Zážitkovou stezku pro rodiny s dětmi, neprozkoumaným krajem Šumavska

Hledáte ideální místo, kde strávit dovolenou, víkend nebo kam si vyrazit třeba jen na jeden den? Kam můžete s kočárkem či dítětem v šátku stejně jako s předškolákem nebo dokonce školákem? Šumavsko je ten pravý region pro vás!

Že pojem Šumavsko neznáte? Nevadí, právě teď je totiž nejlepší čas do tohoto krásného kouta naší země vyrazit aspoň na krátký výlet – třeba na Zážitkovou cestu celou oblastí. Pojem Šumavsko zahrnuje dvě oblasti: jihočeskou Šumavu a jihočeské Pošumaví. Je to oblast s krásnou přirozenou i zemědělskou krajinou. Najdete tu kopce i horské hřbety stejně jako nížiny kolem řek poseté kvetoucími loukami, pastvinami i poli. A všude mezi nimi najdete malebné vesničky a nostalgická městečka, ve kterých se skvěle najíte, s dětmi vyrazíte za zábavou a ještě se třeba něco přiučíte.

Přiučit se můžete třeba v Bošicích v netradiční tkalcovně Na Vlně, kde se letos na jaře narodila taky ovečka Šuměnka – maskot celé zážitkové trasy vedoucí po turistické oblasti Šumavsko. Ke tkalcovně patří celá farma manželů Jiřičkových, kteří zde chovají 3 plemena ovcí, kašmírské kozy a osly. Šuměnčina vlna se jednoho dne bude stejně jako vlna ostatních svěřenkyň zpracovávat v chráněné dílně ve zdejší tkalcovně – a plstit se ji tu na speciálních kurzech můžete naučit i vy.

Ze zdejší vlny jsou vyrobeny i suvenýry v podobě malých oveček, které získáte za pět razítek získaných napříč celým regionem Šumavsko. A kam a s kým můžete na zážitkové stezce vyrazit? Stezka vás provede po více než 40 místech na území turistické oblasti. Místa jsou podle věku dětí rozdělena do dvou kategorií na vhodná pro děti do 3 let, kde se počítá i s tím, že s sebou nejspíš budete mít kočárek, a pro děti mezi 4 a 12 lety, kde už lze zažít i pořádné prázdninové dobrodružství. Tato místa jsou spojena se zážitky všeho druhu, sportovními aktivitami, nabýváním vědomostí a místy, kde se lze bezpečně setkat se zajímavými i tradičními zvířaty. Všechny trasy jsou navíc podle stupně náročnosti označeny od 1 do 3.

Kromě zajímavých turistických cílů Zážitková stezka doporučuje ubytovací a stravovací zařízení, která jsou vhodná pro rodiny s dětmi a kde se malí návštěvníci budou cítit jako doma. Mezi zajímavá místa, kde se ubytovat, najíst nebo jen pohrát určitě patří Bed & Bike v Prachaticích, kde vám kromě úžasného ubytování nabídnou i půjčení elektrokola v ceně. Nebo třeba Hotel Kristián, Kubova Huť. Pro tatínky zase doporučíme Pivovar Prachatice.

Aby poznávání jednotlivých míst turistické oblasti Šumavsko bylo zábavné, vznikla brožura s informacemi (hlavně pro rodiče) a s hracím leporelem (hlavně pro děti). V leporelu jsou různé úkoly, omalovánky a místa vyhraněná pro sběr razítek. Za nasbírání minimálně 5 razítek mohou malí průzkumníci na vybraných místech získat plstěného maskota – ovečku Šuměnku. Pro ty, kteří rádi plní úkoly online, vzniká aplikace formou Chatbota přes platformu Messengera…a za splnění úkolů v aplikaci náleží všem šikulům taktéž odměna, a to ovečka Šuměnka ve své zmenšené, vlněné verzi.

Zajímavý bude také uvedený přehled akcí pro rodiny s dětmi, který zahrnuje pravidelně konané akce, které jsou vhodné či přímo určené pro rodiny s dětmi…vyžití si na Šumavsku tedy najde každý.

Brožury a výdejní místa razítek budou k dispozici ve všech informačních centrech turistické oblasti Šumavsko (Prachatice, Vimperk, Volary, Malenice, Idina Pila, Javorník, Kvilda), další sběrná místa, místa k vyzvednutí odměn a další informace získáte na www.sumavsko.cz

Šumavsko je možné popsat jako oblast s krásnou přírodní i zemědělskou krajinou. Jde o území převážně centrální Šumavy a dále přilehlého Pošumaví. 

Tipy co navštívit:

Město Prachatice bylo úzce spjaté s tzv. „Zlatou stezkou“, která spojovala dříve významné město s ostatními zahraničními zeměmi.  Z Prachatic lze naplánovat výlet na horu Libín, kde se nachází rozhledna i lanový park. Za zastávku určitě stojí nově otevřený Areál lesních her. Ubytování v Bed & Bike a zastavení v restauraci Pivovar Prachatice, která nově nabízí i ubytování. www.pivovarprachatice.cz www.bbprachatice.cz

Areál lesních her

Kubova Huť – nejvýše položená železniční stanice v ČR ve výšce 995 mnm byla vybudována jako spojnice mezi městy Volary a Vimperk, Z KH lze dělat výlety na Boubín, ubytování s dětským koutkem a restaurací.

Železniční zastávka Kubova Huť

Město Vimperk – Malebné městečko Vimperk, často nazývané branou Šumavy nebo městem pod Boubínem. Za návštěvu stojí Vimperský zámek, ale i výletní restaurace Vodník.

www.vimperk.cz

www.vimperk-vodnik.cz

Výletní restaurace Vodník

Javorník na Šumavě je místo, které láká a přitahuje svým nenarušeným a téměř původním přírodním prostředím kulturní krajiny. Jedinečné výhledy do dalekých dálek Šumavy a Pošumaví si vás naprosto získají.

www.javornik.cz

Javorník na Šumavě

Netradiční tkalcovna na vlně nabízí ochutnávku vesnického života.

www.navlne.com

Foto: Tkalcovna Na Vlně

 

Audioknihy: Já, vrah 2

Prací papírky

Klenoty

Anketa

Jaké koktejly máte nejraději vy???

Mojito
197 x [11%]
Aperol spritz
182 x [10%]
Cuba Libre
189 x [10%]
Piňa Colada
181 x [10%]
Daiquiri
183 x [10%]
Margarita
186 x [10%]
Cosmopolitan
200 x [11%]
Mai-Tai
164 x [9%]
Whiskey sour
182 x [10%]
Pisco sour
189 x [10%]

Celkem hlasovalo : 1853

BLOG/ČEK

Svět je opravdu uspěchaný a my chceme, vlastně musíme, to tempo stíhat a bohužel často zapomínáme na to, že nejsme nastavení na každodenní maximální výkon. Krůček od zhroucení či vyhoření je občas většina z nás, ale stačí málo, občas se zastavit a uvědomit si, že to není luxus, ale nezbytnost!

Nastavte si povinně takové dny v každém měsíci! Věřte, že budete spokojenější, šťastnější a vlastně i výkonnější.

Lenka Žáčková

POČASÍ
Facebook

JDI nahoru