Podlehněte jahodovému mámení a vyzkoušejte recept na ovocné knedlíky

Prázdniny u babičky, dlouhé teplé večery, sladká chuť čerstvě utrženého ovoce a spousta dalších vzpomínek z dětství. To vše se skrývá za jediným receptem, který se předává z generace na generaci. Tušíte správně. Jde o lahodné jahodové knedlíky. Jestli jste je ještě nikdy sami doma nezkoušeli, tohle je ta správná chvíle. Jahodová sezóna je totiž v plném proudu. Využijte příležitosti, vyrazte na samosběr jahod nebo na vlastní zahrádku a pusťte se do knedlíků třeba hned o víkendu. Je to zaručená klasika, která potěší všechny okolo vás, od nejmenších až po ty nejstarší.

Ovocné knedlíky milovali Masaryk i Neruda

Ovocné knedlíky jsou sázkou na jistotu, a to nejen u dětí. Pojďme ale nahlédnout do historie této sladké pochoutky. Knedlíky na sladko jsou specialitou nejen české, ale i rakouské, bavorské a polské kuchyně. První česky psaný recept na sladké knedlíky pochází ze 17. století, kdy se připravovaly smažením, plnily se švestkami a sypaly tvarohem. V bohatších domácnostech se navíc přelévaly máslem. Jako vařené se začaly podávat až později. Tehdy se jim ještě říkalo obálky nebo kulivále. Zajímavostí je, že knedlíky plněné švestkami, byly oblíbeným jídlem následníka rakousko-uherského trůnu Františka Ferdinanda D´Este, a úplně nejoblíbenějším jídlem T. G. Masaryka. Patřily také mezi oblíbence básníka Jana Nerudy, který jim dokonce složil hold v jednom ze svých fejetonů. Nechme ale švestky stranou. Jelikož je sezóna jahod, doporučujeme naplnit tvarohové knedlíky právě tímto sladkým ovocem, které si čerstvé koupíte kdekoliv na farmářských trzích nebo sami utrhnete doma na zahrádce či v rámci samosběru.

Hrubá mouka

Pro přípravu lahodných tvarohových knedlíků doporučujeme použít hrubou mouku. Tento typ je specifický především pro českou a slovenskou kuchyni. Používá se často na tradičnější recepty. Neobešly by se bez ní halušky, nudle do polévky, ale ani správné knedlíky, včetně těch ovocných. Pro dosažení ideálního kulinářského výsledku doporučujeme použít hrubou mouku Babiččina volba, jež nese značku kvality Klasa. Značka Klasa je zárukou vysokého standardu produktů, a pomáhá tak zákazníkům s orientací během nákupu. Mouky Babiččina volba jsou vyrobeny z pečlivě vybraného obilí stoprocentní kvality, které obsahuje cenné složky obilného zrna jako jsou obal, endosperm a klíček, které jsou zdrojem živin.  Kvalita všech těchto mouk je zaručená také efektivním systémem kontrol v průběhu celého mlecího procesu.

Ingredience

  • 130 g hrubé mouky Babiččina volba – mouky použijte tolik, aby těsto bylo vláčné a dobře se s ním pracovalo
  • 250 g měkkého tvarohu – polotučného v alobalu (když použijete ve vaničce, musíte dát více mouky)
  • 1 žloutek
  • špetka soli
  • čerstvé jahody

Na posyp:

  • rozehřáté máslo
  • moučkový cukr
  • nastrouhaný tvrdý tvaroh
  • lesní jahody

Postup

  1. Z hrubé mouky, tvarohu, vejce a špetky soli vypracujte vláčné těsto. Těsto nechte chvilku odpočinout. Nesmí se vám ale lepit na prsty.
  2. Kousek těsta uštípněte, vytvarujte z něj placičku, zabalte do ní jahodu a uválejte z toho knedlíček. Z tohoto množství těsta vytvoříte asi 15 knedlíčků.
  3. Nakonec knedlíky vložte do vroucí osolené vody a vařte asi 12 minut.
Audioknihy: Černé léto

Prací papírky

Klenoty

Anketa

Jaké koktejly máte nejraději vy???

Mojito
485 x [15%]
Aperol spritz
288 x [9%]
Cuba Libre
305 x [9%]
Piňa Colada
286 x [9%]
Daiquiri
289 x [9%]
Margarita
393 x [12%]
Cosmopolitan
306 x [9%]
Mai-Tai
313 x [10%]
Whiskey sour
288 x [9%]
Pisco sour
294 x [9%]

Celkem hlasovalo : 3247

BLOG/ČEK

Svět je opravdu uspěchaný a my chceme, vlastně musíme, to tempo stíhat a bohužel často zapomínáme na to, že nejsme nastavení na každodenní maximální výkon. Krůček od zhroucení či vyhoření je občas většina z nás, ale stačí málo, občas se zastavit a uvědomit si, že to není luxus, ale nezbytnost!

Nastavte si povinně takové dny v každém měsíci! Věřte, že budete spokojenější, šťastnější a vlastně i výkonnější.

Lenka Žáčková

POČASÍ
Facebook

JDI nahoru