Holešovský zámek zve na výstavu regionálních výtvarníků Letní iluze 2023

Na rozcestí Hané a Valašska - takové je téma 21. ročníku výstavy regionálních výtvarníků Letní iluze 2023. Výstava, jejíž zahájení proběhlo slavnostní vernisáží 29. června, je k vidění v holešovském zámku až do 3. září. Určitě se nejedná jen o geografické umístění Holešova, ale o celý kontext, který téma nabízí.

Holešov se po roce opět setkává s tvorbou malířů, grafiků, fotografů a sochařů, kteří svá díla tvoří hlavně pro potěšení své i svých přátel. Letní iluze se přitom každoročně těší velké pozornosti vystavujících i návštěvníků právě proto, že poskytují příležitost umělecky se vyjádřit a svou práci prezentovat po dobu dvou měsíců. Představují tak pestrou nabídku výstavy „Na rozhraní Hané a Valašska - Letní iluze 2023“.

„Autoři přitom měli naprosto volnou ruku v pojetí. Na výstavě se proto sešly tradiční akvarely zvlněné podhostýnské krajiny, olejomalby detailů přírody, ale také dřevořezby, dřevěné skulptury, malby do kůže nebo velmi netradiční fotografie aranžmá vytvořených ze sušených plodů posbíraných na toulkách v přírodě regionu,“ vyjmenovala Dana Podhajská z Městského střediska Holešov.

Účast na letošním ročníku Letních iluzí byla stejně jako loni podmíněna dodržením zadaného tématu, které volně koresponduje s výstavou „Valaši a Valašsko“ největších valašských malířů v přilehlých sálech holešovského zámku. I ta výstava už bude přístupná do 3. září.

Co se týče výstavy Na rozcestí Hané a Valašska – Letní iluze 2023, tak se letos přihlásilo hned několik vystavujících nováčků – Anna Stanovská, Vladan Daněk, Helena Slováková, Jiřina Vrbecká, Edita Michutová, Linda Začinská a Dana Večeřová, přičemž opakovaně se vrací zkušenější výtvarníci jako Anna Tatýrková, Petra Beck-Šicová, Tomáš Krejčí, Jarmila Slaninová, Ladislav Kahánek, Blanka Ševelová, Radmila Vraníková, Milan Oslzla, Šárka Andrlíková, Rudolf Seifert, Nelly Billová, po delší pauze také Robert Rohál nebo in memoriam Karel Bubílek (*1932 – † 2022).

Zajímavá je i společnost 21 absolventů výtvarného oboru Základní umělecké školy Holešov a dvou žaček druhého stupně vzdělávání, kteří se i v roce 2023 k účastníkům Letních iluzí opět přidají. Nepůjde však o tematické spojení, ale o propojení umění nastupující generace s generací stávající. Mladí výtvarníci představují dílo či téma, které si na závěr studia sami vybrali a jehož prostřednictvím prokáží výtvarnou i uměleckou dovednost. Dohromady se na chodbě prvního patra holešovského zámku představují práce čtyřiceti tří autorů.

Tradiční výstava Letní iluze je pro autory z Holešovska, Bystřicka popřípadě východního Kroměřížska, což byla další podmínka účasti. Výstava probíhá na chodbě prvního patra zámku, a to od 30. června do 3. září 2023.

Redakce

Foto: Robert Rohál

Audioknihy: Černé léto

Prací papírky

Klenoty

Anketa

Jaké koktejly máte nejraději vy???

Mojito
462 x [15%]
Aperol spritz
267 x [9%]
Cuba Libre
280 x [9%]
Piňa Colada
268 x [9%]
Daiquiri
269 x [9%]
Margarita
369 x [12%]
Cosmopolitan
285 x [9%]
Mai-Tai
293 x [10%]
Whiskey sour
263 x [9%]
Pisco sour
274 x [9%]

Celkem hlasovalo : 3030

BLOG/ČEK

Svět je opravdu uspěchaný a my chceme, vlastně musíme, to tempo stíhat a bohužel často zapomínáme na to, že nejsme nastavení na každodenní maximální výkon. Krůček od zhroucení či vyhoření je občas většina z nás, ale stačí málo, občas se zastavit a uvědomit si, že to není luxus, ale nezbytnost!

Nastavte si povinně takové dny v každém měsíci! Věřte, že budete spokojenější, šťastnější a vlastně i výkonnější.

Lenka Žáčková

POČASÍ
Facebook

JDI nahoru