Jak posílit imunitu v zimním období? Jednoznačně komplexní podporou zdraví!

Kalendářně se sice zima přehoupla do své druhé poloviny, ale i nadále procházíme obdobím náročným na častá respirační onemocnění, takže otázky na posílení naší imunity jsou více než aktuální. Navíc, řada z nás řeší, jak zůstat co nejvíce zdraví v období, kdy viry „řádí” téměř všude, abychom zvládli pracovní povinnosti nebo si jednoduše mohli užívat volnočasové aktivity namísto polehávání v posteli. Jak vlastně naše imunita funguje a jak ji správně podpořit?

Imunita náš štít proti virům a bakteriím 

Každý z nás má přirozenou imunitu danou geneticky. Naše kůže a sliznice jsou základní bariéry s obrannou schopností, takže díky vrozené imunitě jsme schopni se do určité míry bránit choroboplodným zárodkům a škodlivým vlivům. Ale o imunitu je třeba se starat, a to dlouhodobě, což v dnešní uspěchané době není vždy zcela jednoduché. Základem je zdravá a vyvážená strava, pitný režim, dostatek pohybu, ideálně pak pravidelně sportovat a trávit čas venku, dodržovat zásady zdravého spánku a nestresovat se! Patříte do této šťastné skupiny, která toto všechno zvládá? Vysoké procento z nás to bohužel asi není. Takže je potřeba hledat i další možnosti, jak naší imunitě pomoci – vhodnou cestou jsou doplňky stravy. U nich je důležité pečlivě vybírat a následně pravidelně užívat podle doporučeného dávkování.  

Češi kouzlo vitaminových a minerálních doplňků objevili zejména v průběhu posledních dvou let, kdy nás potrápila koronavirová pandemie.  Podle evropského výzkumu farmaceutické společnosti STADA Češi doplňky stravy volí nejčastěji právě kvůli posílení imunity, uvádí to 66 % populace a skoro polovina z nás si dělá větší zásoby těchto doplňků než dříve.   

Když se řekne imunita, většině se vybaví „céčko”, nicméně správnou odpovědí je celý mix vitaminů, minerálů s bylinnými extrakty či užívání rybího tuku. Než se tedy pustíte do „zaručeného” výběru dle vaší laické zkušenosti, nechte se raději inspirovat odborníky, a hlavně volte produkty od ověřených výrobců, poradit vám může např. portál klubzdravi.cz1 v sekci Imunita.

Co jsou tedy vitaminy, minerály a další doplňky, které by neměly chybět ve vašem mixu na podporu imunity?

Vitamin C: Tento vitamin si ideálně vybírejte s tzv. časovými perličkami zajišťujícími téměř kompletní vstřebatelnost tohoto vitaminu do organismu. Vitamin se díky této technologii uvolňuje z perliček v průběhu celého dne až po dobu 12 hodin. Navíc vám vitamin C pomůže se snížením míry únavy a vyčerpání, nastartováním energetického metabolismu, ochrání vaše buňky před oxidativním stresem a podpoří normální činnost nervové soustavy a psychicky. Tip: Cetebe Vitamin C

Vitamin D: Tento vitamin normálně získáváme ze slunečního záření, kterého je ale během zimních měsíců velký nedostatek, takže je nutné ho doplňovat. Sehrává jednak významnou roli ve fungování našeho imunitního systému a jeho dalším benefitem je podpora správné funkce svalů a udržování zdravých kostí a zubů. Pozitivní efekt vitaminu D lze zvýšit užíváním vitaminu K, protože tyto dva vitaminy pracují synergicky.  Tip: SOLARVIT DuoEffect D3+ K2

Vitaminy C, D, B, A, zinek a selen: Pokud nechcete studovat jednotlivé vitaminy a minerály, tak zvolte pohodlné řešení v podobě multivitaminů s minerály. Na trhu je jedinečný produkt značky Spektrum, který nabízí vitaminy a minerály v želatinové formě tzv. gummies, které nemusíte zapíjet a mají autentickou ovocnou příchuť.  Stačí denně užívat dvě želatinové gummies a máte zaručen přísun 100 % doporučené denní dávky. Na podporu imunity tyto originální gummies obsahují vitaminy C, D, B6, B12, kyselinu listovou, zinek, vitamin A a selen, ale obsahují i další vitaminy a minerály k posílení nervového systému, snížení únavy a vyčerpání a nastartování antioxidačních účinků.
Tip:  Spektrum Gummies Imunita

