Cirk La Putyka vyráží do Montrealu, pokračovat bude do New Yorku a tour ukončí v maďarsku

Soubor Cirk La Putyka vedle řady představení v českých městech a na domácích festivalech čekají důležitá zahraniční hostování. Hned od 12. od 16. července jeho členové odehrají šestkrát na prestižním festivalu Complèment Cirque v kanadském Montrealu pohybově-novocirkusovou inscenaci Runners, která bodovala již loni na přehlídce Fringe ve skotském Edinburghu. Hlavní část scénografie v ní tvoří obrovský běžecký pás, který do zámoří putoval měsíc v kontejneru. Představení Runners po uvedení v Montrealu, který je díky místním slavným souborům jako Cirque Éloize, Les 7 doigts de la main nebo Cirque du Soleil považován za hlavní město nového cirkusu, bude pokračovat hned 22. července do divadla PS21 v americkém Chathamu nedaleko New Yorku. Loňská novinka Boom vol. 2 s ukrajinskými studenty se od 10. do 15. srpna ukáže šestkrát návštěvníkům obřího maďarského festivalu Sziget v Budapešti. Úspěšné inscenace Runners i Boom vol. 2 pak uvidí domácí diváci na podzim v pražském prostoru Jatka78, předprodej probíhá v síti GoOut.

„Všechna tři hostování jsou výsledkem našeho hraní loni na Fringe festivalu v Edinburghu, kdy nás viděla řada světových dramaturgů a promotérů. Být navíc vybrán do Montrealu je obrovským úspěchem, v severní Americe není prestižnějšího festivalu. Po dvanácti letech, kdy jsme s pořadateli v kontaktu, se nám to nakonec podařilo s inscenací Runners,“ zdůrazňuje principál souboru Cirk La Putyka Rostislav Novák ml. „Především představení v Montrealu a New Yorku představují produkční výzvu - například jak přes oceán dopravit obrovský běžící pás, který tvoří hlavní část scénografie Runners. Uvedení představení Boom vol. 2 s ukrajinskými studenty kyjevské akademie v Maďarsku pro nás představuje také výraz podpory stále těžce zkoušené Ukrajině,” dodává Novák.

Festival Montréal Complèment Cirque, který vznikl v roce 2010 z iniciativy prostoru TOHU, Cité des arts du cirque, divadla pro nový cirkus, a dalších montrealských souborů a institucí, probíhá od 6. do 16. července na mnoha vnitřních a venkovních scénách. Dle vlastní charakteristiky „přiváží do Montrealu nejtalentovanější cirkusové umělce z celého světa a uvádí strhující cirkusová představení mnoha žánrů.” Přehlídka je doprovázena konferencí pro profesionály pracující v oblasti nového cirkusu.

Divadlo PS21, které vzniklo v roce 2006, se nachází v Chathamu nedaleko New Yorku. Samo se označuje jako místo pro performance art 21. století a podporuje inovativní divadelní umělce a tvůrce. Jeho kapacita je cca 350 míst.

Festival Sziget v Budapešti každý rok vítá stovky tisíc návštěvníků a jeho cílem je uvést během šesti dní ta největší hudební jména z nejrůznějších žánrů. Sziget však není jen o hudebních zážitcích: Je o lásce, umění a svobodě ve všech možných formách! Je to hudební a kulturní festival, který návštěvníkům nabízí jedinečné léto plné koncertů, uměleckých programů, představení, besed a mnoho dalšího. Protože Sziget v maďarštině znamená „ostrov“, samotný festival Sziget se nachází na nádherném ostrově Óbuda v srdci maďarské Budapešti.

Inscenace Runners spojuje okouzlující tanec, působivou akrobacii a originální živou hudbu. Čtyři tanečníci a dva hudebníci zvou diváky, aby se zamysleli nad životem v rychle se měnícím světě. Unikátní scénografii zde tvoří obrovský běžecký pás, který byl vyroben na míru ve Velké Británii. Herci na něm během představení uběhnou dohromady téměř celý maraton.

V inscenaci Boom vol. 2 se setkávají mladí umělci generace Z z Cirku La Putyka a kyjevské cirkusové a divadelní akademie. Představení spojuje strhující párovou akrobacii, cyr wheel, šály, kruhy, čínskou tyč, žonglování a také klauny, break dance, street dance nebo současný tanec. To vše za doprovodu uhrančivé živé elektronické hudby. Prostřednictvím cirkusového umění mladí umělci nabízejí svůj pohled na život, který se může stát inspirací pro nás všechny. Světová premiéra sklidila v srpnu 2022 nadšené ohlasy diváků i médií na Fringe festivalu v Edinburghu.

Runners - trailer: https://vimeo.com/laputyka/runners-trailer

Boom vol. 2 - trailer: https://vimeo.com/laputyka/boom-trailer

Více informací na www.laputyka.cz

Audioknihy: Černé léto

Prací papírky

Klenoty

Anketa

Jaké koktejly máte nejraději vy???

Mojito
465 x [15%]
Aperol spritz
269 x [9%]
Cuba Libre
285 x [9%]
Piňa Colada
272 x [9%]
Daiquiri
273 x [9%]
Margarita
372 x [12%]
Cosmopolitan
288 x [9%]
Mai-Tai
297 x [10%]
Whiskey sour
267 x [9%]
Pisco sour
278 x [9%]

Celkem hlasovalo : 3066

BLOG/ČEK

Svět je opravdu uspěchaný a my chceme, vlastně musíme, to tempo stíhat a bohužel často zapomínáme na to, že nejsme nastavení na každodenní maximální výkon. Krůček od zhroucení či vyhoření je občas většina z nás, ale stačí málo, občas se zastavit a uvědomit si, že to není luxus, ale nezbytnost!

Nastavte si povinně takové dny v každém měsíci! Věřte, že budete spokojenější, šťastnější a vlastně i výkonnější.

Lenka Žáčková

POČASÍ
Facebook

JDI nahoru