Dopřejte svým vlasům jarní probuzení!

Za zimou už zavíráme vrátka, uklízíme do skříní lyže i svetry, vrháme se na velké úklidy domácností a práce na zahrádce... A je na čase dopřát refresh také svým vlasům! Sníh, mráz, suchý vzduch v interiéru – to všechno mohlo na vaší koruně krásy zanechat neplechu v podobě roztřepených konečků, ztráty lesku a pružnosti, podráždění vlasové pokožky... Jak hřívě vrátit zpět vitalitu?

Když jde o zdraví, nejdůležitější je samozřejmě prevence. To platí i v případě zdravých vlasů. Aby byly „škody“ po zimě co nejmenší, je nezbytné o vlasy správně pečovat během chladných měsíců. Před nepříznivými povětrnostními podmínkami chraňte svou hřívu pod čepicí a dopřejte svým kadeřím dostatek hydratace. Samozřejmostí je hair care rutina s kvalitními přípravky, ideálně doporučenými kadeřníkem, který zná dobře vaše vlasy a dokáže poradit, jaká péče je pro ně nejlepší. „Zásadní je správně zvolený šampón, kondicionér, maska. V zimě je důležitá dobře zvolená hydratace, aby vlasy nebyly suché, proto doporučuji použití různých olejíčků a podobně,“ radí kadeřník Daniel Pašek, majitel salonu The Trim. Nezapomeňte ani na pravidelné zastřihávání, díky kterému se vyhnete roztřepeným konečkům.

Aprílové počasí může nadělat paseku

Ačkoliv mráz a sníh už jsou minulostí, ani na jaře nebývá klima vlasům nakloněno – aprílové počasí s sebou přináší výkyvy teplot, v tomto ročním období také často duje vítr, který vlasy zacuchává. A také deštivé dny pro ně nejsou nejlepší. Mokré vlasy bývají totiž velmi náchylné k poškození. Proto mějte v kabelce vždy „pohotovostní“ deštník a čepici vyměňte za kšiltovku nebo elegantní klobouk, který vlasy chrání. Pokud je nemáte po ruce, přetáhněte si „v psím počasí“ přes hlavu alespoň kapuci od bundy či mikiny. Po příchodu domů pak vlasy vysušte. Ostatně, i mokré vlasy po umytí je třeba důkladně vysušit. Ideálně fénem, který je k nim šetrný a inteligentně kontroluje teplotu, aby se nepřepálily. Například vysoušeč Dyson Supersonic na rozdíl od jiných přístrojů měří více než 40krát za sekundu teplotu a reguluje ji – dá se nastavit na 4 přesné teploty (28 °C pro stálý proud chladného vzduchu, 60 °C pro šetrné vysoušení, 80 °C pro běžné vysoušení a 100 °C pro rychlé vysoušení a styling).

Jak se bránit jarnímu nešvaru – vypadávání vlasů

Pokud vám vypadne 50 až 80 vlasů za den, je to běžné a nemusíte se tím znepokojovat. Některé zdroje hovoří dokonce o 100 až 150 vlasech denně. Na podzim a na jaře to ale může být o dost více. Tělo se v prvních jarních týdnech adaptuje na nové klimatické podmínky, navíc se na nadměrném padání vlasů může podílet nedostatek vitamínů a minerálů, kterým organismus trpí během zimy. „Vždy je důležité zjistit příčinu, proč vlasy vypadávají – může to být třeba proto, že člověk bral rok léky, nebo byl pět let ve stresu, nebo měl covid... Jakmile zjistíme příčinu, můžeme na základě toho najít řešení. Pomoci může doplňování různých vitamínů, hořčíku, určitě „déčko“... A dále je to správně zvolená kosmetika od profesionála, protože ten zná dané vlasy a pokožku nejlépe. Není ani tak důležité, čím já jako profesionál umyji vlasy na jedné návštěvě. Mnohem podstatnější je, čím si klientka nebo klient doma myje vlasy dalších třicet dní, než se zase vidíme,“ říká Daniel Pašek. Abyste nepodporovali vypadávání vlasů, ulevte jim tím, že je nebudete stahovat do příliš utaženého culíku či drdolu. Stimulovat růst vlasů a zabránit jejich nadměrnému padání můžete také pravidelnou masáží hlavy, která navíc uvolňuje napětí a stres – což jsou další faktory, které mohou přispět k řídnutí kštice. Zkuste jemné krouživé pohyby bříšky prstů anebo poklepávání.

Při úpravě účesu buďte šetrní

Regeneraci vlasů po zimě dopomůžete také tím, že k nim budete při úpravě účesů co nejšetrnější. Při žehlení nebo kulmování nezapomeňte použít speciální přípravek pro tepelnou ochranu vlasů. „U stylingových nástrojů je kvalita důležitá proto, aby vlasy nezatěžovaly extrémně vysokou teplotou. Proto už několik let používám přístroje od značky Dyson. Její produkty jsou natolik technologicky vyspělé, že hlídají teplotu a regulují ji, což je super. Vlasy díky tomu nepopálí a nepřetíží,“ varuje Dan Pašek před používáním extrémních teplot. Například žehlička Dyson Corrale je první žehličkou s patentovanými pohyblivými destičkami, které se přizpůsobí vlasům, vyvinou rovnoměrný tlak a narovnají je rychleji a šetrněji. Poškození teplem se tak sníží o polovinu. Multistyler Dyson Airwrap zase využívá fyzikální jev zvaný Coanda efekt, který dokáže pramen vlasů sám navinout a za pomoci proudícího vzduchu a tepla vlasy současně vysušit a upravit do podoby vln nebo naopak hladkého elegantního looku.

Audioknihy: Já, vrah 2

Prací papírky

Klenoty

Anketa

Jaké koktejly máte nejraději vy???

Mojito
197 x [11%]
Aperol spritz
182 x [10%]
Cuba Libre
189 x [10%]
Piňa Colada
181 x [10%]
Daiquiri
183 x [10%]
Margarita
186 x [10%]
Cosmopolitan
200 x [11%]
Mai-Tai
164 x [9%]
Whiskey sour
182 x [10%]
Pisco sour
189 x [10%]

Celkem hlasovalo : 1853

BLOG/ČEK

Svět je opravdu uspěchaný a my chceme, vlastně musíme, to tempo stíhat a bohužel často zapomínáme na to, že nejsme nastavení na každodenní maximální výkon. Krůček od zhroucení či vyhoření je občas většina z nás, ale stačí málo, občas se zastavit a uvědomit si, že to není luxus, ale nezbytnost!

Nastavte si povinně takové dny v každém měsíci! Věřte, že budete spokojenější, šťastnější a vlastně i výkonnější.

Lenka Žáčková

POČASÍ
Facebook

JDI nahoru