Komediální drama Bez zábran sází na humor, inteligenci a dobrý vkus

Chytrý a vtipný text nemůže znamenat vždy dobrou divadelní hru. Jenomže když hru režíruje profík a v inscenaci hrají zkušení hráči, pak je to skvělá událost. A právě tohle se povedlo ve hře Bez zábran, která byla letos v březnu uvedena na jevišti Divadla Kolowrat v premiéře.

Autorem je renomovaný britský dramatik David Lodge, jehož dílo umně přeložila známá herečka Zuzana Geislerová. Ta ostatně představuje jednu ze čtyř rolí, ale zároveň je i principálkou Staromódního divadla, které na scéně Divadla Kolowrat hostuje.

Režisérem hry, která mísí komedii s dramatem, je Robert Russell, a tady musím uznat, jak skvěle si poradil s daným tématem, protagonisty a minimem rekvizit a scénografií. Stačí jeden venkovský dům poblíž Londýna, kde se příběh odehrává, kde nabírá na síle a kde graduje, aby si jak protagonisté, tak publikum leccos uvědomilo. Třeba jak vážně můžeme brát svět bulvárních médií, vykreslené hvězdy i lidi, kteří se touto profesí živí.

Na začátku je článek, který napsala o hollywoodském scenáristovi Samu Sharpovi (Josef Vrána) možná ještě slavnější bulvární novinářka Fanny Tarrantová (Martina Balážová). A protože se pan scenárista s článkem svěří svým přátelům – což je kdysi slavný spisovatel Adrian Ludlow (Pavel Novotný) a jeho žena Eleanor (Zuzana Geislerová), aby začal neobvyklý souboj s bulvárem. Že se s prohnanou novinářkou setká nejen Adrian, ale i Eleonor, která ve slabé chvilce prozradí různá tajemství, je nabíledni. A když pak jednoho letního rána 1997 vyjde v novinách všechno najevo, protože veškerá jejich tajemství jsou vyzrazena, nakonec se stane něco, co otřese s celou společností natolik, že nějaký článek o Adrianovi, Samovi a Eleanor už nikoho nezajímá.

Robert Russell skrze živé dialogy a situace vykresluje přirozené, živé a uvěřitelné postavy, které mají základ ve všestranném herectví všech čtyř protagonistů. Každá z postav je jiná a osobitá, každá má svou energii a napětí – o to víc to vyniká na komorní scéně a ve vyšperkovaných dialozích. Výborní jsou Pavel Novotný a Zuzana Geislerová coby Adrian a Eleonor, kde je cítit všechno možné včetně neměnných manželských rituálů. Cítím hereckou preciznost stejně jako pochopení prožitého do nejmenších momentů. Do postavy požitkářského Sama vtělil Josef Vrána jedinečným způsobem sebevědomí, radost, posedlost, ale žádné obehrané motivy nenabízí ani Martina Balážová v roli nejednoznačné Fanny. I tady se hraje na civilní projev a bez manýr.

Inscenace Bez zábran, která měla v produkci Staromódního divadla premiéru 11. března 2023 na jevišti Divadla Kolowrat neuráží divákovu inteligenci a vkus, což v současné době znamená dost vzácný úkaz. Ladí i divadelní hudba, která je dílem Milana Svobody. Komediální drama, jehož reprízu jsem viděl 13. června, se odehraje ještě 30. června, ale nikoliv v Praze, nýbrž v Pardubicích v rámci slavnostního zahájení Léta na Příhrádku.

Robert Rohál

Foto Robert Rohál

Audioknihy: Černé léto

Prací papírky

Klenoty

Anketa

Jaké koktejly máte nejraději vy???

Mojito
457 x [15%]
Aperol spritz
263 x [9%]
Cuba Libre
276 x [9%]
Piňa Colada
262 x [9%]
Daiquiri
265 x [9%]
Margarita
364 x [12%]
Cosmopolitan
281 x [9%]
Mai-Tai
289 x [10%]
Whiskey sour
260 x [9%]
Pisco sour
271 x [9%]

Celkem hlasovalo : 2988

BLOG/ČEK

Svět je opravdu uspěchaný a my chceme, vlastně musíme, to tempo stíhat a bohužel často zapomínáme na to, že nejsme nastavení na každodenní maximální výkon. Krůček od zhroucení či vyhoření je občas většina z nás, ale stačí málo, občas se zastavit a uvědomit si, že to není luxus, ale nezbytnost!

Nastavte si povinně takové dny v každém měsíci! Věřte, že budete spokojenější, šťastnější a vlastně i výkonnější.

Lenka Žáčková

POČASÍ
Facebook

JDI nahoru