Chutně a bezpečně na grilu: Užijte si letní večery s chutnými recepty!

Léto a grilování jdou ruku v ruce. Dlouhé večery na zahrádce nebo v pohodlí balkonu vás lákají k rozžhavení grilu a vytvoření nezapomenutelného zážitku. Aby váš grilovací večer byl skutečně dokonalý a bezpečný, máme pro vás připravené skvělé tipy a recepty s důrazem na tradiční české suroviny. Pojďme společně vyzkoušet grilované žampiony, rozpustit si na jazyku sýr s bílou plísní a jako osvěžující tečku přidat sladké, šťavnaté meruňky. Připraveni na nejlepší grilovací zážitky léta? Tak pojďme na to!

Pro bezpečné grilování platí několik zásad, díky kterým si můžete bezstarostně a naplno vychutnat své oblíbené pochoutky. Za prvé, vždy vybírejte kvalitní suroviny – poznáte je také podle log kvality na obalech, jako jsou například Klasa, Regionální potravina nebo BIO. Za další dbejte na kvalitu grilu a jeho čistotu. Po použití jej vždy důkladně vyčistěte a zejména odstraňte zbytky potravin a mastnotu. Tím zabráníte mnohým potenciálním nepříjemnostem.

Jaké jsou další nástrahy? Nikdo z nás není dokonalý a potraviny na grilu se nám mohou snadno a rychle spálit. Zaměřte se proto na to, aby potraviny nepřicházely do přímého kontaktu s plamenem a zamezte vzniku nadměrného kouře. A samozřejmě se také vyvarujte konzumace spálených potravin. Pokud grilujete maso, je důležité  kontrolovat jeho správnou teplotu teploměrem, aby bylo dostatečně propečené, aniž by se připálilo.

Plněné grilované žampiony se slaninou, modrým sýrem a zeleninovým salátem s kuskusem

Jen málokterá houba se u nás těší takové oblibě jako žampiony. Jejich příprava je snadná a můžete s nimi v kuchyni nebo na grilu doslova kouzlit: poslouží vám jako vynikající příloha, lehký předkrm nebo jako hlavní chod. Pokud se je rozhodnete grilovat, vybírejte vždy čerstvé a pevné houby větší velikosti, v opačném případě hrozí, že se vám při manipulaci rozpadnou. A to by byla škoda! S naším receptem si můžete připravit vlastní královskou hostinu, ve které kromě žampionů budou hrát důležitou roli i kvalitní slanina a modrý sýr. Při nákupu vybírejte kvalitní potraviny, například ty s logem Klasa, Regionální potravina nebo BIO. Při volbě modrého sýru sáhněte po sýru s označením Chráněné zeměpisné označení (CHZO) tedy po Jihočeské nivě nebo Jihočeské Zlaté nivě. Jaký je mezi nimi rozdíl? Jihočeská Zlatá niva je sýr s plísní vyrobený z mlékárensky ošetřeného mléka. Má krémovou barvu a modrozelený porost plísně. Je jemná, drobivě roztíratelná s ovocně rozinkovým aroma a komplexní slanou chutí. Obsah tuku v sušině je 60 %. Jihočeská niva má podobné vlastnosti, má jen 50 % obsahu tuku a častěji se využívá k vaření.

Ingredience:
2 kg velkých žampionů
100 g slaniny
220 g modrého sýra
1 salátová okurka
100 g trhaných listových salátů
100 g cherry rajčat
5 ředkviček
200 g kuskusu
20 g červené cibule
sůl, pepř, olivový olej, ocet, bylinky

Postup:

  1. Oloupeme žampiony, zbavíme je nožiček, potřeme olejem, osolíme a opepříme.
  2. Slaninu, nožičky a červenou cibuli nakrájíme na menší kostičky, orestujeme na oleji do zlatova, osolíme, opepříme, přidáme bylinky a necháme vychladnout.
  3. Do vychladlé směsi přidáme nadrobený modrý sýr, naplníme jí žampiony a ugrilujeme je na grilu.
  4. Kuskus připravíme dle návodu. Okurku, cherry rajčata a ředkvičky nakrájíme na kousky, zamícháme je s trhanými listovými saláty a kuskusem a dochutíme podle chuti.

TIP: Pokud žampiony nepatří mezi vaše nejoblíbenější houby, bez rozpaků je můžete v receptu nahradit například hříbky.

Audioknihy: Černé léto

Prací papírky

Klenoty

Anketa

Jaké koktejly máte nejraději vy???

Mojito
460 x [15%]
Aperol spritz
266 x [9%]
Cuba Libre
278 x [9%]
Piňa Colada
266 x [9%]
Daiquiri
268 x [9%]
Margarita
368 x [12%]
Cosmopolitan
284 x [9%]
Mai-Tai
293 x [10%]
Whiskey sour
262 x [9%]
Pisco sour
274 x [9%]

Celkem hlasovalo : 3019

BLOG/ČEK

Svět je opravdu uspěchaný a my chceme, vlastně musíme, to tempo stíhat a bohužel často zapomínáme na to, že nejsme nastavení na každodenní maximální výkon. Krůček od zhroucení či vyhoření je občas většina z nás, ale stačí málo, občas se zastavit a uvědomit si, že to není luxus, ale nezbytnost!

Nastavte si povinně takové dny v každém měsíci! Věřte, že budete spokojenější, šťastnější a vlastně i výkonnější.

Lenka Žáčková

POČASÍ
Facebook

JDI nahoru