Vytvořte si zdravé návyky, které vám vydrží

Vytvoření nového návyku, ať už se zdá jakkoli snadné, vyžaduje velké úsilí. K tomu, aby se nové chování stalo návykem, nestačí jednorázové rozhodnutí, musíme upravit automatismy našeho mozku, je třeba přeprogramovat desítky let staré vzorce chování. Dobrou zprávou je, že to lze úspěšně provést pomocí vhodných metod.

Zvyk je řada automatických myšlenek a činností, způsob, jakým obvykle reagujeme na danou situaci. Zvyky si náš mozek vytváří proto, aby šetřil energii a nemusel stále dokola vymýšlet opakující se situace. Myšlení spotřebovává mnoho energie. Náš mozek tvoří pouze 2 % naší tělesné hmotnosti, ale spotřebuje přibližně 20 % denního příjmu kalorií. To je v průměru 350-400 kalorií u dospělých žen a 400-500 kalorií u mužů. Návyky nevyžadují pozornost, často tyto činnosti vykonáváme, aniž bychom si je uvědomovali. Například způsob, jakým jdeme ráno do práce, jakým pijeme kávu po obědě, ale také způsob, jakým reagujeme na chování kolegy. Pro úspěšné vytvoření nového návyku je nutné zavést nové sekvence činností, které vědomě opakujeme, dokud se nestanou automatickými. Jakkoli zní tento recept jednoduše, vyžaduje větší nasazení. Náš mozek pracuje proti nám a nový návyk vnímá jako výjimku, takže se chce znovu a znovu vracet k automaticky osvědčenému chování. Proto si snadno najdeme výmluvy, proč bychom se svého předsevzetí neměli držet. Jak tedy můžeme být úspěšní a vybudovat si návyky, které se skutečně stanou součástí automatismů našeho každodenního života?

Vykročte do pole působnosti

Chci žít zdravěji, více cvičit a další obecná předsevzetí jsou dobrým východiskem, ale k dosažení úspěchu je třeba převést obecné záměry na úroveň činů. Chcete-li se například dostat do formy, pak si stanovte přesný, realistický a měřitelný cíl, ať už je to požadovaná velikost oblečení nebo běh kolem ostrova, a pak si sepište kroky a nové nebo změněné návyky, které můžete podniknout, abyste ho dosáhli. Nemusíte všemu rozumět, dělat to sami, pokud se na to cítíte, požádejte o pomoc odborníka, většina odpovědnosti a práce stejně zůstane na vás.

Buďte k sobě upřímní

Existují návyky, které se mění snáze a hůře. Nemá cenu se trápit drastickými změnami, spíše stojí za to zamyslet se nad tím, proč trváme na chování, které zároveň odmítáme, a proč je pro nás důležité tento zvyk změnit. Chceme-li například jíst více zeleniny, můžeme experimentovat se zcela novými potravinami nebo dietami, ale z dlouhodobého hlediska může být úspěšnější, když budeme pravidelně přidávat zeleninu, kterou máme opravdu rádi, k jídlům, která jsme jedli dosud.

Buďte k sobě trpěliví

Změna vyžaduje od našeho mozku velkou pozornost, a tak není divu, že po počátečním nadšení se nám nové vzorce po nějaké době zdají příliš zatěžující. Na základě výzkumů může trvat 21 až 360 dní, než se nový návyk stane automatickým, v závislosti na osobě a návyku. Připravte se na nejhorší možný scénář a považujte pokles nadšení za přirozený. Problémem není, když ochabneme, ale když to vzdáme. Sledujte své výkony a používejte kalendář nebo cvičební deník. Důsledky našich drobných rozhodnutí se také sčítají, takže v dlouhodobém horizontu se téměř nepozorovaně měníme směrem, kterému se chceme nebo dokonce hodláme vyhnout.

