Únor je měsíc zamilovaných. Pečujeme o svůj nejsrdečnější orgán správně?

Každý rok podlehne srdečním chorobám až 18,5 milionů lidí po celém světě.[1] V Česku patří podle statistik onemocnění srdce k nejčastějším příčinám úmrtí.[2] Rizikových faktorů je mnoho, řadu z nich ale můžeme ovlivnit správnou životosprávou a dodržováním několika jednoduchých zásad. Nejlepší prevencí je zdravý životní styl    a pravidelné kontroly u lékaře.

Srdce, svalová pumpa, je pro správné fungování lidského těla nepostradatelným orgánem. Nikdy neodpočívá a pracuje, i když spíme. Bije asi 60 až 80x za minutu a přepumpuje 4,5–5 l krve za minutu. Na svědomí má ale třeba i silné bušení tehdy, když cítíme strach, paniku nebo radost.[3] Srdce je zkrátka hnacím motorem celého těla a když se porouchá, nastane problém. Mezi nejčastější choroby, které mohou naše srdce postihnout, patří ischemická choroba srdeční, která může vyústit až v infarkt myokardu, poruchy převodního systému srdečního či hypertenzní onemocnění srdce.

Jak srdce chránit

Jak o tento životně důležitý orgán správně pečovat? Vyhnout se kouření, nadměrnému stresu a zařadit dostatek pohybu. „Srdci nesvědčí obezita a obecně přejídání se, nevhodná a nevyvážená strava, vysoká konzumace alkoholu a sedavý způsob života,“ vysvětluje MUDr. Michaela Kalousová, kardioložka z Canadian Medical. Na funkci našeho srdce však mají vliv i faktory, které ovlivnit nemůžeme – věk, pohlaví nebo rodinná anamnéza. „V případě diagnostikování srdeční choroby je nutné dodržovat léčbu nastavenou ošetřujícím lékařem, jinak hrozí mnohé zdravotní komplikace a v krajním případě až smrt,“ dodává.

Jak poznat, že je srdce v nepořádku

Onemocnění srdce je často skryté, bez příznaků nebo příznaky mylně přisuzujeme jiným nemocem. Mezi nejčastější varovné symptomy patří dušnost. Dále se objevuje bolest na hrudi, nepravidelný tep, únava, otoky nebo nechutenství.

„Důležité je onemocnění včas rozpoznat a zachytit. Proto by měl pacient podstupovat pravidelné preventivní prohlídky a nečekat na první příznaky. Přínosná jsou v rámci prevence také laboratorní vyšetření, díky kterým můžeme zjistit zvýšené rizikové faktory k onemocnění srdce a cév, jako je například cukrovka, vysoký cholesterol nebo hladina kyseliny močové. Výsledky pak detailně konzultujeme s pacientem i s návrhem dalšího postupu,“ říká MUDr. Jaroslava Čiefová, internistka z EUC Kliniky Praha – Šustova.

Otestovat srdce v laboratoři

Pacientům, kteří mají podezření na onemocnění srdce nebo nepříznivou rodinnou anamnézu, nabízí EUC Laboratoře balíček testů na míru s názvem Zdravé srdce a cévy. Pacientovi stačí dostavit se pouze na samotný odběr, protože výhodou balíčku je mimo jiné i možnost konzultovat výsledky testů s lékařem na dálku prostřednictvím služby Lékař online 24/7.

Vyšetření se provádí ze žilní krve, většinou v ranních hodinách a nalačno. Před odběrem by pacient neměl alespoň 12 hodin jíst ani kouřit. Doporučuje se také vypít alespoň čtvrt litru vody nebo neslazeného čaje. Výsledky jsou k dispozici již následující pracovní den.

Skupina EUC:

Zdravotnická skupina EUC tvoří největší síť ambulantních klinik v ČR. Je největším poskytovatelem ambulantní péče, prémiové péče, mamoscreeningu a lékařské péče pro zaměstnavatele. Od roku 2011 do roku 2021 investovala 1 129 mil. korun především do modernizace přístrojů, vzdělávání zaměstnanců a elektronizace systémů a služeb. Ve 25 zdravotnických zařízeních napříč ČR, 13 mamocentrech, 24 lékárnách a 11 laboratořích zaměstnává 2 300 zdravotníků, kteří provedou 3,3 mil. vyšetření ročně. Na podzim 2017 vydala jako první v sektoru zdravotnictví v ČR emisi dluhopisů, v celkovém objemu 1,4 miliardy korun. Více na www.euc.cz

[1] https://world-heart-federation.org/

[2] https://www.czso.cz/csu/czso/temer-tretina-cechu-umira-na-nemoci-srdce

[3] https://www.nzip.cz/clanek/912-srdce-struktura-a-funkce

 

Audioknihy: Já, vrah 2

Prací papírky

Klenoty

Anketa

Jaké koktejly máte nejraději vy???

Mojito
199 x [11%]
Aperol spritz
185 x [10%]
Cuba Libre
191 x [10%]
Piňa Colada
185 x [10%]
Daiquiri
186 x [10%]
Margarita
188 x [10%]
Cosmopolitan
202 x [11%]
Mai-Tai
167 x [9%]
Whiskey sour
185 x [10%]
Pisco sour
192 x [10%]

Celkem hlasovalo : 1880

BLOG/ČEK

Svět je opravdu uspěchaný a my chceme, vlastně musíme, to tempo stíhat a bohužel často zapomínáme na to, že nejsme nastavení na každodenní maximální výkon. Krůček od zhroucení či vyhoření je občas většina z nás, ale stačí málo, občas se zastavit a uvědomit si, že to není luxus, ale nezbytnost!

Nastavte si povinně takové dny v každém měsíci! Věřte, že budete spokojenější, šťastnější a vlastně i výkonnější.

Lenka Žáčková

POČASÍ
Facebook

JDI nahoru