Festival Rosa Bohemica zve na krásná místa, kde hudbou oživí dávné příběhy

Koncerty spojující zážitek z hudby s atmosférou netradičních historických míst nabízí i po prázdninách třetí ročník festivalu Rosa Bohemica. Výjimečný koncert věnovaný geniální tvorbě významného raně barokního skladatele Heinricha Ignaze Bibera zazní už 2. září na zámku v Nižboru v podání souboru Ensemble Inégal. Přednáška varhaníka Adama Viktory se uskuteční 1. října na zámku v Louňovicích pod Blaníkem a bude poctou Janu Dismasi Zelenkovi, nejvýznamnějšímu hudebnímu skladateli českého baroka. A program je připraven i na dalších místech. „Chceme lidem přiblížit atmosféru kostelů, klášterů, zámků a dalších pozoruhodných prostor. A naplnit je krásnou, kvalitní hudbou, která rezonuje s jejich jedinečným geniem loci,“ říká sopranistka Gabriela Eibenová, zakladatelka festivalu. Ten letos potrvá až do 21. listopadu. Program, informace o účinkujících, mapa dějišť, termíny jednotlivých akcí i vstupenky lze najít na www.rosabohemica.cz.

„Novodobé odhalení dosud neznámé hudby Jana Dismase Zelenky je senzací pro všechny milovníky baroka. Nenahraditelné místo v procesu znovuobjevování Zelenkova odkazu má varhaník a dirigent Adam Viktora. Právě on bude pro posluchače průvodcem po cestě Zelenkovým životem i dílem. Tohoto „blanického rytíře“ tak představí publiku z pohledu znalce Zelenky a milovníka jeho hudby, jemuž se při studiu jeho díla podařilo objevit hudební poklad nevyčíslitelné ceny,“ říká Gabriela Eibenová a zve 1. října na Viktorovu poutavou přednášku do Louňovic pod Blaníkem.

K událostem festivalu budou rozhodně patřit i tři koncerty renomovaného souboru Ensemble Inégal, jejichž zakladatelem a vedoucím je právě Adam Viktora. „Už 2. září vystoupí soubor s Růžencovými sonátami významného raně barokního skladatele Heinricha Ignaze Bibera na zámku Nižbor. V komorním složení s Gabrielou Eibenovou se pak soubor 12. října představí publiku v Praze v kostele svatého Vavřince. A s kolekcí Handelových skladeb pak 19. listopadu Enseble Inégal rozezní i zámek v Děčíně, kam náš festival letos zavítá poprvé,“ uvádí Gabriela Eibenová. 

Panenský Týnec, Roudnice nad Labem, Dvořákova Vysoká i Kosmonosy

Jedinečným místem bude i Panenský Týnec známý především díky nedostavěnému gotickému chrámu. Rosa Bohemica zde ale publikum zavede do kostela sv. Jiřího – mimořádný koncert středověké hudby v podání Dua Kchun včetně originální videoartové projekce se zde uskuteční 30. září.

„K atraktivním místům festivalu patří starý augustiniánský klášter v Roudnici nad Labem a zámeček ve Vysoká u Příbramě, kde našel svůj druhý domov skladatel Antonín Dvořák. Závěrečný koncert 21. listopadu už tradičně zazní na krásném zámku v Kosmonosích,“ říká zakladatelka Rosy Bohemicy.

„Rosa Bohemica by měla dělat lidi spokojenějšími, pokud se to i na podzim podaří tak, jako v létě, kdy festival začal, bude to skvělé. Já jsem se jako malá ráda toulala po neznámých cestách. Radost z objevování krásných historických míst mi zůstala dodnes, a to dobrodružství chci nabídnout i našim posluchačům,“ dodává Eibenová.

Rosa Bohemica. Vstupné dle jednotlivých akcí (v průměru okolo 160,- Kč), slevu mají studenti, senioři, ZTP a ZTP/P. Vstupenky lze koupit přes www.goout.cz nebo stránky festivalu.

www.rosabohemica.cz

Program 3. ročníku hudebního festivalu Rosa Bohemica od 2. září do 21. listopadu

Nižbor

Zámek-kostel

2/9/2023/18.00

Růžencové sonáty

Lenka Torgersen, barokní housle

Ensemble Inégal

Koncert

Nižbor je dalším místem, kde si Rosa Bohemica podmanila srdce posluchačů a provází festival od jeho samého počátku. Pro koncert v kostele Povýšení sv. Kříže v areálu Nižborského zámku si hudební soubor Ensemble Inégal letos připravil program, jehož dominantním tématem budou Růžencové sonáty významného raně barokního skladatele Heinricha Ignaze Bibera. Nesmírně náročného partu virtuozních houslí se ujme Lenka Torgersen.

Roudnice nad Labem

Augustiniánský klášter

10/9/2023/16.00

Mariánské improvizace

Vladimír Roubal, varhany

Koncert

Augustiniánský klášter, který byl v loňském roce pro svou vysokou uměleckou a historickou hodnotu prohlášen za národní kulturní památku, disponuje mimořádně krásnými romantickými varhanami, a právě ty v souvislosti se zářijovými oslavami svátku Narození Panny Marie rozezvučí varhaník, jenž je zároveň vyhlášeným improvizátorem. Máte-li nějaké hudební nápady, stačí je před koncertem vepsat do notového papíru a odevzdat u vstupu. Velmi pravděpodobně pak některé z nich zazní během koncertu v improvizacích Vladimíra Roubala.

