Křehké koláčky s mozzarellou a rajčaty

Užívejme si poslední záchvěvy v podobě Mariánského léta plného slunečného a teplého počasí, než ho vystřídají ty pravé zlatavé a někdy i upršené podzimní dny. Rozloučení s létem není vždy veselé, ale hlavu vzhůru! Startují slavnosti sklizně a oslavy hojnosti úrody. Jak jinak oslavit, co nám příroda za poslední měsíce nadělila než křehkými koláčky s rajčaty. Ta jsou často považována za velké finále letní sezóny a oblíbenou ingrediencí časně podzimní kuchyně. V září totiž vrcholí období jejich sklizně a nic nemůže zachytit podstatu pozdního léta a začátku podzimu lépe než svěží rajčata v kombinaci s mozzarellou, a ještě teplým zářivým těstem z trouby. Udělejte si radost s touto ranně podzimní svačinkou.

Rajčatová extravaganza

Koláčky zkrátka k začátku podzimu patří a rajčata s mozzarellou nám zase mohou připomínat teplé letní počasí. Spojením všeho dohromady nám vzniká výživný a chutný pokrm ideální na zářijové dny. Rajčata od svých skromných počátků v jihoamerických Andách ušla už dlouhou cestu, podívala se dokonce do vesmíru, kdy je v roce 2015 astronauti pěstovali na Mezinárodní vesmírné stanici. Dnes je jich tisíce odrůd a liší se velikostí, tvarem, barvou i chutí. Především jsou ale skvělou surovinou, která podporuje naše zdraví. Rajčata jsou totiž velmi bohatá na antioxidanty, a to především lykopen, který je známý svou schopností podporovat snižování rizika chronických onemocnění jako jsou srdeční choroby. Množství vlákniny a antioxidantů navíc snižuje hladinu cholesterolu v krvi. Rajčata obsahují i důležitý draslík, který pomáhá regulovat krevní tlak a snižuje riziko srdečních onemocnění. Obsahují také karotenoidy pro zdraví očí nebo vitamíny – je to zkrátka skvělá potravina s širokou škálou výhod pro vyváženou stravu. V kombinaci s krémovou strukturou oblíbené mozzarelly, která je skvělým zdrojem bílkovin, bohatá na vápník, fosfor a vitamín B tvoří ikonickou dvojici, která obohatí váš podzimní jídelníček. Dejte se proto do pečení a nalaďte se tak na nadcházející podzimní dny.

Kvalita českého původu

Aby byly koláčky křehké a měli jste z nich ten pravý gurmánský zážitek, vyberte tu správnou mouku. Mouka je stavební kámen každého úspěšného pečení. Proto je důležité sahat po těch z kvalitních odrůd obilí. To je konkrétně případ i mouky na křehké pečivo, která je na rozdíl od mnohých jiných mouk různých značek umleta z obilí, které je 100% českého původu. Zpracovávaná pšenice pochází od zemědělců z úrodných oblastí Hané, z okolí Kyjova a Litoměřic a z dalších oblastí Polabí. Navíc je tato mouka vyvinuta přesně na míru těstům, která mají při vyvalování držet tvar. Těsto má jemnou strukturu, nelepí se a netrhá, proto je vhodné k vykrajování drobných tvarů, zejména při přípravě lineckého cukroví a čajového pečiva. Perfektně také podpoří křehkost těsta na slané koláče jako je ten náš. Pokud neseženete mouku na křehké pečivo, použijte hladkou či univerzální mouku a pokud sáhnete po mouce značky Babiččina volba, můžete se spolehnout, že odpovídající kvalitu opravdu kupujete. Mouky této značky totiž pravidelně procházejí přísným testováním v nezávislé certifikované odborné laboratoři a udržují si tak stále vysokou kvalitu. S oblibou je používá i ambasador této značky renomovaný cukrář Josef Maršálek.  

Ingredience

  • 250 g hladké mouky Babiččina volba na křehké pečivo / BV mouka hladká pšeničná či univerzální pšeničná
  • 1 vejce
  • 125 g změklého másla
  • 1 lžíce studeného mléka
  • špetka soli

Náplň:

  • 1 lžíce olivového oleje
  • 1 menší cibule
  • 150 g rajčat
  • 30 g parmazánu
  • 100 g crème fraîche
  • 100 g mozzarelly

Na dokončení:

  • 1 prošlehané vejce
  • hrubozrnná sůl, mák, sezam

Postup

Studené máslo vytažené z lednice pokrájejte a zasypte moukou a citronovou kůrou. Přidejte vejce, mléko a citronovou šťávu. Těsto zpracujte rychle rukama nebo robotem. Nechte alespoň hodinu chladit v lednici.

Na kostičky pokrájenou cibuli se špetkou soli opečte na oleji do změknutí. Nechte zcela vychladnout. Rozehřejte troubu na 200 °C. Těsto vyjměte z lednice, rozválejte asi na 0,5 cm a rozdělte na 5 menších koláčků.

Mezitím si připravte náplň. Crème fraîche smíchejte s cibulkou, osolte, přidejte parmazán a polovinu pokrájené mozzarelly. Směs rozdělte do středů koláčků a na ně vyskládejte na kolečka nakrájená rajčata. Navrch dejte zbytek mozzarelly a zakápněte olejem. Okraje potřete vajíčkem a ozdobte mákem a sezamem se solí. Pečte zhruba 30 minut.

Audioknihy: Černé léto

Prací papírky

Klenoty

Anketa

Jaké koktejly máte nejraději vy???

Mojito
476 x [15%]
Aperol spritz
280 x [9%]
Cuba Libre
297 x [9%]
Piňa Colada
280 x [9%]
Daiquiri
280 x [9%]
Margarita
384 x [12%]
Cosmopolitan
298 x [9%]
Mai-Tai
305 x [10%]
Whiskey sour
278 x [9%]
Pisco sour
286 x [9%]

Celkem hlasovalo : 3164

BLOG/ČEK

Svět je opravdu uspěchaný a my chceme, vlastně musíme, to tempo stíhat a bohužel často zapomínáme na to, že nejsme nastavení na každodenní maximální výkon. Krůček od zhroucení či vyhoření je občas většina z nás, ale stačí málo, občas se zastavit a uvědomit si, že to není luxus, ale nezbytnost!

Nastavte si povinně takové dny v každém měsíci! Věřte, že budete spokojenější, šťastnější a vlastně i výkonnější.

Lenka Žáčková

POČASÍ
Facebook

JDI nahoru