Malaga: pevnost Gibralfaro

Monument vypínající se přibližně 135 metrů nad Malagou je pevnost Gibralfaro (Castillo de Gibralfaro). Spolu s Alcazabou je jednou z nejvýznamnějších historických památek španělského hlavního města na pobřeží Costa del Sol. V dávné historii sloužil jako orientační bod pro mořeplavce, čemuž napovídá i název vrchu, který lze přeložit jako skála či hora světla. Gibralfaro mělo za úkol chránit zdobnou pevnost Alacazaba na úpatí kopce. Byla s ní propojena ochrannými zdmi v systému zvaném Coracha,
Považuje se za první osídlené místo v této části Andalusie. Původně zde stála pevnost starých Féničanů, kterou za nadvlády Arabů v 8. století nechal emír Abd ar - Rahman III. (vládl 912-961) přebudovat na pevnost. V období mezi 14. a 15. století došlo k poslední významné přestavbě a rozšíření Yusufem I., emír Granady (vládl 1333-1354).
V roce 1487 obléhala město sedmdesátitisícová křesťanská armáda královny Kastilie Isabelly I. a Ferdinanda II. Aragónského, aby pro španělský trůn dobila muslimský emirát Granada. Krvavým bojem vyvrcholil spor, který se vlekl po několik století. Uvnitř strohého hradu Gibralfaro srdnatě čelila výrazné přesile pouhá devítitisícová muslimská armáda, která odolávala celé tři měsíce.
 
Informace pro turisty:
  • Projdete vstupní branou a hned se ocitnete v překrásném parku s mnoha druhy okrasných dřevin, cypřišů a opuncií. S každým metrem cesty vzhůru zažíváte nepopsatelné pocity, když se zahledíte do dálek a uvědomíte si, že to byla obchodní křižovatka mezi Evropou a Afrikou. Původní hrad můžete celý obejít po původních hradbách, ze kterých máte město i přístav jako na dlani.
  • Stoupání je opravdu strmé a proto zvažte, zda vám síly skutečně stačí na náročný výšlap. Opravdu to není vhodné pro osoby s omezenou mobilitou. V každém případě myslete na to, že na hladkých kamenech můžete snadno uklouznout, proto raději volte pevnou a pohodlnou obuv.
  • Netroufnete-li si na výšlap, ten úžasný pohled si nemusíte odepřít, můžete totiž z centra města vyjet až ke vstupní bráně linkovým nebo zážitkovým autobusem a poté sestupovat zpět do města, platí však totéž o vhodné obuvi! Při chůzi zpět se sice neunavíte, ale můžete snadno na rozpálených kamenech v některých úsecích snadno podklouznout.
  • Občerstvit se můžete v kiosku před branami nebo v malé kavárničce uprostřed hradu.
Otevřeno:
Léto (duben až říjen):
9:00 - 20:00.
Zima (listopad až březen)
9.00 – 18.00
Vstupné:
Standardní vstupné: 3,50 €
Kombinovaná návštěva Alcazaba - hrad Gibralfaro: 5,50 €
Pro skupiny (pro jednu ze dvou památek) 2,50 €
Pro skupiny (pro obě památky) 4,00 €
Pro školní skupiny (pro jednu ze dvou památek) 2,00 €
Standardní s audio průvodcem (pro památník) € 5,00
Kombinovaná s audio průvodcem (pro obě památky) 7,00 €
Slevy jsou poskytovány studentům i seniorům a tím výčet samozřejmě nekončí.
Neděle: zdarma od 14:00 hodin.
 
Více informací naleznete na: www.malaga.eu
Audioknihy: Černé léto

Prací papírky

Klenoty

Anketa

Jaké koktejly máte nejraději vy???

Mojito
356 x [13%]
Aperol spritz
246 x [9%]
Cuba Libre
262 x [10%]
Piňa Colada
247 x [9%]
Daiquiri
252 x [9%]
Margarita
351 x [13%]
Cosmopolitan
269 x [10%]
Mai-Tai
232 x [9%]
Whiskey sour
244 x [9%]
Pisco sour
255 x [9%]

Celkem hlasovalo : 2714

BLOG/ČEK

Svět je opravdu uspěchaný a my chceme, vlastně musíme, to tempo stíhat a bohužel často zapomínáme na to, že nejsme nastavení na každodenní maximální výkon. Krůček od zhroucení či vyhoření je občas většina z nás, ale stačí málo, občas se zastavit a uvědomit si, že to není luxus, ale nezbytnost!

Nastavte si povinně takové dny v každém měsíci! Věřte, že budete spokojenější, šťastnější a vlastně i výkonnější.

Lenka Žáčková

POČASÍ
Facebook

JDI nahoru