Pět společenských faux pas, kterých je lepší se vyvarovat

Znáte to nepříjemné pnutí, jež vás postihne, když nedodržíte společenská pravidla? Některých přešlapů se dopustíte velmi snadno, jenže mohou ovlivnit, jak vás budou ostatní vnímat. Zde je pět společenských faux pas, kterým je lepší se vyhnout.

Umění konverzace

Každý člověk má rád příjemný rozhovor, během něhož může také projevit svůj názor, probudit v druhých emoce nebo inspirovat ostatní svými myšlenkami. Z komunikace by se však nikdy neměl stát monolog jen jedné strany. V jednostranném projevu je snadné se ztratit, a když dlouhým povídáním o sobě či  svých tématech neumožníte protějšku prakticky ani promluvit, je to nezdvořilé. Stejně tak je nežádoucí ztratit se ve svých myšlenkách a nevěnovat náležitou pozornost tomu, co říkají ostatní. Raději se soustřeďte na rozhovor a projevte zájem. Umění aktivního naslouchání je zásadní, pokud chcete při konverzaci zanechat příznivý dojem. Věděli jste, že většina vztahů, ať osobních nebo pracovních, funguje jedině tehdy, pokud si navzájem rovnocenně nasloucháte? Pokud toužíte na někoho zapůsobit, naslouchejte mu, vnímejte pozorně, co říká, a dejte mu to najevo.

Nevhodný dress code

Správně zvoleným oblečením podle posledních trendů můžete ohromit nejednoho kolemjdoucího. V opačném případě může ale nevhodně zvolený outfit způsobit řadu faux pas, což může vést k nepříjemným pocitům obou stran. Extravagantní oděv na událost, kde se očekává formálnost, může působit nepatřičně, a snadno je chápán jako projev nerespektu k hostiteli nebo k samotné události. I když jsou dnes pravidla výrazně volnější než v dobách, kdy termín dress code vznikal, pamatujte si, že bývá většinou stanoven s určitým záměrem a jeho dodržením vyjadřujete úctu k ostatním hostům a akci samotné. Vždy věnujte výběru oblečení dostatečnou pozornost.

Mobilní etiketa

Mobilní telefony jsou dnes nedílnou součástí života a ne každý se bez nich dokáže delší dobu obejít. Proto je jejich správné používání ve společnosti stále důležitější. Vyhněte se praktikám, jakými jsou hlasité hovory na veřejnosti, ignorace ostatních kvůli telefonování nebo neustálému sledování např. sociálních sítí. Nadměrné používání mobilu na pracovních schůzkách nebo společenských akcích, tedy větší zájem o virtuální dění než o to skutečné, může působit velice neuctivě. Stejně tak ignorace zákazu používání mobilu nebo focení na nejrůznějších místech. Zejména starší generace chápe používání smartphonu při komunikaci s nimi jako velice nezdvořilé. Zkuste si pravidelně „naordinovat detox“, odložte svůj mobilní telefon a užijte si volné chvíle naplno. Nejvhodnější pro tento čas je doba víkendu a dovolené.

Etiketa stolování

Etiketa stolování zahrnuje širokou škálu pravidel a konverzací, které pomáhají vytvořit příjemnou atmosféru při společném stravování. Způsob, jak se ke stolu obléknete a jak se při stolování chováte, má dopad na celkový dojem, jakým působíte na ostatní. U stolu je kromě jiného třeba dodržet načasování servírování. Včasné nebo naopak pozdější servírování může způsobit nepříjemnosti a diskomfort hostů. Používání správného příboru by nám mělo být vštěpováno už od dětství. Kultivované stolování vyžaduje také schopnost komunikace, zejména výběr vhodných, nekontroverzních témat. Na formálních akcích má pak etiketa stolování svá vlastní pravidla, na která je kladen velký důraz, i když tak jako u dress codu dnes nejsou pravidla tak sešněrovaná jako v dobách minulých. O to důležitější je respektovat těch několik málo skutečně základních, která se z dobrých důvodů dochovala dodnes.

Kouření ve veřejných prostorách

Kouření je citlivým tématem, které zasahuje do veřejného prostoru, a tak se netýká jen kuřáků samotných. Jasným signálem je nepřítomnost popelníků. Obvykle nejde o nepozornost, ale o sdělení, že se na daném místě nekouří. Neohleduplné kouření v blízkosti nekuřáků vede k jejich nepříjemným pocitům a cítí se obtěžováni. Naštěstí současná věda a technika přináší řešení i pro ty, kdo si chtějí zakouřit, aniž by obtěžovali své okolí. Inovativní zařízení Ploom X nabízí alternativu, jelikož se jedná o zařízení pro zahřívání tabáku namísto jeho spalování. Díky použití nejmodernějších metod se tabák nepřipaluje, takže nevzniká nepříjemný zápach. Uživatel Ploom X si tak může nerušeně užít svou chvilku i ve veřejných prostorách, aniž by kohokoliv obtěžoval.

Audioknihy: Černé léto

Prací papírky

Klenoty

Anketa

Jaké koktejly máte nejraději vy???

Mojito
370 x [13%]
Aperol spritz
260 x [9%]
Cuba Libre
271 x [9%]
Piňa Colada
260 x [9%]
Daiquiri
262 x [9%]
Margarita
361 x [13%]
Cosmopolitan
278 x [10%]
Mai-Tai
286 x [10%]
Whiskey sour
257 x [9%]
Pisco sour
268 x [9%]

Celkem hlasovalo : 2873

BLOG/ČEK

Svět je opravdu uspěchaný a my chceme, vlastně musíme, to tempo stíhat a bohužel často zapomínáme na to, že nejsme nastavení na každodenní maximální výkon. Krůček od zhroucení či vyhoření je občas většina z nás, ale stačí málo, občas se zastavit a uvědomit si, že to není luxus, ale nezbytnost!

Nastavte si povinně takové dny v každém měsíci! Věřte, že budete spokojenější, šťastnější a vlastně i výkonnější.

Lenka Žáčková

POČASÍ
Facebook

JDI nahoru