Snadná a chutná, přesně jako z italské tratorie – to je naše mini pizza s polníčkem!

Kdo z vás by neměl rád cestování? Léto je k cestování jako stvořené a neodmyslitelně k němu patří i ochutnávání světové kuchyně. Pokud vás ale z nějakého důvodu čeká léto v českém stylu, nebo se kvůli práci nikam kromě koupaliště nedostanete, nemusíte vůbec zoufat. Jestli se řadíte k příznivcům Itálie, pro lahodnou křupavou pizzu nebudete muset ani za hranice vaší kuchyně! Můžete si totiž s námi rozšířit své kulinářské portfolio a upéct si tyto delikátní mini pizzy. Jestli si říkáte, že pizza je vyšší dívčí a vaše pekařské dovednosti na ni nestačí, jste na omylu. S naší vychytávkou bude i ta vaše pizza chutnat jako z pravé italské tratorie.

Ach ta Itálie!

Italská kuchyně patří celosvětově k těm nejpopulárnějším. A není divu, pro svou rozmanitost si získá nejedno gurmánské srdce! Sladké, slané, káva i víno. Tato kuchyně nabízí opravdu pro každého něco, ale přiznejme si, kdo by si při myšlenkách na Itálii nepředstavil pizzu? Sýrová, šunková, salámová anebo quattro formaggi? Variací existuje mnoho, ale každý má alespoň jednou za čas chuť na tu pravou klasiku – Margheritu alias matku všech pizz! V jednoduchosti je krása, klíčová je ale kvalita surovin, ze kterých pizzu připravujete. Základem každé je vždy těsto, mozzarella a rajčata. A vzhledem k tomu, že sezóna rajčat je za dveřmi, pojďme si shrnout jejich hlavní benefity. Ať už si rajčata na pizzu budete pasírovat sami, či již koupíte nějaká předem připravená, jejich zdravotní benefity by vám rozhodně neměly uniknout. Jen dávejte pozor na složení, čtěte etikety a vyhněte se zbytečným aditivům. Rajčata jsou bohatá na mnoho vitaminů, například na vitamin K, který je tajným pomocníkem při osteoporóze, vitamin C aneb klíčový vitamín pro funkci našeho imunitního systému či na vitamin B, který napomáhá snižování krevního tlaku. Rajčata také přispívají díky beta-karotenu zdraví našich očí a pomáhají chránit naši pokožku. Nejen proto jsou označovány za spojence proti stárnutí. Udělejte tedy něco pro sebe a pro své zdraví a připravte si něco pořádně rajčatového. Třeba tyto skvělé mini pizzy, které se bez tohoto druhu zeleniny prostě neobejdou!
Vychytávka mistrů

Kromě kvalitních rajčat a mozzarelly je základem každé pizzy těsto. Připravit jej je považováno Italy dokonce za mezinárodní sport. Na přípravu pizzy existují i světová mistrovství, kde je hlavní disciplínou právě příprava těsta. Už asi chápete, že jeho příprava může být náročná, ale máme pro vás jednu vychytávku, díky které se tento proces stává rutinní záležitostí. Babiččina volba má totiž v nabídce hladkou mouku přímo na přípravu pizzy. Od ostatních mouk se liší svým vysokým obsahem lepku, díky kterému se těsto snadno zpracovává a tenkou křupavou pizzu si tak připravíte i sami doma. A na co všechno můžete tuto mouku použít? Nebojte, pizza není jediné těsto, pro které je tato mouka vhodná. Hodí se také k přípravě focaccii, calzone nebo ciabatty. Itálii můžete mít tedy doma klidně několikrát do týdne!

Pizza mouku Babiččina volba seženete v hypermarketech Albert a nově také na košík.cz, kde kromě mouky na pizzu pořídíte i hladkou, hrubou, polohrubou, univerzální a speciální na kynuté těsto.

A pokud vám dojdou zásoby mouky na přípravu pizzy, není třeba zoufat. Je možné použít zmíněnou mouku na kynuté těsto, která je nositelem certifikace kvality Klasa. Patří totiž k těm nejkvalitnějším a nejpoctivějším produktům.

Ingredience

  • 20 g čerstvého droždí
  • 1 lžička cukru
  • 300 ml vody
  • 600 g hladké mouky Babiččina volba Pizza nebo mouky na kynuté těsto
  • 1 lžička soli
  • 3 lžíce olivového oleje

Na náplň:

  • 200 g pasírovaných rajčat
  • bazalka
  • oregano
  • polníček
  • pepř
  • sůl

Postup

  1. Droždí smíchejte v misce se lžičkou cukru a zalijte 50 ml vlažné vody. Na teplém místě nechte vzejít kvásek.
  2. V míse smíchejte mouku se solí a olivovým olejem, a nakonec s kváskem. Přilévejte 250 ml teplé vody a vypracujte těsto. Těsto nechte ještě 30 minut kynout.
  3. Mezitím si připravte náplň.
  4. Pasírovaná rajčata smíchejte s bazalkou, oreganem, osolte a opepřete čerstvě namletou solí a pepřem. Pro pikantnější variantu můžete přidat špetku chilli.
  5. Z těsta vytvarujte tenké placky a položte je na plech vyložený pečícím papírem. Pizzu potřete směsí až do krajů.
  6. Celou pizzu obložte tenkými plátky méně prorostlé slaniny. Na trošce másla krátce opečte na plátky nakrájené žampiony. Obložte jimi pizzu, do mezer naskládejte černé olivy překrojené na půl a polovinu cherry rajčátek. Navrch naskládejte větší plátky mozzarelly.
  7. Pizzu pečte v troubě předehřáté na 220 °C po dobu asi 15 minut. Před podáváním posypejte polníčkem.
Audioknihy: Černé léto

Prací papírky

Klenoty

Anketa

Jaké koktejly máte nejraději vy???

Mojito
477 x [15%]
Aperol spritz
281 x [9%]
Cuba Libre
298 x [9%]
Piňa Colada
281 x [9%]
Daiquiri
281 x [9%]
Margarita
385 x [12%]
Cosmopolitan
299 x [9%]
Mai-Tai
305 x [10%]
Whiskey sour
278 x [9%]
Pisco sour
286 x [9%]

Celkem hlasovalo : 3171

BLOG/ČEK

Svět je opravdu uspěchaný a my chceme, vlastně musíme, to tempo stíhat a bohužel často zapomínáme na to, že nejsme nastavení na každodenní maximální výkon. Krůček od zhroucení či vyhoření je občas většina z nás, ale stačí málo, občas se zastavit a uvědomit si, že to není luxus, ale nezbytnost!

Nastavte si povinně takové dny v každém měsíci! Věřte, že budete spokojenější, šťastnější a vlastně i výkonnější.

Lenka Žáčková

POČASÍ
Facebook

JDI nahoru