Mělník v létě žije kulturou

Užijte si léto plné koncertů, skvělého jídla, divadelních představení, výstav, besed a workshopů. A to navíc v příjemném prostředí malebného historického města ležícího na soutoku Labe a Vltavy.

Moře u Mělníka: rodinný festival plný chutí, vůní a kultury

V sobotu 8. července se Mělník promění už počtvrté na přístav plný vůní a chutí z celého světa. Ty nejlepší foodtrucky a stánky s lokálními i exotickými pochoutkami se letos představí na novém místě - v parku Na Podolí.  Kromě skvělého jídla bude návštěvníky celý den provázet bohatý doprovodný program, který si užije celá rodina. Divadlo bratří Formanů se souborem Loutky bez hranic přivezou představení s názvem Nedopečený koláček, za které byla Dora Bouzková nominována na cenu Thálie 2020. Akrobatickou show s poetickým názvem Romeo a Julie představí soubor Chůdadlo. Celý příběh známé tragédie se odehraje pomocí závěsné akrobacie na šálách, žonglování, párové akrobacie a tance a scény z klasického Romea a Julie se budou střídat s humornými výstupy kejklířů. Během odpoledne návštěvníky roztančí spolu se Samba tanečnicemi bubeníci ze spolku Batala Praha a pro děti bude připravena kočovná herna, bublinová show nebo vodní svět. Těšit se můžete také na speciální gastro scénu, na které vystoupí vítězka soutěže MasterChef Česko Besky a finalistka soutěže Tereza Hybšová. Večer bude patřit francouzské kapele Retour d´Est. Vstup na food festival zůstává jako u předchozích ročníků zdarma.

Mělnické vinobraní: skvělé víno a spousta zábavy

Užijte si 3 dny plné zážitků přímo v historickém centru města. Ve dnech 15. – 17. září se uskuteční už 84. ročník Mělnického vinobraní. Na třech scénách se budou střídat skvělé kapely, artisté, tanečníci a další umělci. Hudební vystoupení budou opět žánrově velmi pestré, takže si na své přijde každý. Těšte se třeba na koncert Poletíme?, Pokáče, Bena Cristovaa, Nezmarů, Vojtěcha Dyka a mnoha dalších. Nejmenší si užijí spoustu zábavy v rámci Dětské scény, kde budou probíhat kromě hudebních a divadelních vystoupení také různé tvořivé dílničky a představení kejklířů nebo šermířů. Tradiční součástí bude také velký historický průvod, který představí nejvýznamnější osobnosti, které se podílely na vzniku a rozvoji vinařství na Mělníku a jehož součástí bude také tradiční scénka o Karlu IV., a řemeslný jarmark s ukázkami sokolnictví, historickým kolotočem a dobovým flašinetářem. Milovníci dobrého vína by určitě neměli vynechat radniční dvůr – místo, kde bude probíhat degustace vín českých vinařů nejen z mělnické podoblasti s prezentací Cechu českých vinařů. Pokud byste chtěli na chvíli uniknout největšímu ruchu, můžete zajít do klidové zóny v atriu Regionálního muzea Mělník. I tady můžete ochutnat místní vína a vína z Velkých Žernosek.

 

Parkourové workshopy, talkshow o Rally Dakar, letní divadelní scény, kino i plavba výletní lodí

V parku Na Podolí to bude žít celé léto. Hned 16. června přijede se svým trialshow týmem český rekordman ve skocích a desetinásobný mistr ČR v Trialu - Vlastislav Kabeláč Čiháček. Těšte se na speciální workshopy, v rámci kterých si budete moct vyzkoušet základy parkouru na vlastní kůži. Srpen v parku bude patřit fanouškům motosportu. Se svým závodním speciálem přijede 18. srpna Martin Macík a jeho tým, který získal druhé místo v letošní sérii Rallye Dakar. Se svojí oblíbenou talkshow Posedlí Dakarem vyprodávají sály po celém Česku, ale jen na Mělníku si jejich zážitky ze závodů budete moci poslechnout zcela zdarma. A jen tady si budete moct navíc prohlédnout závodní vůz úplně zblízka. Během července a srpna ožije také letní scéna na Zámku Mělník.  Od 11. do 23. 7. se můžete těšit hned na pět skvělých představení a čtyři koncerty. Od 31. 7. do 5. 8. si nenechte ujít muzikál Noc na Karlštejně s Monikou Absolonovou, Marianem Vojtkem, Petrem Štěpánem a dalšími. Bohatý kulturní program plný divadelních představení, přednášek, besed a výstav připravují na léto také Mělnické kulturní centrum a Regionální muzeum Mělník. Nad soutokem u Vily Karoly si můžete nově užít romantické chvíle s poezií díky poesiomatu – poetickému mluvítku, které připomíná periskop ponorky. Stačí zatočit klikou a začne vyprávět, recitovat a zpívat, a to třeba hlasem jeho patronky Jitky Čvančarové, mělnické rodačky. Pokud si chcete užít nejkrásnější pohled na Mělník, vyrazte na plavbu výletní lodí Fidelio. Přes soutok Labe a Vltavy dojedete až do historických plavebních komor v Hoříně s rozdílem hladin 9 metrů. Místem nástupu a výstupu z lodi je labská náplavka před Vinařstvím Bettiny Lobkowicz. Nenechte si ujít ani letní kino a Kinematograf bratří Čadíků.

Audioknihy: Černé léto

Prací papírky

Klenoty

Anketa

Jaké koktejly máte nejraději vy???

Mojito
460 x [15%]
Aperol spritz
266 x [9%]
Cuba Libre
278 x [9%]
Piňa Colada
266 x [9%]
Daiquiri
268 x [9%]
Margarita
368 x [12%]
Cosmopolitan
284 x [9%]
Mai-Tai
293 x [10%]
Whiskey sour
262 x [9%]
Pisco sour
274 x [9%]

Celkem hlasovalo : 3019

BLOG/ČEK

Svět je opravdu uspěchaný a my chceme, vlastně musíme, to tempo stíhat a bohužel často zapomínáme na to, že nejsme nastavení na každodenní maximální výkon. Krůček od zhroucení či vyhoření je občas většina z nás, ale stačí málo, občas se zastavit a uvědomit si, že to není luxus, ale nezbytnost!

Nastavte si povinně takové dny v každém měsíci! Věřte, že budete spokojenější, šťastnější a vlastně i výkonnější.

Lenka Žáčková

POČASÍ
Facebook

JDI nahoru