Letní sportovní aktivity a brýle? Ano, ale vyberte ty vhodné

Sportovní sluneční brýle by měl mít každý, kdo aktivně tráví volný čas. Ať už jste vášnivý cyklista, milovník horských výšin nebo upřednostňujete vodní sporty, nikdy nezapomínejte chránit svůj zrak a to nejen proti škodlivému UVA a UVB záření. Při sportu je třeba oči krýt také před zraněním, nečistotami nebo dotěrným hmyzem. U sportovních slunečních brýlí proto nehraje prim design, ale funkčnost a kvalita. Pro základní orientaci ve výběru vám poslouží náš průvodce, ve kterém se dozvíte, na jaká kritéria je třeba se zaměřit.

Možnosti a průzkum

Rozhodli jste se, že si pořídíte první sluneční brýle na sport? Anebo byste rádi nový model v trendy designu?

V první řadě si stanovte rozpočet. Dalším krokem by měl být průzkum a s ním spojené vyhledávání rad a tipů na odborných nebo lifestylových webech, informace o nejrůznějších typech přímo na stránkách prodejců nebo osobní doporučení. Máte ve svém okolí zapáleného sportovce? Nebojte se ho zeptat, co si myslí o vašem výběru nebo jaké prvky slunečních sportovních brýlí v praxi nejvíce ocenil. Dalším krokem může být konzultace s očním lékařem či optometristou. Ti poradí, jaký model je na danou aktivitu nejvhodnější z pohledu správné péče o váš zrak .

Vlastnosti brýlových skel jsou nejdůležitější

Brýlová skla a jejich vlastnosti jsou také důležitým bodem, na co se při výběru sportovních slunečních brýlí zaměřit.

„Rozdíly v jejich provedení mají zásadní vliv na výsledné optické vlastnosti. Klíčová je především ochrana proti slunečním paprskům. V závislosti na prostředí, kde se věnujete svému oblíbenému sportu, si vybírejte sluneční brýle s kvalitním UV filtrem a dostatečnou mírou ochrany,” uvádí optometristka Kristýna Štěbetáková z Alensa.cz, specializovaného on-line prodejce slunečních a dioptrických brýlí a kontaktních čoček.

Sluneční čočky jsou rozděleny do pěti kategorií podle úrovně ochrany, od nejslabšího stupně (0) až po nejsilnější (4):

  • Index 0 – světelná propustnost 80–100 %. Tyto čočky nechrání před UV zářením, a tak slouží jen proti nečistotám, větru nebo jako módní doplněk.
  • Index 1 – světelná propustnost 43–80 %. Tato úroveň je vhodná pro slabou sluneční svítivost, a tak se brýle hodí pro zamračené a deštivé dny nebo při aktivitách v lese.
  • Index 2 – světelná propustnost 18–43 %. Jedná se o „zlatou střední cestu“, tedy brýle s tímto označením chrání zrak v klasických slunečných dnech, ale ne v extrémních podmínkách. Jsou vhodné pro cyklistiku nebo turistiku v nižších nadmořských výškách.
  • Index 3 – světelná propustnost 8–18 %. Brýle v této kategorii poskytují vysokou ochranu před slunečními paprsky, například ve vysokých horách nebo při vodních sportech.
  • Index 4 – světelná propustnost 3–8 %. Jedná se o speciální, velmi tmavé brýle do extrémních podmínek, například do pouště nebo na ledovec. Naopak nejsou většinou vhodné na řízení.

Na barvě záleží

Dalším kritériem při výběru sportovních slunečních brýlí je barva skel. Ta může zabránit oslnění, a má vliv na vnímání kontrastu. Jednotlivé barvy přináší lehce odlišné vlastnosti, mají tedy i různá využití.

Barva, kterou si zvolíte, by měla záviset na sportu, který provozujete, povětrnostních podmínkách a tak i výhodách, které to může mít na váš výkon. Nejspíše bude třeba vyzkoušet několik  barev než najdete tu, která vám bude vyhovovat.

