Jak uchovat potraviny co nejdéle svěží

Chcete v parných dnech uchovat potraviny co nejdéle svěží? Poradíme vám, jak na to. Nejdříve je musíte zbavit bakterií, kvasinek a plísní, čehož docílíme konzervací. Tato metoda, přeruší či zpomalí rozmnožování mikroorganismů v potravinách.

Mezi nejčastější konzervace, snižující množství vody v potravinách, patří sušení, solení, uzení či lyofilizace. kandování. Další často využívanou variantou je konzervace, kdy potraviny zbavíme kyslíku vakuováním. Potraviny nemohou oxidovat, protože bakterie a plísně nemají příznivé podmínky pro svůj rozvoj, ale pozor, není vhodné pro každé potraviny. Hodí se především pro maso, uzeniny a také sýry.

Nejrozšířenější je chlazení při teplotě 3 až 4 °C a tradiční sterilace, kdy jsou výrobky z ovoce či zeleniny v kyselém nálevu, postačí sterilační teplota do 100 ˚C. Nekyselé potraviny jako je například mléko, se sterilují v přetlakových zařízeních, které známe jako pasterizaci či sterilizaci mléka.

Mezi  vcelku rozšířené metody patří metoda označována UHT (Ultra High Temperature), což je výraz pro krátkodobé vysokotepelné ošetření při teplotě +135 °C, kterým dojde ke zničení hnilobných mikroorganismů, a i jejich spór. Při dodržení všech pravidel se takto dají uchovat nemléčné potraviny po celý rok.

Audioknihy: Černé léto

Prací papírky

Klenoty

Anketa

Jaké koktejly máte nejraději vy???

Mojito
478 x [15%]
Aperol spritz
282 x [9%]
Cuba Libre
300 x [9%]
Piňa Colada
282 x [9%]
Daiquiri
282 x [9%]
Margarita
387 x [12%]
Cosmopolitan
301 x [9%]
Mai-Tai
307 x [10%]
Whiskey sour
280 x [9%]
Pisco sour
287 x [9%]

Celkem hlasovalo : 3186

BLOG/ČEK

Svět je opravdu uspěchaný a my chceme, vlastně musíme, to tempo stíhat a bohužel často zapomínáme na to, že nejsme nastavení na každodenní maximální výkon. Krůček od zhroucení či vyhoření je občas většina z nás, ale stačí málo, občas se zastavit a uvědomit si, že to není luxus, ale nezbytnost!

Nastavte si povinně takové dny v každém měsíci! Věřte, že budete spokojenější, šťastnější a vlastně i výkonnější.

Lenka Žáčková

POČASÍ
Facebook

JDI nahoru