Královna zahrad Dana Makrlíková pokřtila svoji další knihu

Oblíbená zahradní architektka Dana Makrlíková pokřtila za účasti známých osobností svou již druhou knihu s názvem „Zahrady od Dany 2.“ Navazuje na úspěšný první díl, který nabízí mnoho praktických nápadů a užitečných rad pro milovníky zahrad. Zaměřuje na problémy, se kterými se majitelé zahrad často potkávají. Mezi pozvanými hosty byli Zlata Adamovská, Heidi Janků, Iva Hüttnerová, Jana Doleželová, Lucie Smatanová, Pavel Zedníček, Štěpánka Duchková, Václav Vydra a další. Křtilo se v restauraci Crystal Gardens, která poutala svým vzdušným a květinovým prostředím, a to přímo stylově – okvětními lístky růží.

Kniha „Zahrady od Dany 2" nabízí mnoho užitečných rad pro každého, kdo se snaží vytvořit krásnou a udržitelnou zahradu. Makrlíková se zaměřuje na to, jak lze překonat nejčastější chyby, které lidé dělají při plánování a úpravě svých zahrad. Kniha obsahuje také mnoho praktických rad, jak dosáhnout praktické zahrady bez ohledu na velikost pozemku nebo jeho umístění.  Častým problémem je zahrada ve svahu a s tím nová kniha může pomoci. Makrlíková také zmiňuje nejčastější chyby, které se v zahradách objevují, jako například tújový plot kolem pozemku a uprostřed trávník, nebo nákup kvetoucích rostlin a poté jejich umístění bez rozmyslu na zahradě.

Mezi nejvíce nepraktické a bláznivé přání zařadila touhu po bezúdržbové zahradě nebo mít zahradu bez hmyzu. „Klasické nesplnitelné přání je bezúdržbová zahrada. I kdybyste zahradu vybetonovali, beton časem popraská a bude potřebovat péči. Jednou po mně paní chtěla umělý trávník na zahradu, a tak jsem ji řekla, že bychom mohli dát i umělé rostliny a ona souhlasila. Z mé strany to byl žert a samozřejmě jsem nedávala ani umělý trávník ani umělé květiny a ze zahrady jsem rychle zmizela. Zahrada prostě  není  pro lenochy, nechcete- li sekat trávu, starat se o rostliny, raději zůstaňte v bytě“, dodala Dana Makrlíková.

Součástí křtu byla soutěž o nejkrásnější truhlík, do které se zapojili pozvaní umělci. Dostali zahradní zástěry, truhlík a vytvářeli z květin originální výtvory, kterými prokázali jejich lásku k zahradničení. Po napínavém a vtipném „boji“ si první místo odnesli nakonec všichni, protože každý truhlík byl originální. Dana Makrlíková byla nadšená z kreativity hostů a všechna díla také odborně okomentovala.

Hosté si atmosféru křtu velmi užili a přidali i zkušenosti ze své zahrady. Iva Hüttnerová zmínila, že má hrabání v hlíně velmi ráda a přiznala, že když vidí pampelišku v parku, má obrovskou chuť ji vydloubávat, přestože se jí líbí, jak kvete. Její zahrádka je sice malá, ale přesto vyžadující údržbu: „Neustále řeším, aby vše, co roste blízko u sebe, neprorůstalo.“, posteskla si Hüttnerová. I s tím ji může pomoci nová kniha, která tyto rady nabízí.

Také další host, Štěpánka Duchková, která křest moderovala, si jej náramně užila. S Danou se inspirují a doplňují už 20 let. „Dana je velmi tvrdý a nekompromisní kritik. Přijede a od brány už vidím, jak ostřížím pohledem přejíždí každý metr čtvereční zahrady. Pak mi vynadá, co jsem všechno zahubila a o co se špatně starám. A nakonec mi vždy něco krásného zasadí. Dana je velký odborník a já si od ní nechám radit ráda. Jen bych potřebovala, abych jí tu měla častěji. Mám takový nápad, zatím jsem jí ho neřekla – mohla by se k nám na zahradu nastěhovat!“, dodala usmívající se Štěpánka.

Pavel Zedníček, který dorazil v doprovodu své manželky Hanky Kousalové řekl, že to mají doma rozdělené. „Ona se hrabe v hlíně, miluje kytky, takže každý rok rozestaví všude květináče a já to pak zalévám. Moje hlavní náplň práce je starost o trávník. Hanka řeší, že nám žloutnou bobkovišně a v hlíně máme něco co se jmenuje lalokonosec a žere nám to kytky. Tož tak. Hlavně že už snad bude jaro!“

Nová kniha Dany Makrlíkové je dalším vynikající zdrojem informací a inspirace pro každého zahrádkáře.

https://zahrada-realizace.cz/  

FB: Dana Makrlíková

Foto: archív Dany Makrlíkové

Audioknihy: Černé léto

Prací papírky

Klenoty

Anketa

Jaké koktejly máte nejraději vy???

Mojito
345 x [13%]
Aperol spritz
237 x [9%]
Cuba Libre
252 x [10%]
Piňa Colada
239 x [9%]
Daiquiri
242 x [9%]
Margarita
342 x [13%]
Cosmopolitan
257 x [10%]
Mai-Tai
222 x [8%]
Whiskey sour
236 x [9%]
Pisco sour
245 x [9%]

Celkem hlasovalo : 2617

BLOG/ČEK

Svět je opravdu uspěchaný a my chceme, vlastně musíme, to tempo stíhat a bohužel často zapomínáme na to, že nejsme nastavení na každodenní maximální výkon. Krůček od zhroucení či vyhoření je občas většina z nás, ale stačí málo, občas se zastavit a uvědomit si, že to není luxus, ale nezbytnost!

Nastavte si povinně takové dny v každém měsíci! Věřte, že budete spokojenější, šťastnější a vlastně i výkonnější.

Lenka Žáčková

POČASÍ
Facebook

JDI nahoru