Křehké koláčky s mozzarellou a rajčaty

Užívejme si poslední záchvěvy v podobě Mariánského léta plného slunečného a teplého počasí, než ho vystřídají ty pravé zlatavé a někdy i upršené podzimní dny. Rozloučení s létem není vždy veselé, ale hlavu vzhůru! Startují slavnosti sklizně a oslavy hojnosti úrody. Jak jinak oslavit, co nám příroda za poslední měsíce nadělila než křehkými koláčky s rajčaty. Ta jsou často považována za velké finále letní sezóny a oblíbenou ingrediencí časně podzimní kuchyně. V září totiž vrcholí období jejich sklizně a nic nemůže zachytit podstatu pozdního léta a začátku podzimu lépe než svěží rajčata v kombinaci s mozzarellou, a ještě teplým zářivým těstem z trouby. Udělejte si radost s touto ranně podzimní svačinkou.

Rajčatová extravaganza

Koláčky zkrátka k začátku podzimu patří a rajčata s mozzarellou nám zase mohou připomínat teplé letní počasí. Spojením všeho dohromady nám vzniká výživný a chutný pokrm ideální na zářijové dny. Rajčata od svých skromných počátků v jihoamerických Andách ušla už dlouhou cestu, podívala se dokonce do vesmíru, kdy je v roce 2015 astronauti pěstovali na Mezinárodní vesmírné stanici. Dnes je jich tisíce odrůd a liší se velikostí, tvarem, barvou i chutí. Především jsou ale skvělou surovinou, která podporuje naše zdraví. Rajčata jsou totiž velmi bohatá na antioxidanty, a to především lykopen, který je známý svou schopností podporovat snižování rizika chronických onemocnění jako jsou srdeční choroby. Množství vlákniny a antioxidantů navíc snižuje hladinu cholesterolu v krvi. Rajčata obsahují i důležitý draslík, který pomáhá regulovat krevní tlak a snižuje riziko srdečních onemocnění. Obsahují také karotenoidy pro zdraví očí nebo vitamíny – je to zkrátka skvělá potravina s širokou škálou výhod pro vyváženou stravu. V kombinaci s krémovou strukturou oblíbené mozzarelly, která je skvělým zdrojem bílkovin, bohatá na vápník, fosfor a vitamín B tvoří ikonickou dvojici, která obohatí váš podzimní jídelníček. Dejte se proto do pečení a nalaďte se tak na nadcházející podzimní dny.

Kvalita českého původu

Aby byly koláčky křehké a měli jste z nich ten pravý gurmánský zážitek, vyberte tu správnou mouku. Mouka je stavební kámen každého úspěšného pečení. Proto je důležité sahat po těch z kvalitních odrůd obilí. To je konkrétně případ i mouky na křehké pečivo, která je na rozdíl od mnohých jiných mouk různých značek umleta z obilí, které je 100% českého původu. Zpracovávaná pšenice pochází od zemědělců z úrodných oblastí Hané, z okolí Kyjova a Litoměřic a z dalších oblastí Polabí. Navíc je tato mouka vyvinuta přesně na míru těstům, která mají při vyvalování držet tvar. Těsto má jemnou strukturu, nelepí se a netrhá, proto je vhodné k vykrajování drobných tvarů, zejména při přípravě lineckého cukroví a čajového pečiva. Perfektně také podpoří křehkost těsta na slané koláče jako je ten náš. Pokud neseženete mouku na křehké pečivo, použijte hladkou či univerzální mouku a pokud sáhnete po mouce značky Babiččina volba, můžete se spolehnout, že odpovídající kvalitu opravdu kupujete. Mouky této značky totiž pravidelně procházejí přísným testováním v nezávislé certifikované odborné laboratoři a udržují si tak stále vysokou kvalitu. S oblibou je používá i ambasador této značky renomovaný cukrář Josef Maršálek.  

Ingredience

  • 250 g hladké mouky Babiččina volba na křehké pečivo / BV mouka hladká pšeničná či univerzální pšeničná
  • 1 vejce
  • 125 g změklého másla
  • 1 lžíce studeného mléka
  • špetka soli

Náplň:

  • 1 lžíce olivového oleje
  • 1 menší cibule
  • 150 g rajčat
  • 30 g parmazánu
  • 100 g crème fraîche
  • 100 g mozzarelly

Na dokončení:

  • 1 prošlehané vejce
  • hrubozrnná sůl, mák, sezam

Postup

Studené máslo vytažené z lednice pokrájejte a zasypte moukou a citronovou kůrou. Přidejte vejce, mléko a citronovou šťávu. Těsto zpracujte rychle rukama nebo robotem. Nechte alespoň hodinu chladit v lednici.

Na kostičky pokrájenou cibuli se špetkou soli opečte na oleji do změknutí. Nechte zcela vychladnout. Rozehřejte troubu na 200 °C. Těsto vyjměte z lednice, rozválejte asi na 0,5 cm a rozdělte na 5 menších koláčků.

Mezitím si připravte náplň. Crème fraîche smíchejte s cibulkou, osolte, přidejte parmazán a polovinu pokrájené mozzarelly. Směs rozdělte do středů koláčků a na ně vyskládejte na kolečka nakrájená rajčata. Navrch dejte zbytek mozzarelly a zakápněte olejem. Okraje potřete vajíčkem a ozdobte mákem a sezamem se solí. Pečte zhruba 30 minut.

PENNY má nové plyšáky

Pro chuť i pro zdraví

Revalid Skin Care

Anketa

Které jméno podle vás nejvíce rezonuje mezi návrháři?

Zoltán Tóth
160 x [10%]
Josefína Bakošová
138 x [8%]
Dominik Navrátil
370 x [22%]
Machač
139 x [8%]
Iveta Řádková
121 x [7%]
Lucie Marim
136 x [8%]
Luděk Šmehlík
149 x [9%]
Klára Nademlýnská
148 x [9%]
Beáta Rajská
146 x [9%]
Miroslav Michael Knot
156 x [9%]

Celkem hlasovalo : 1663

POČASÍ
BLOG/ČEK

„Náš strážný anděl se občas nemůže dívat na to, jak se ničíme, a tak nás zastaví docela drastickým způsobem. Někdy zpomalí či přímo zastaví naše fyzické tělo úrazem, který nám nedovolí konat. Jindy nám uštědří zradu přátel, abychom nešli vstříc po jejich boku vlastní zkáze!“
Lenka Žáčková

Facebook

JDI nahoru