9. ročník prestižní barmanské soutěže Diageo Reserve World Class odstartoval

Největší barmanská událost roku je zpět! Po roce opět slavnostně odstartoval již 9. ročník českého kola nejprestižnější barmanské soutěže na světě, Diageo Reserve World Class. Lokálního kola se zúčastní zhruba padesátka barmanů z těch nejlepších barů ze všech koutů naší republiky. Barmany budou čekat nejen náročné výzvy, ale i řada přínosných seminářů, na nichž vystoupí respektovaní barmani světového formátu – například loňský vítěz českého kola Vítězslav Cirok či whisky Brand ambassador Michal Marešovský. Skupina Top 12 nejlepších barmanů postoupí do dubnového finále a absolutní vítěz bude vyhlášen 25. května na slavnostním večeru v Pražské křižovatce. Ten se pak zúčastní světového finále, které se bude konat na podzim v brazilském Sao Paulu.

Letošní zahájení českého kola soutěže Diageo Reserve World Class proběhlo 30. ledna v prostorách luxusního pražského hotelu Andaz. Zhruba padesátku účastníků přivítali barmani světového formátu, mezi nimiž letos stanuli Martin Župina a Vítězslav Cirok. V rámci slavnostního zahájení proběhl také první odborný seminář s názvem Highballin´, který se zaměřoval na tvorbu delších a osvěžujících drinků na bázi nejprodávanější whisky na světě, Johnnie Walker Black Label. 

Tématem letošní přihlášky do soutěže je udržitelnost, lokálnost a jednoduchost. Barmani si při této výzvě budou muset do soutěžního drinku připravit svůj domácí cordial s ohledem na udržitelnost - například na výrobu použít suroviny, které jim v baru zbyly.

Nejlepší český barman zasedne mezi porotce

Účastníci se v letošním roce mohou těšit nejen na nové výzvy, ale i na osobní setkání s Vítězslavem Cirokem z karlovarského Grand hotelu Pupp. Víťa má se soutěží Diageo Reserve World Class bohaté zkušenosti. Celkem třikrát se zúčastnil českého kola soutěže, z čehož dvakrát obsadil místo absolutního vítěze. Dvakrát také získal třetí místo na globálním finále – poprvé v roce 2015 v Kapském městě a podruhé loni v Sydney. Na letošní soutěži zaujme místo porotce a školitele na odborných seminářích – a o tom, že má soutěžícím co předat není vůbec pochyb. Hlavními silnými stránkami Víti Ciroka jsou především smysl pro detail, improvizace a cit pro balancování drinku. Nezalekne se ani práce pod tlakem, což je jedna z hlavních věcí, se kterou budou účastníci během soutěže bojovat.

Kromě Vítězslava Ciroka se mohou účastníci těšit i na prvotřídního barmana Martina Župinu, vítěze slovenského lokálního finále DWC SK za rok 2022 a v Grand finále také na nejlepšího barmana světa pro rok 2022, Adriána Michalčíka. Právě Michalčíkovi, který soutěžil za Norsko, se loni podařilo vybojovat první místo na globálním kole v australském Sydney.

Náročné výzvy a zajímavé semináře

Vítězslav Cirok bude barmany provázet celou soutěží, od zahájení až po finálové vyhlášení absolutního vítěze. K Vítkovi se přidá také Martin Župina, se kterým společně stanou v porotě, která v dubnu vybere top 12 barmanů postupujících do finále a pro soutěžící připraví několik zajímavých seminářů. Na Grand finále, které proběhne 25. května opět v Pražské křižovatce, přijedou respektované osobnosti z celého světa, aby společně zasedli v porotě a vybrali toho nejlepšího českého barmana pro letošní rok. Mezi nimi bude vítěz loňského globálního finále v Sydney, Adrián Michalčík z Norska a Alicja Baczyk z Polska, která se v Sydney umístila na čtvrtém místě hned za Vítkem Cirokem. Oproti loňskému roku je na Grand finále připravena také menší změna – namísto 5 účastníků se do finále dostane 6 nejlepších a přibude také zbrusu nová finálová disciplína – ta je zatím přísně utajována a bude překvapením i pro samotné finalisty soutěže.

