To nejlepší z Irska! Do Česka přijíždí show Rhythm of the Dance, která oživuje tradiční irský tanec a keltskou hudbu

Velkolepá show irského tance a hudby Rhythm of the Dance míří poprvé do Česka. Divákům se představí 9. listopadu v Brně, 12. listopadu v Ostravě a 13. listopadu v Praze.

Popularita irského tance raketově vystřelila, když v roce 1994 organizátoři Eurovize, jež se konala právě v Irsku, zařadili do programu vystoupení irských tanců. Jeho moderní podoba vychází z původních irských tanců obohacených o step dance. Také soubor Rhythm of the Dance, jenž vznikl již v roce 1998, naskočil na populární vlnu moderních irských tanců. Na ty tradiční však nezanevřel a jejich show je vyváženou kombinací obou. Původní i moderní irské tance jsou ostatně dodnes živou součástí irské kultury.

Výlet časem

Dvouhodinová show provede publikum bohatou historií Irska a přenese jej do starodávné země druidů i současných dublinských uliček a pubů. Příběh začíná u mohyl Newgrang a diváci zažijí magické období prastarých keltských tradic. Dále se s irskými imigranty vydají na cestu do Ameriky, kde právě vliv irské hudby výrazně ovlivnil americké country, a nakonec se vrátí zpět do rodného Irska.

„Češi mají irskou kulturu a tanec rádi. Proto jsme se rozhodli přinést jim tradiční irskou show, kterou u nás ještě neměli možnost vidět. Rhythm of the Dance patří mezi nejstarší irské soubory a projeli doslova celý svět. Skvělé je, že celá show je LIVE, žádný playback, reální tanečníci, zpěváci a hudebníci přímo na pódiu, prostě se na chvíli ocitneme v Irsku,“ říká Květa Havelková, mluvčí společnosti JVS Group.

Nositelé tradice

Kromě špičkových tanečníků se na pódiu objeví také hudebníci a zpěváci. Pro irskou hudbu, jež vychází z keltské kultury, jsou typické dudy, housle, píšťala, akordeon a bodhrán, tradiční irský rámový buben. To vše na Rhyth of the Dance diváci zažijí.

Součástí představení je také sean-nós, což znamená „postaru“. Zpěv sean-nós je forma tradičního irského zpěvu bez hudebního doprovodu a v případě tance jde často o sólovou formu, kdy tanečník improvizuje na rytmus zpěvu a dochází tak živému propojení. Diváci se zkrátka mají nač těšit.

Show Rhythm of the Dance se českému publiku poprvé představí letos v listopadu, a to v Praze, Brně a Ostravě.

9. 11. Aréna Vodova Brno

12. 11. Gong Ostrava

13. 11. Kongresové centrum Praha.

Vstupenky v síti Ticketportal.cz.

Audioknihy: Já, vrah 2

Prací papírky

Klenoty

Anketa

Jaké koktejly máte nejraději vy???

Mojito
197 x [11%]
Aperol spritz
183 x [10%]
Cuba Libre
189 x [10%]
Piňa Colada
183 x [10%]
Daiquiri
184 x [10%]
Margarita
186 x [10%]
Cosmopolitan
200 x [11%]
Mai-Tai
165 x [9%]
Whiskey sour
183 x [10%]
Pisco sour
190 x [10%]

Celkem hlasovalo : 1860

BLOG/ČEK

Svět je opravdu uspěchaný a my chceme, vlastně musíme, to tempo stíhat a bohužel často zapomínáme na to, že nejsme nastavení na každodenní maximální výkon. Krůček od zhroucení či vyhoření je občas většina z nás, ale stačí málo, občas se zastavit a uvědomit si, že to není luxus, ale nezbytnost!

Nastavte si povinně takové dny v každém měsíci! Věřte, že budete spokojenější, šťastnější a vlastně i výkonnější.

Lenka Žáčková

POČASÍ
Facebook

JDI nahoru