Zatočte s viry! 5 dobrých rad, jak se v zimě bránit nemocem...

S podzimními plískanicemi každoročně přichází sezóna viróz a našimi častými společníky se bohužel stávají rýma, kašel, horečka a další neduhy. Poradíme vám, jak zatočit s viry a utužit své zdraví i během sychravých měsíců.

Čistý vzduch je základ zdraví!

Víte, co dýcháte? Vědci ze společnosti Dyson provedli analýzu filtrů čističek a zjistili, že na nich ulpívají až překvapivé nečistoty od prachu přes zbytky hmyzu, roztočů, odumřelé části pokožky, částice kosmetiky, zbytky vonných svíček či cigaretový popel... A nechybí ani škodlivé částice zvenčí, které si přinášíme domů na oblečení nebo podrážkách bot a vpouštíme je do svých domovů při pravidelném větrání. Je snad řešením neotevírat okna? Ne! V uzavřených prostorech – zvláště v těch, které sdílíte s jinými lidmi – se hromadí CO2, zvyšuje se dýcháním vlhkost podporující plísně a navíc se v útrobách mohou kumulovat případné viry přenášené kapénkami.

Dobrá rada nad zlato: V zimě větrejte krátce, ale intenzivně a nezapomínejte otevírat pravidelně okno i v ložnici – každé ráno po probuzení i každý večer před spaním. Čerstvý vzduch plný kyslíku zlepšuje spánek! A kvalitní spánek je základním stavebním kamenem dobré imunity. Chcete-li však zajistit, aby bylo ovzduší zároveň čisté, pořiďte si kvalitní čističku vzduchu. Například Dyson Purifier Cool Formaldehyde TP09 automaticky detekuje a zachytává znečišťující látky a dokáže také přesně detekovat a likvidovat formaldehyd. Je navíc plně utěsněná dle standardu HEPA H13, takže nečistoty, které se dostanou dovnitř, uvnitř také zůstanou. 

Otužujte se!

Otužování se v posledních letech stalo hitem! Nemalý podíl na módní vlně nese Nizozemec Wim Hof, kterému se přezdívá Iceman neboli „Ledový muž“. Pravdou je, že vystavovat tělo pravidelně chladu přináší větší odolnost vůči nemocem. Ovšem pozor – nevrhejte se do ledových koupelí po hlavě! S otužováním začínejte pozvolna, třeba chladnou ranní sprchou – a teplotu vody snižujte postupně. Také v zimních dbejte na správné oblékání a skládejte na sebe jednotlivé vrstvy jako slupky cibule. Důležitý je rovněž vhodný materiál oděvů. Není nic horšího, než se „nabalit“, zpotit a pak prochladnout... Skvělá je například merino vlna, která odvádí pot od těla a hřeje, i když je vlhká.

Dobrá rada nad zlato: Otužovat se můžete i díky pravidelným návštěvám sauny, která pomáhá zvyšovat imunitu, detoxikovat organismus a zlepšovat krevní oběh a kvalitu pokožky.

Zvyšujte obranyschopnost!

Udržovat odolný organismus můžete nejen díky otužování. „Postupy vedoucí ke zvýšení vlastní odolnosti jsou dávno známé a velmi účinné. Patří sem otužování, udržování se v dobré kondici a správná životospráva. Obecně lze říci, že žije-li člověk zdravě, pak má mnohem větší pravděpodobnost, že u něj bude infekční choroba probíhat mnohem klidněji, nebo se dokonce vůbec nenakazí. Odborníci doporučují zejména v zimním období konzumovat dostatečné množství zeleniny a citrusových plodů. Systém obrany organismu proti nemoci ke své správné funkci potřebuje dostatek vitaminů. Správné složení stravy zase vede k tomu, že je tělo dobře vyladěno, a může se tedy úspěšně vypořádat s případnými viry,“ uvádí www.mojemedicina.cz[1], edukační webový projekt biotechnologické společnosti ROCHE.