Petr Kymla, ambasador soutěže Diageo Reserve World Class k letošnímu ročníku dodává: „Po veleúspěšném roce 2022, kdy Víta přivezl ze Sydney třetí místo z 50 zemí na celém světě věřím, že mezi českými barmany najdeme dalšího úspěšného finalistu, který nás bude skvěle reprezentovat na globálním finále v roce 2023 v Sao Paulu. S celým týmem jsme připravili nový ročník, který bude opět plný výzev, seminářů a atraktivních lokací. World Class není barmanskou soutěží o jednom drinku, ale o komplexnosti, připravenosti, nasazení a skvělých koktejlech z těch nejlepších ingrediencí. Novému vítězi opět bude celým tým Stock Plzeň-Božkov plně nápomocen, aby v Sao Paolu dosáhl na nejvyšší příčky.“

Účastníci se také mohou těšit na řadu náročných zadání a výzev. Například v loňském českém finále bylo úkolem připravit v časovém limitu 6 minut před porotou a publikem 6 drinků založených na prémiovém alkoholu z portfolia Diageo Reserve. Při hodnocení pak porota hodnotila nejen kombinaci různých kritérií, ale především kvalitu samotného drinku – vůni, vyváženost, chuť, techniku přípravy, znalost surovin, nápad, moment překvapení apod. Zcela nejlépe si s touto výzvou poradil loňský vítěz českého kola, Vítězslav Cirok, kterému tato disciplína zajistila postup do světového finále.

A s jakými výzvami se musí popasovat účastníci letošního kola? První výzvou bude právě již zmíněná příprava domácího cordialu, ve které budou muset barmani předvést důraz na udržitelnost, jednoduchost a lokálnost. Své první recepty pak musí soutěžící odevzdat do 19. února.

Vítězství na soutěži jako vstupenka mezi barmanskou špičku

Soutěž Diageo Reserve World Class není pro barmany jen pomyslnou nablýskanou metou, které chce každý špičkový barman dosáhnout. Pro barmany je to jedinečná šance obstát tváří v tvář té nejtvrdší konkurenci, a to jak v lokálním českém, tak i světovém kole. Soutěžící čekají náročné výzvy, díky kterým své barmanské umění mohou posunout opět o level výše – a to nejen z hlediska kvality, mixologie, nápadů, ale i třeba rychlosti zpracování. Diageo Reserve World Class je nejprestižnější barmanskou soutěží na světě a ročně se jí zúčastní na 30 000 barmanů z 55 zemí z celého světa. Globální finále je pak očekávanou světovou gastronomickou událostí a probíhá ve světových metropolích. Úspěch v soutěži zajistí barmanům nejen vstup mezi ty nejlepší barmany světa, uznání a prestiž, ale pomůže otevřít i dveře k novým zajímavým výzvám a kariérním možnostem.  

Harmonogram soutěže

  • 30. 1. 2023 – slavností zahájení 9. ročníku soutěže v Andaz hotelu a seminář Highballin´ založený na whisky Johnnie Walker Black Label. Seminář bude uspořádaný za podpory České barmanské asociace
  • 28. 3. 2023 – konání druhého semináře během Prague Bar Show
  • 18. 4. 2023 – vyhlášení TOP 12 barmanů, třetí seminář na téma Science of Smoke
  • 25. 5. 2023 – Grand finále na Pražské křižovatce s šesti nejlepšími barmany, vyhlášení absolutního vítěze

Podzim 2023 – Globální finále v brazilském Sao Paulu

Historie soutěže

Soutěž Diageo Reserve World Class vznikla v roce 2009 a prvního ročníku se zúčastnilo 14 světových zemí. Vůbec prvním vítězem se stal Řek Aristotelis Papadopoulos. O pět let později se mezi soutěžící země probojovalo do světového finále i Česko a Slovensko. V Česku loni proběhl 8. ročník soutěže, poprvé ho pořádala společnost STOCK Plzeň-Božkov.

Kromě ocenění těch nejlepších barmanů z celého světa je cílem Diageo World Class také dlouhodobá péče o barmanskou komunitu – a to jak podporou, tak vzděláváním a inspirací. Zasazuje se také o podporu trhu a inspiraci k lepší konzumaci alkoholu (Better drinking).

Audioknihy: Černé léto

Prací papírky

Klenoty

Anketa

Jaké koktejly máte nejraději vy???

Mojito
342 x [13%]
Aperol spritz
233 x [9%]
Cuba Libre
248 x [10%]
Piňa Colada
234 x [9%]
Daiquiri
236 x [9%]
Margarita
338 x [13%]
Cosmopolitan
252 x [10%]
Mai-Tai
217 x [8%]
Whiskey sour
231 x [9%]
Pisco sour
241 x [9%]

Celkem hlasovalo : 2572

BLOG/ČEK

Svět je opravdu uspěchaný a my chceme, vlastně musíme, to tempo stíhat a bohužel často zapomínáme na to, že nejsme nastavení na každodenní maximální výkon. Krůček od zhroucení či vyhoření je občas většina z nás, ale stačí málo, občas se zastavit a uvědomit si, že to není luxus, ale nezbytnost!

Nastavte si povinně takové dny v každém měsíci! Věřte, že budete spokojenější, šťastnější a vlastně i výkonnější.

Lenka Žáčková

POČASÍ
Facebook

JDI nahoru