KONCERT PRO ŽIVOT: Kdo zachrání jeden život, zachrání svět

Velká benefice na podporu dárcovství kostní dřeně za účasti mnoha osobností českého kulturního a společenského života se uskuteční v pondělí 27. března v pražském Rock Café na Národní třídě.

Několik desítek osobností České republiky se účastní velkého benefičního Koncertu pro život, jehož cílem je přivést do registru dárců dřeně co nejvíce lidí, kteří jsou ochotni darovat život.

„V naší zemi onemocní každoročně stovky lidí včetně malých dětí chorobami krvetvorby, které vážně ohrožují jejich životy. Poslední nadějí pro těžce nemocného je dobrovolník, který se zapsal do Českého národního registru dárců dřeně a jehož transplantační znaky jsou zcela náhodně podobné znakům pacienta. Najít toho pravého dárce pro konkrétního pacienta je jako hledání jehly v kupce sena. Čím víc nás ale v registru bude, tím větší šanci dostanou všichni pacienti,“

upozorňuje MUDr. Pavel Jindra, vedoucí lékař Českého národního registru dárců dřeně a primář hematologicko-onkologického oddělení FN Plzeň.

Koncert bude velkou beneficí, během které bez nároku na honorář vystoupí a dárcovství kostní dřeně/ krvetvorných buněk podpoří operní pěvkyně Dagmar Pecková se studentským sborem Gut!, kapely Švihadlo, Terne Čhave, Vasilův Rubáš, Jump Into The Field, muzikanti Xavier Baumaxa, Barbora Poláková, Anna Julie Slováčková, Lucie Redlová, Bára Zmeková a mnozí další. O mluvené slovo se postarají stand up komici Adéla Elbel, Kateřina Hašková, Dominik Heřman Lev, youtubeři MenT, Tomáš Šedivý, Rady, Janek Rubeš, biskup Církve československé husitské Pavel Pechanec a další. Společně s primářem Pavlem Jindrou dorazí i patron registru herec Ondřej Vetchý. Benefici na dálku podpoří i zpěvák Tomáš Klus, který s registrem dlouhodobě spolupracuje.  Koncert pro život bude moderovat Jan Tuna, který s nápadem přišel a společně se svým youtubovým pořadem Tuna versus, Českým národním registrem dárců dřeně a Rock Café ho pořádá.

Lidé zaregistrovaní na místě budou mít vstup zdarma.

„Když jsem se dozvěděl, že lidí, kteří mohou darovat život, není dostatek, nebylo co řešit. Sám jsem v registru už od svých sedmadvaceti let a řídím se heslem “Když můžeš pomoci, musíš! “,“ a pokračuje  

“Spoustu lidí netuší, že registrace, ani darování kostní dřeně, tedy krvetvorných buněk nejsou vůbec náročné a není třeba se vůbec bát. Při registraci si pouze vatovou tyčinkou vytřete ústa, nebo vám odeberou 2-3 ml krve. Krvetvorné buňky lze pak darovat také separací z krve, což je něco jako darování plazmy,” uvádí Tuna.

Klára Conková z Českého národního registru dárců dřeně ho doplňuje:

„Stále se nám nedaří najít vhodného dárce cca pro každého čtvrtého pacienta, nebo ho najdeme příliš pozdě a nemoc je rychlejší. Jediné, jak to můžeme změnit, je neustále rozšiřovat registr o mladé zdravé dobrovolníky ochotné v případě shody s pacientem darovat své krvetvorné buňky.

Šance, že zrovna vy budete shodní s pacientem a budete reálně darovat, je bohužel pouze 1 %. Právě proto potřebujeme registr co největší.“

Zaregistrovat se může každý zdravý člověk bez vážných nemocí, kterému je více než 18 a méně než 36 let a váží více než 50 kg. S sebou je nutné mít občanský průkaz a kartičku zdravotní pojišťovny. Všechny potřebné informace zájemci najdou na www.kostnidren.cz

Další včetně příběhu táty dvou malých dětí pak zde:

https://www.youtube.com/channel/UCh_8pNj45jdMy19wQ4eR4pw

Vstupenky na benefiční Koncert pro život k dispozici zde.

A na závěr ještě jedna zajímavost. O velké rozšíření potenciálních dárců kostní dřeně se postaral i nově nastupující český prezident Petr Pavel. Ten jako náčelník Generálního štábu Armády České republiky navázal spolupráci s Českým národním registrem dárců dřeně a sám se jí jako zapsaný dobrovolný dárce aktivně účastnil. Za 10 let spolupráce se tak registr rozšířil cca o 10 000 vojáků a vojaček z celé ČR, což statisticky odpovídá zhruba 83 zachráněným lidským životům.

Audioknihy: Já, vrah 2

Prací papírky

Klenoty

Anketa

Jaké koktejly máte nejraději vy???

Mojito
197 x [11%]
Aperol spritz
183 x [10%]
Cuba Libre
189 x [10%]
Piňa Colada
183 x [10%]
Daiquiri
184 x [10%]
Margarita
186 x [10%]
Cosmopolitan
200 x [11%]
Mai-Tai
165 x [9%]
Whiskey sour
183 x [10%]
Pisco sour
190 x [10%]

Celkem hlasovalo : 1860

BLOG/ČEK

Svět je opravdu uspěchaný a my chceme, vlastně musíme, to tempo stíhat a bohužel často zapomínáme na to, že nejsme nastavení na každodenní maximální výkon. Krůček od zhroucení či vyhoření je občas většina z nás, ale stačí málo, občas se zastavit a uvědomit si, že to není luxus, ale nezbytnost!

Nastavte si povinně takové dny v každém měsíci! Věřte, že budete spokojenější, šťastnější a vlastně i výkonnější.

Lenka Žáčková

POČASÍ
Facebook

JDI nahoru