Dobrá rada nad zlato: Nekouřit, sledovat svou hmotnost, cvičit, chodit na procházky, jíst pestře, každý den si dopřát dostatek zeleniny a ovoce, přidávat do jídla složky s vysokým obsahem vlákniny, odstranit z jídelníčku tučná jídla a omezit spotřebu cukru, uzenin, soli i alkoholu, nejíst potraviny, které by mohly být dlouhým skladováním při běžné teplotě kontaminovány plísněny... To vše patří k zásadám zdravého životního stylu. Další doporučení najdete na zmíněném odborném vzdělávacím portálu[2]

Oko, do těla okno

O očích se říká, že jsou oknem do duše... Ve skutečnosti však mohou představovat také otevřenou bránu do těla pro viry, proto se doporučuje nesahat si na obličej a nemnout si oči, když člověk například cestuje městskou hromadnou dopravou a dotýká se ploch, na které předtím sahala řada jiných lidí. Také je pravdou, že během viróz mohou oči trpět – dochází k jejich pálení, svědění, zčervenání... Kdo nosí kontaktní čočky, měl by je v době nemoci přestat používat.

Dobrá rada nad zlato: Uživatelé kontaktních čoček by i v době, kdy nejsou nemocní, měli dát pozor, aby si do oka nezanesli infekci. Základem je správná hygiena – nejen v období virových epidemií. „Nepřekračujte délku použitelnosti, takže čtrnáctidenní čočky je nutné vyhodit, i když je nositel měl jen dvakrát za ty dva týdny. Dále používat roztoky z lékáren, dbát na dobu použitelnosti, měnit častěji pouzdro na čočky,“ vyjmenovává primářka MUDr. Lucie Valešová z Oční kliniky NeoVize Praha. „Nejhygieničtější variantou je používání jednodenních čoček, anebo ideálně trvalé odstranění dioptrií prostřednictvím krátké a bezbolestné ambulantní laserové operace. Díky tomu se člověk může zbavit i otravného zamlžování brýlí v kombinaci s nošením respirátoru,“ dodává oční lékařka.

Vsaďte na bylinky!

Pro utužení svého zdraví nezapomínejte na dodržování pitného režimu. Kromě vody vsaďte i na zdravé smoothie, anebo na neslazené čaje. Staré „babské recepty“ praví, že obranyschopnost dokážou posílit například odvary z šípku, rakytníku, mateřídoušky či třapatky nachové (echinacea). Pokud ucítíte, že na vás „něco leze“, udělejte si zázvorový čaj s citronem a medem nebo smíchejte nakrájenou cibuli s medem, nechte pár hodin odstát a poté přeceďte. Vzniklý sirup podávejte po lžičkách několikrát denně.

Dobrá rada nad zlato: Pečujte nejen o své tělo, ale i o svou duši. Dlouhodobý stres dokáže tělo oslabit a to je pak náchylné k nemocem. Každému k uklidnění mysli pomůže něco jiného – může to být procházka do přírody, dechové cvičení či meditace, aromaterapie, masáž či automasáž, sport nebo třeba venčení pejska. Každý den si udělejte alespoň jednu malou radost! A také k relaxaci mohou přispět zklidňující bylinkové čaje – například z meduňky.

[1] https://www.mojemedicina.cz/pruvodce-pacienta/diagnozy/pandemie-infekrnich-onemocneni/nprevence-nakaz.html

[2] https://www.mojemedicina.cz/pruvodce-pacienta/prevence-a-screening/zasady-zdraveho-zivotniho-stylu.html

Audioknihy: Černé léto

Prací papírky

Klenoty

Anketa

Jaké koktejly máte nejraději vy???

Mojito
348 x [13%]
Aperol spritz
241 x [9%]
Cuba Libre
255 x [10%]
Piňa Colada
241 x [9%]
Daiquiri
246 x [9%]
Margarita
345 x [13%]
Cosmopolitan
262 x [10%]
Mai-Tai
226 x [9%]
Whiskey sour
239 x [9%]
Pisco sour
249 x [9%]

Celkem hlasovalo : 2652

BLOG/ČEK

Svět je opravdu uspěchaný a my chceme, vlastně musíme, to tempo stíhat a bohužel často zapomínáme na to, že nejsme nastavení na každodenní maximální výkon. Krůček od zhroucení či vyhoření je občas většina z nás, ale stačí málo, občas se zastavit a uvědomit si, že to není luxus, ale nezbytnost!

Nastavte si povinně takové dny v každém měsíci! Věřte, že budete spokojenější, šťastnější a vlastně i výkonnější.

Lenka Žáčková

POČASÍ
Facebook

JDI nahoru