Sodexo Benefity: Nejdražší obědy rostou nejpomaleji

Ceny obědů po celé první pololetí letošního roku a i v prvním prázdninovém měsíci rostly jen o halíře. Jejich překotný růst, kterého jsme byli svědky v loňském roce, se tak zpomalil. V červenci dosáhla průměrná cena oběda 184,10 Kč, o měsíc dříve to bylo 183,70 Kč a v prosinci loňského roku 180,40 Kč. Vyplývá to z transakcí stravenkovými kartami Gastro Pass Card společnosti Sodexo Benefity, největšího poskytovatele benefitů v České republice.

„Potvrzují se tak naše dlouhodobé predikce, že rok 2023 přinese v gastro sektoru stabilizaci cen, které nyní rostou jen opravdu velmi zvolna nebo vůbec,“ komentuje vývoj v prvních sedmi měsících letošního roku Jan Michelfeit ze společnosti Sodexo Benefity a doplňuje: „V letošním roce tak ceny obědů vzrostly o necelá 2 %, zatímco za celý loňský rok to bylo 19 %. Je to přitom o něco více než průměrná roční míra inflace v roce 2022, kterou Český statistický úřad spočítal na 15,1 %.“  Oněch 19 % znamená nominálně 24 korun, protože v lednu 2022 stál oběd v průměru 157 Kč a v lednu 2023 181 Kč.

Zároveň platí, že se začínají lehce zavírat cenové nůžky mezi jednotlivými kraji a více se zdražuje tam, kde byly ceny nižší. Například v Praze, kde je již tradičně nejdráž, se ceny meziročně zvedly o 11 %, v Jihočeském kraji o 16 % a na Liberecku o 17 %. Nominálně tak Praha za rok vzrostla o 19,84 Kč, kdežto Liberecký kraj o 27,47 Kč a jižní Čechy o 26,17 Kč.

Podobné je to i s růstem od začátku roku. V Jihočeském a v Libereckém kraji vzrostla za sedm měsíců letošního roku průměrná cena oběda nominálně o více než 6 Kč. Naproti tomu v Praze to bylo o necelé 3 koruny a třeba na Zlínsku se cena už od ledna prakticky vůbec nezměnila. „Praha je s průměrnou cenou 206,10 Kč sice stále nejdražší v republice, ale zároveň platí, že nárůst je od začátku roku minimální,“ upozorňuje Jan Michelfeit.

Nejlevněji je trvale na Vysočině, kde lidé za oběd platí v průměru 164,30 Kč. „Je to pochopitelně dáno kupní silou, ale dost možná i pověstí, protože podle průměrného platu rozhodně Vysočina na nejnižší příčce v republice nestojí. V jižních Čechách, na Zlínsku či v Karlovarském kraji si lidé vydělají méně. Obědy jsou přitom v Jihočeském kraji páté nejdražší,“ uzavírá Jan Michelfeit.

Více informací na www.sodexo.cz

Zdroj: komunikační agentura Seteva

Audioknihy: Černé léto

Prací papírky

Klenoty

Anketa

Jaké koktejly máte nejraději vy???

Mojito
465 x [15%]
Aperol spritz
270 x [9%]
Cuba Libre
285 x [9%]
Piňa Colada
272 x [9%]
Daiquiri
273 x [9%]
Margarita
372 x [12%]
Cosmopolitan
288 x [9%]
Mai-Tai
297 x [10%]
Whiskey sour
267 x [9%]
Pisco sour
278 x [9%]

Celkem hlasovalo : 3067

BLOG/ČEK

Svět je opravdu uspěchaný a my chceme, vlastně musíme, to tempo stíhat a bohužel často zapomínáme na to, že nejsme nastavení na každodenní maximální výkon. Krůček od zhroucení či vyhoření je občas většina z nás, ale stačí málo, občas se zastavit a uvědomit si, že to není luxus, ale nezbytnost!

Nastavte si povinně takové dny v každém měsíci! Věřte, že budete spokojenější, šťastnější a vlastně i výkonnější.

Lenka Žáčková

POČASÍ
Facebook

JDI nahoru