  • Černá a šedá skla jsou vhodná pro jakoukoliv příležitost a do všech světelných podmínek. Obě varianty zachovávají vnímání přirozených barev a poskytují kvalitní ochranu zraku. Využijete je při řízení, běhu, cyklistice nebo na golfu.
  • Hnědá je nejběžnější barvou skel slunečních brýlí a je velmi efektivní za všech světelných podmínek. Nejlépe funguje za slunečného počasí nebo když je částečně zataženo. Brýle s hnědými skly zlepšují vnímání kontrastu a hloubky a hodí se skvěle například na pěší turistiku nebo aktivity, jakými jsou rybolov či myslivost.
  • Zelená barva čoček umožňuje kvalitní vnímání kontrastů, a brýle jsou proto vhodné pro běžné použití a sporty, jako je baseball, také vysokohorské nebo vodní sporty.
  • Žlutá skla zajišťují jasné vidění za zhoršených světelných podmínek, tedy při oblačnosti nebo v mlze. Fungují hlavně časně ráno nebo během pošmourného dne. Tyto brýle jsou skvělou volbou pro horská kola, tenis a pro citlivé jedince i do haly např. na míčové hry.
  • Červená a oranžová skla snižují oslnění a díky tomu nejsou oči tolik unavené. Navíc prohlubují vnímání barev. Jsou vhodné zejména do sněhových podmínek.

Crullé 5782, cena: 1 059 Kč

Crullé 5810, cena: 859 Kč

Crullé CONECT, cena: 859 Kč

  1. Při sportech nezapomínejte na polarizovaná skla

„Při výběru sportovních slunečních brýlí dbejte na to, aby čočky měly polarizovaná skla. Jedná se o speciální filtr, který blokuje intenzivní světelné odrazy, snižuje oslnění, a dodává tak vašim očím větší ochranu.

Brýle s polarizovanými skly lze používat po celý rok. Ocení je především lyžaři, cyklisté a další sportovci, kteří se pohybují často venku při slunečním svitu. Vhodné jsou pro rybáře nebo účastníky vodních sportů, protože zlepšují viditelnost vody,” říká Štěbetáková.

Polarizační brýle odstraňují nepříjemné odlesky od oslnivých ploch, jako je vozovka po dešti, vodní hladina, lesknoucí se okna nebo jiné plochy, od kterých se odráží sluneční paprsky. Chrání zrak před nadměrným zářením, snižují námahu oka, a omezuje zhoršování zraku.

Výběr obrouček

Správný výběr rámu sportovních brýlí zaručí pohodlí při oblíbených aktivitách. Pokud jde o styl, u slunečních brýlí na sport se řiďte heslem „bezpečnost na prvním místě”. Při výběru obrouček se zaměřte na tato kritéria:

  • Kde budete brýle nosit? Pokud si brýle kupujete pro konkrétní sport, jako je například cyklistika, budete mít výběr snazší. Ovšem plánujete-li brýle používat na několik sportů zároveň, musíte zvážit, jaké máte nároky a očekávání.
  • Materiál rámu sportovních brýlí by měl být pružný a lehký, ale odolný.
  • Pohodlí preferujte před designem. Sluneční brýle určené na sport musí dobře sedět na tváři, aby neklouzaly, a musí chránit oči před možným zraněním (např. šlehnutím větve nebo odskočením kamínků). Musí poskytovat i dostatečné větrání, jinak se budou skla zamlžovat.

Crullé Flexible, cena: 1 359 Kč

Crullé Extreme, cena: 1 059 Kč

Crullé Podium, cena: 1 059 Kč

Široký výběr slunečních brýlí, ale také dioptrických nebo kontaktních čoček naleznete

na www.alensa.cz nebo v Optice Alensa, Lazarská 8, Praha 2.

Audioknihy: Černé léto

Prací papírky

Klenoty

Anketa

Jaké koktejly máte nejraději vy???

Mojito
457 x [15%]
Aperol spritz
263 x [9%]
Cuba Libre
276 x [9%]
Piňa Colada
262 x [9%]
Daiquiri
265 x [9%]
Margarita
365 x [12%]
Cosmopolitan
281 x [9%]
Mai-Tai
289 x [10%]
Whiskey sour
260 x [9%]
Pisco sour
271 x [9%]

Celkem hlasovalo : 2989

BLOG/ČEK

Svět je opravdu uspěchaný a my chceme, vlastně musíme, to tempo stíhat a bohužel často zapomínáme na to, že nejsme nastavení na každodenní maximální výkon. Krůček od zhroucení či vyhoření je občas většina z nás, ale stačí málo, občas se zastavit a uvědomit si, že to není luxus, ale nezbytnost!

Nastavte si povinně takové dny v každém měsíci! Věřte, že budete spokojenější, šťastnější a vlastně i výkonnější.

Lenka Žáčková

POČASÍ
Facebook

JDI nahoru