Vizualizujte si to

Abyste mohli úspěšně začlenit nový návyk do svého života, musíte si přesně určit, kdy a kde se ve vašem každodenním životě objeví a jaká posloupnost činností se stane jeho nepostradatelnou součástí. Pokud je vaším cílem pít více tekutin, naplánujte si do svého denního režimu, kdy přesně a z čeho budete pít více než dosud. Například si večer připravte plnou sklenici vody vedle zubního kartáčku a vypijte ji ihned po ranním čištění zubů, večer si ji pak doplňte, abyste se napili po vyčištění zubů. Pořiďte si pro vás ideální láhev na vodu, se kterou se rádi pochlubíte a ze které pohodlně vypijete velké množství tekutiny najednou. Pokud vám voda nechutná, zpestřete si ji přirozeně ochucenými nízkokalorickými příchutěmi, jako jsou například Microdrinks Waterdrop. Každé jídlo a kávu můžete také začít sklenicí vody.

Nepřemýšlejte, jednejte

Ujistěte se, že plánování, myšlenky "co kdyby...", nedostatek času a další výmluvy vám nebrání začít. Začněte ještě dnes s akcí, která vás přiblíží k vašemu cíli. A pokud začnete zavádět nový návyk, dejte si několik dní na to, abyste si ověřili, zda lze váš plán začlenit do každodenního života, a pokud vám po 8 dnech připadá namáhavý, prozkoumejte, co je třeba změnit, abyste ho mohli pohodlně dodržovat, a zkuste to znovu po dobu 8 dní.

Pečujte o své zdraví

Změna návyku nebo životního stylu může být stresující nejen pro váš mozek, ale i pro vaše tělo jako celek. U drastických změn se vyplatí začít bezpečně, takže než začnete, nezapomeňte navštívit správného odborníka alespoň s krevním testem. Při sportu, tedy při aktivitách, které způsobují intenzivní pocení, ztrácí naše tělo nejen vodu, ale také minerální soli (elektrolyty) a stopové prvky, které ovlivňují fungování nervů a svalů. Alternativou ke sportovním nápojům v lahvích je řada nápojových kostek waterdrop® Microlyte, které zajišťují kvalitní hydrataci během sportu i po něm; obsahují 5 druhů elektrolytů, vápník, draslík, hořčík, chlorid a sodík, a také podporují organismus 9 druhy cenných vitaminů a zinkem. Kostky Waterdrop, které jsou k dispozici ve verzích se sladkým melounem, aromatickými borůvkami a osvěžujícím grapefruitem, neobsahují kofein ani umělé konzervační látky a jsou vyrobeny bez přidaného cukru, takže je mohou konzumovat i diabetici. Díky nízkému obsahu kalorií a sacharidů se vejdou do většiny diet i těch nejmenších sáčků. Jejich konzumace je velmi jednoduchá, podle chuti přidejte 4-600 ml vody a po několika minutách rozpouštění si sportovní nápoj vychutnejte.

12 ks Microlyte v příchuti Grapefruit, Blueberry a Melon – cena 229 Kč

Ochutnávkový set se skleněnou lahví

Ladné křivky skleněné lahve na pití a k ní lahodní Microdrinky Waterdrop. Ideální na zkoušku těch nejoblíbenějších příchutí.

Set se skládá ze stylové skleněné lahve dle výběru a lahodných ovocných kapslí v příchutích Glow, Boost, Youth, Zen, Relax a Focus.

Cena setu: 1018 Kč

Další informace a formace na: www.waterdrop.cz

Audioknihy: Já, vrah 2

Prací papírky

Klenoty

Anketa

Jaké koktejly máte nejraději vy???

Mojito
197 x [11%]
Aperol spritz
183 x [10%]
Cuba Libre
189 x [10%]
Piňa Colada
183 x [10%]
Daiquiri
184 x [10%]
Margarita
186 x [10%]
Cosmopolitan
200 x [11%]
Mai-Tai
165 x [9%]
Whiskey sour
183 x [10%]
Pisco sour
190 x [10%]

Celkem hlasovalo : 1860

BLOG/ČEK

Svět je opravdu uspěchaný a my chceme, vlastně musíme, to tempo stíhat a bohužel často zapomínáme na to, že nejsme nastavení na každodenní maximální výkon. Krůček od zhroucení či vyhoření je občas většina z nás, ale stačí málo, občas se zastavit a uvědomit si, že to není luxus, ale nezbytnost!

Nastavte si povinně takové dny v každém měsíci! Věřte, že budete spokojenější, šťastnější a vlastně i výkonnější.

Lenka Žáčková

POČASÍ
Facebook

JDI nahoru