Šípek a černý bez: Šípek (Rosa canina) je přirozeně velmi bohatý na vitamin C a poskytuje také množství dalších prospěšných aktivních rostlinných látek, jako jsou fenoly, flavonoidy nebo důležitých živin jako jsou vitamin E a mastné kyseliny. Šípek má silné antioxidační vlastnosti a přispívá ke správné funkci imunitního systému. Černý bez (Sambucus nigra) je rostlina používaná po staletí kvůli svému příznivému vlivu na zdraví. Podporuje dýchací cesty a celkově imunitní systém. Přirozeně obsahuje celou řadu cenných látek jako tannin, aminokyseliny, karotenoidy, rutin, vitaminy a flavonoidy. Chrání buňky před oxidativním stresem způsobeným volnými radikály. Podporuje vylučovací funkci ledvin.

Tip: Walmark Beta Glukan 200 mg PREMIUM (Díky ingrediencím přírodního původu, jako jsou extrakt z šípku, extrakt z černého bezu a vitamin C.)

V případě, že jste již nachlazeni, tak je vhodné zvolit přípravky vyvinuté pro akutní podporu, obsahující vysokou dávku vitaminu C a zinek, který rovněž přispívá ke správné funkci imunitního systému a chrání buňky před oxidativním stresem. Ideálně ještě doplněné o bylinné extrakty. Na dýchací cesty jsou velmi doporučované echinacea, černý bez, pelargonie, kurkuma nebo šípek.

Tip: Herba-C RAPID

Probiotika a prebiotika: Věděli jste, že ve střevech se nachází 70 % našich imunitních buněk? A proto je zapotřebí jim věnovat dostatečnou péči v podobě doplňování kvalitních probiotik a prebiotik, což je v zimním období velmi důležité například i vzhledem k častému užívání antibiotik narušujících naší střevní mikrobiotu. Navíc vybrané produkty na trhu obsahují také např. vitamin D3 přispívající k normální funkci imunitního systému.

Tip: Biopron 9 Immunity

Rybí olej: Tento olej získává v posledních letech na oblibě. Jde o tradicí ověřený „všelék“, jež je nyní na trhu k dostání s ovocnou příchutí přírodního původu, takže si na něm můžete naopak i pochutnat. Navíc, v něm obsažené vitaminy A a D a vitamin E přispívají k ochraně buněk před oxidativním poškozením volnými radikály. Hlavním benefitem rybího oleje je podpora správné funkce srdce, mozku a zraku. Při výběru dbejte i na jeho původ, ideálně aby pocházel z trvale udržitelného rybolovu. Tip: Zlatá Omega-3 rybí olej 1500 mg

Audioknihy: Já, vrah 2

Prací papírky

Klenoty

Anketa

Jaké koktejly máte nejraději vy???

Mojito
197 x [11%]
Aperol spritz
183 x [10%]
Cuba Libre
189 x [10%]
Piňa Colada
183 x [10%]
Daiquiri
184 x [10%]
Margarita
186 x [10%]
Cosmopolitan
200 x [11%]
Mai-Tai
165 x [9%]
Whiskey sour
183 x [10%]
Pisco sour
190 x [10%]

Celkem hlasovalo : 1860

BLOG/ČEK

Svět je opravdu uspěchaný a my chceme, vlastně musíme, to tempo stíhat a bohužel často zapomínáme na to, že nejsme nastavení na každodenní maximální výkon. Krůček od zhroucení či vyhoření je občas většina z nás, ale stačí málo, občas se zastavit a uvědomit si, že to není luxus, ale nezbytnost!

Nastavte si povinně takové dny v každém měsíci! Věřte, že budete spokojenější, šťastnější a vlastně i výkonnější.

Lenka Žáčková

POČASÍ
Facebook

JDI nahoru