBIO

450 g špaldové hladké mouky PROBIO

200 ml mléka

60 g cukru třtinového PROBIO

2 žloutky

100 g bílého jogurtu

20 g droždí

60 g másla

sůl

Na dokončení a dekoraci:

vejce + voda na potření

marcipán

černý sezam nebo mák

bílková poleva: 165 g cukr třtinový moučka, 1 bílek, špetka kyseliny citronové

Postup:

Ze 100 ml teplého mléka, droždí a lžíce cukru nechte vzejít kvásek. Smíchejte všechny suroviny mimo máslo, přidejte kvásek a zpracujte suroviny dohromady. Přidejte máslo pokojové teploty a vypracujte nelepivé těsto (v robotu bude tento proces trvat cca 10 minut). Těsto přikryjte a nechte vykynout na dvojnásobek své velikosti. Vykynuté těsto si rozdělte na jednotlivé tvary (kuličky a hady) a sestavte a stáčejte je do postaviček. Hady na čertíky postříkejte vodou a namočte v černém sezamu nebo máku. Před pečením postavičky potřete vejcem smíchaným s vodou. Pečte ve vyhřáté troubě na 180° C cca 20 minut do zhnědnutí. Po vychladnutí můžete ještě postavičky dozdobit marcipánem (hvězdy pro andílky, kříže pro Mikuláše  a rohy pro čerty) nebo dekorovat bílkovou polevou.

Audioknihy: Černé léto

Prací papírky

Klenoty

Anketa

Jaké koktejly máte nejraději vy???

Mojito
355 x [13%]
Aperol spritz
246 x [9%]
Cuba Libre
262 x [10%]
Piňa Colada
246 x [9%]
Daiquiri
252 x [9%]
Margarita
351 x [13%]
Cosmopolitan
267 x [10%]
Mai-Tai
231 x [9%]
Whiskey sour
244 x [9%]
Pisco sour
254 x [9%]

Celkem hlasovalo : 2708

BLOG/ČEK

Svět je opravdu uspěchaný a my chceme, vlastně musíme, to tempo stíhat a bohužel často zapomínáme na to, že nejsme nastavení na každodenní maximální výkon. Krůček od zhroucení či vyhoření je občas většina z nás, ale stačí málo, občas se zastavit a uvědomit si, že to není luxus, ale nezbytnost!

Nastavte si povinně takové dny v každém měsíci! Věřte, že budete spokojenější, šťastnější a vlastně i výkonnější.

Lenka Žáčková

POČASÍ
Facebook

JDI nahoru