Nahrávám...


Pohostinec Monarch v čele s Janem Volšičkou patří mezi gastronomické špičky

Vyhledávaný Pohostinec Monarch sídlící v samém srdci Prahy, v ulici Na Perštýně, nabízí jen to nejlepší, co můžeme v centru objevit. Posezení v jedinečném interiéru a u dobrého jídla je vždy skvělým zážitkem. Kuchyně je česká tradiční, vaří se především z lokálních surovin, ale najdeme zde i prvky moderní gastronomie a specialitou jsou určitě steaky. Na vše dohlíží šéfkuchař Jan Volšička, kterého můžeme sledovat při práci díky otevřené kuchyni, je to další rozměr gastronomického zážitku.

Když se podíváme do jídelního lístku, který s láskou sestavil Jan Volšička, chuťové pohárky rozhodně zbystří. Husí paštika s brusinkovým gelem a cibulovou marmeládou, nebo telecí tatarák servírovaný se žloutkem a do zlatova opečenými topinkami, či v josperu pečená mrkev v rozmarýnovém medu s čerstvým sýrem feta, tak to jsou jistě pokrmy, které vás zaujmou na první pohled. U hlavních jídel musíme zmínit 12 hodin konfitované kachní stehno s jablečným červeným zelím a špekovým knedlíkem. Klasikou, která nemůže v české kuchyni chybět, je i telecí řízek s moravským bramborovým salátem. V nabídce Monarchu najdeme také nabídku čerstvých sladkovodních i mořských ryb. Inspiraci při výběrů pokrmů čerpal Jan Volšička hlavně ze své dlouholeté a rozmanité praxe, kde vařil například po boku světoznámého Gordna Ramsayho v jeho pražské restaruaci Maze. Jeho kariéru ovlivnila i práce v pravém americkém stakehouseu, kde se naučil, jak maso nechat dozrát, jak ho porcovat, jak nejlépe připravit, proto ani v Pohostinci Monarch nesmí v nabídce chybět luxusní steaky, které jsou Janovou specialitou.

Stařené hovězí maso, ze kterého se steaky připravují, pochází z plemene ANGUS a zraje přímo v restauraci, ve speciální lednici, kde je stálá teplota 0 - 1 °C a vlhkost vzduchu 75%. Vlhkost zde vytvářejí cihly himalájské soli, které jsou uložené na dně lednice. Maso takto zraje 30 dní a díky tomu získává tu správnou chuť a zbavuje se přebytečné vody. „Kvalita masa, ze kterých steaky připravujeme je zásadní. Maso, které do restaurace odebíráme je označeno tzv. USDA certifikací, což znamená, že musí splňovat několik norem. Ty nejhlavnější jsou, že maso musí mít mírný až vyšší stupeň tukového mramorování, díky kterému jsou steaky křehké a chutné. Dále musí být maso kategorie A, což je nejmladší stádium dospělosti a to mu zaručuje správnou barvu i texturu." Vysvětluje šéfkuchař Jan Volšička. "Dalším důležitým faktorem je i samotná příprava steaku, který rozhodně doporučuji připravovat medium rare, pak je steak šťavnatý, křehký a zachová si tu nejlepší chuť. Kdyby si host přál připravit steak tzv. well done, musel bych mu to jít osobně rozmluvit, to by byl doslova hřích." dodává s úsměvem sympatický šéfkuchař.

Jan Volšička během kariéry sbíral několik let zkušenosti i ve Velké Británii. V Pohostinci Monarch je od jeho otevření v roce 2017. 

Restaurace má otevřeno denně od 11.30 do 23.00 hodin, připravuje týdenní obědové menu a stálou nabídku jídel Á la carte v ceně jídel většinou mezi 170 - 380 Kč.

Více informací najdete na webu restaurace: www.monarch.cz, kde si můžete zároveň udělat online rezervaci.

-ik/red-

 

 

RELAX 280 DEN

CHOCOLAND

BLOG: PARAEVROPSKÁ CESTA
Jsem novinářka, sociálně-právní poradce, lektorka, psychoterapeutka, máma, kamarádka, ale nikdy jsem nebyla cestovatelka. Cestování vždy bylo bohužel na samém okraji mého žebříčku aktivit, bylo prostě zbytné. Přišel čas to změnit! Cestuji podle finančních možností, ale zážitky se koupit nedají, ty fakt musíte zažít a nepozřebujete nijak velký rozpočet, podstatné je si to užít!
Rozhodla jsem se, že navštívím všechna hlavní města zemí, která leží v Evropě, to byl původní plán. Nakonec jsem se rozhodla, že do projektu zařadím všechny své cesty po světě, i ty do Brna... Svůj tříletý projekt jsem nazvala PARAEVROPSKÁ CESTA a odstartovala jsem ho 21. 3. cestou do Vídně, ale dnes už vím, že překročím i hranice staré dobré Evropy. 

Historicky mám za sebou návštěvu Pažíže, Bruselu, v loňském roce jsem se s mojí Zuz vydala do Dublinu (tedy ono to bylo naopak), navštívila jsem  Bratislavu a opět s mojí Zuz jsme prošly Andalusii a byly jsme také ve Varšavě a opakovaně se vyskytuji v Brně. 

Víte kolik leží v Evropě zemí? 

Lenka Žáčková

HIMALYO
ŠTĚSTÍ PŘEJE PŘIPRAVENÝM
Anketa

NA CO SI VŽDY SI VŽDY UDĚLÁTE ČAS?

Na kávičku
20 x [10%]
Na cigárko
23 x [12%]
Na rodinu
16 x [8%]
Na kamarády
22 x [11%]
Na nákupy
17 x [9%]
Na své koníčky
23 x [12%]
Na odpočinek
22 x [11%]
Na cestování
22 x [11%]
Na uklízení
18 x [9%]
Na návštěvu občerstvovacího zařízení
17 x [9%]

Celkem hlasovalo : 200

AKTUALITY
JDI nahoru