Panenský Týnec

Kostel sv. Jiří

30/9/2023/20.00

Purgatio

Duo Kchun

Martin Prokeš a Marek Šulc, zpěv

Rudolf Živec – kresba světlem a videoart

Koncert

Představte si kostel, který je ponořen do naprosté tmy a ticha. Náhle se tma probouzí… Světlo a jeho magické obrazy vetkly pomyslný život lidské duši a ta se vydává na cestu. Stejně tak jako v Danteho Božské komedii, kde duše prochází po smrti peklem a očistcem až nakonec dojde do samotného ráje. Věčným příběhem života a smrti, moudrosti a pokory vás budou provázet zpěv Martina Prokeše a Marka Šulce a hlas vypravěče Vladimíra Javorského. Projekt „Purgatio“ (Očištění) je audiovizuální dílo spojující v jeden celek gregoriánský chorál, renesanční polyfonii, mluvené slovo a kresbu světlem. Panenský Týnec bude hostitelem tohoto jedinečného projektu.

Louňovice pod Blaníkem

Zámek

1/10/2023/14.00

Jan Dismas Zelenka-známý, neznámý

Adam Viktora

Přednáška

Zveme vás do rodiště Jana Dismase Zelenky, nejvýznamnějšího hudebního skladatele českého baroka. Ale víme o něm všechno? Novodobé odhalení jeho dosud neznámé hudby je senzací pro všechny milovníky baroka. Nenahraditelné místo v procesu znovuobjevování Zelenkova odkazu má varhaník a dirigent Adam Viktora, jenž vám bude průvodcem na cestě Zelenkovým životem i dílem a představí tohoto “blanického rytíře“ z pohledu objevitele pokladu nevyčíslitelné ceny.

Praha

Kostel sv. Vavřince

12/10/2023/19.30

Favor, Grazia y Pureza

Gabriela Eibenová, soprán

Ensemble Inégal

Koncert/Svatovavřinecká sezóna

Gotický interiér kostela sv. Vavřince pod Petřínem se v polovině října zaplní hudbou španělského baroka v podání komorního složení hudebního souboru Ensemble Inégal a sopranistky Gabriely Eibenové. Program s názvem Favor, Grazia y Pureza nabídne jedinečnou příležitost vyslechnout si temperamentní hudbu španělských skladatelů 17. a 18. století, která se u nás téměř nikdy nehraje. Koncert se koná ve spolupráci se Svatovavřineckou sezónou.

Vysoká u Příbramě

Památník Antonína Dvořáka

4/11/2023/19.00

Ach ty róže, krásná róže

Roman Hoza-baryton

Ahmad Hedar-klavír

Koncert

Chcete navštívit místo, kde Antonín Dvořák s nadšením sadařil, zahradničil, choval holuby a komponoval? Ve Vysoké u Příbramě našel na více než dvacet let svůj druhý domov jeden z největších géniů české hudby. Elegantní novorenesanční vila, dnešní Památník Antonína Dvořáka, přivítá již podruhé barytonistu Romana Hozu a klavíristu Ahmada Hedara. V programu s názvem „Ach ty róže, krásná róže“ zazní mimo jiné i téměř neznámý cyklus „Písně z Rukopisu Královédvorského“. Dvořák se tak připojil k řadě umělců, kteří se nechali tímto geniálním podvrhem inspirovat pro vlastní tvorbu. V té době však byly ještě Rukopisy považovány za pýchu českého národního písemnictví a jejich zhudebnění lze považovat za výraz skladatelova vlasteneckého smýšlení.

Děčín

Zámek

19/11/2023/17.00

F. Händel / Žalmy pro hraběte Chandose

Ensemble Inégal

Koncert

Z repertoáru hudebního souboru Ensemble Inégal jsme vybrali mimořádnou kolekci Händelových skladeb, jež se váže k jeho angažmá jako rezidenčního skladatele v sídle vlivného anglického šlechtice, hraběte Chandose. Tato velkolepá hudba zazní na zámku v Děčíně, jenž je mimo jiné proslulý i svým Rosariem. V době, kdy Händel psal svou hudbu, byla založena barokní zahrada ve své původní nádheře se sochami, kanálky s tekoucí vodou a fontánami. I když již většina této výzdoby dnes neexistuje, stále patří Růžová zahrada mezi nejatraktivnější části děčínského zámku.

Kosmonosy

Zámek

21/11/2023/19.00

Klasicismus v hudbě

Trio Unitas

Koncert

Závěrečný koncert patří hudbě klasicismu a Triu Unitas v podání Petry Matějové, Magdaleny Malé a Heleny Matyášové. Uslyšíte skladby Haydna či Beethovena v interpretaci na klasicistní nástroje včetně dobového kladívkového klavíru. Koncert je také připomínkou významných českých hudebních skladatelů vzešlých z věhlasné piaristické koleje v Kosmonosích v 18. století.

Audioknihy: Černé léto

Prací papírky

Klenoty

Anketa

Jaké koktejly máte nejraději vy???

Mojito
372 x [13%]
Aperol spritz
262 x [9%]
Cuba Libre
275 x [10%]
Piňa Colada
261 x [9%]
Daiquiri
264 x [9%]
Margarita
363 x [13%]
Cosmopolitan
280 x [10%]
Mai-Tai
288 x [10%]
Whiskey sour
259 x [9%]
Pisco sour
270 x [9%]

Celkem hlasovalo : 2894

BLOG/ČEK

Svět je opravdu uspěchaný a my chceme, vlastně musíme, to tempo stíhat a bohužel často zapomínáme na to, že nejsme nastavení na každodenní maximální výkon. Krůček od zhroucení či vyhoření je občas většina z nás, ale stačí málo, občas se zastavit a uvědomit si, že to není luxus, ale nezbytnost!

Nastavte si povinně takové dny v každém měsíci! Věřte, že budete spokojenější, šťastnější a vlastně i výkonnější.

Lenka Žáčková

POČASÍ
Facebook

JDI nahoru